Cum te laşi păcălit de politicienii de la TV şi te crezi mai deştept după

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
euromaidan

Am vrut iniţial să-mi pierd o zi din viaţă şi să urmăresc toate emisiunile electorale de la cel puţin trei posturi de ştiri. Totuşi, nimeni n-ar fi interesat de un articol lung despre minciunile de campanie. O să vă explic, însă, cum mecanismul comunicării politice este acelaşi, indiferent de emisiune sau politician, pornind de la o emisiune cu Victor Ponta.

Am deschis netul şi am luat prima ştire politică pe care am văzut-o, despre Victor Ponta, de pe site-ul Ziare.com: Ponta are o nouă explicaţie pentru demisia din Guvern: A fost o strategie ca PSD sa preia acum guvernarea. Ca idee de context, partidele care stau în opoziţie câştigă voturi, în timp ce partidele care au puterea se rodează de la măsurile promise, dar nu duse întotdeauna la capăt. Este unul dintre motivele pentru care acum nu aveţi încredere în niciunul dintre partidele mari din România. 

Îl ştiţi pe Victor Ponta, e fostul premier, cel care a candidat la prezidenţiale şi a pierdut, ca apoi să fie dat jos de protestele de stradă din siajul dezastrului de la Colectiv. În plină campanie electorală, fost invitat sâmbătă seară în studioul Antena 3, unde s-a prezentat un sondaj nou, marca Avangarde. Acolo, ca un mic detaliu, el a declarat că a luat o decizie politică, atunci când a demisionat, într-o înţelegere cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Ceea ce prezentaţi dvs. ca şi sondaj, şi ceea ce sper şi cred că se va confirma duminica viitoare, într-un fel confirmă o discuţie pe care am avut-o în urmă cu un an de zile în dimineaţa zilei în care mi-am dat demisia de funcţia de prim-ministru. M-am văzut atunci cu Liviu Dragnea, care era şi atunci preşedintele PSD şi exact asta am discutat: am spus hai să ne asumăm riscul un an de zile să guverneze ceilalţi, după care oamenii să compare: cum le-a fost mai bine? pe vremea PSD-ului cu Ponta prim-ministru sau...” - Victor Ponta, decembrie 2016, Antena 3

Unde e conflictul

Declaraţia vine în total contrast cu ceea ce spunea fostul premier de-a lungul ultimului an. Ponta şi susţinătorii săi au fost înjuraţi copios de online şi offline pentru ce au susţinut, timp de aproape un an întreg că, pentru a preveni o revoltă masivă populară, chiar o posibilă vărsare de sânge, Ponta ar fi renunţat la post. Se face o trimitere subtilă la agenturi străine, Rusia, nesiguranţa statului din momentul în care n-ar mai fi fost el premier, şopârle destul de bine gândite

„Se pregătea, aşa, se dorea să se întâmple în România ce s-a întâmplat în Ucraina, aşa, un Maidan. Ori, eu am spus, că atunci era ministru de Interne domnul (Gabriel - n.r.) Oprea, am zis «nici vorbă, niciun jandarm, nu că nu... Domnule, lăsaţi-i în pace să facă ce vor, nu există în România jandarmi care bat oameni cât sunt eu prim-ministru».” - Victor Ponta, august 2016, România TV

Începând cu măgăriile debitate de site-urile care îmbrăţişează teoriile conspiraţiei şi care raportau că tragedia de la Colectiv a fost ceva organizat, ca mai apoi să se ajungă la altă tâmpenie cu finanţarea lui Soros a protestelor, o linie dragă celor apropiaţi lui Ponta a fost că Prim-ministrul a demisionat forţat, ca să evite un eveniment de tip Maidan la Bucureşti. 

În alte ştiri, Maidan este cuvântul vecinilor de la est pentru piaţă publică. Evenimentul la care se refera Victor Ponta se numeşte Euromaidan, în 2013, când nişte oameni tineri cu luminiţe de speranţă în ochi au cerut integrarea în UE. Au urmat demisia preşedintelui prorus Ianukovici şi, din păcate, invazia rusă în Crimeea. 

Revenind la Victor Ponta, de unde schimbarea sau cine minte? De fapt nu minte nimeni, doar că Ponta, la fel ca PSD-ul, este în campanie. Ştirea ar fi, conform Avangarde, că PSD se apropie de 45%, destul cât să impună premierul. Faptul că Victor Ponta „dă ştirea” asta înseamnă că ar putea fi şi noul premier. A luat faţa PSD-ului, care n-a venit cu niciun nume. Preşedintele Liviu Dragnea a declarat că PSD „a pregătit o surpriză foarte mare” după alegeri, dar n-a dat detalii.

Care e contextul politic

Argumentul lui Ponta este, practic, „de ce nu eu?” Dar contextul mai larg ţine de perceputa relaţie de conflict dintre Ponta şi Dragnea. Liviu Dragnea a fost cel care a anunţat demisia lui Victor Ponta, înainte s-o facă premierul. Este, în sine, un fapt nemaiîntâlnit în istoria democraţiilor europene, ca un lider de partid să pară că-i trage preşul de sub picioare unui om cu funcţie în stat. În plus, acum Ponta confirmă că a demisionat cu acordul şefului său de partid, deşi au urmat declaraţii în contradictoriu, victoria lui Dragnea la şefia PSD şi un aparent exil al lui Ponta la marginea PSD-ului. 

Acum suntem îndemnaţi să credem în întoarcerea fiului risipitor, fix în perioadă de campanie, aparent după o împăcare sau cel puţin în marja unui sondaj care ar sugera că facţiunile din PSD ar câştiga mai mult împreună, dacă s-ar opri măcelul intern. 

Poate nu ştiaţi, dar fiecare partid are un set de comunicatori, oameni mai frumoşi şi deştepţi pe care îi lasă la emisiunile politice. În lumea politică, „frumoşi şi deştepţi” înseamnă „nu groaznic de urâţi şi care o pot ţine de-a surda pe mormânt cu ce se vrea transmis astăzi”. Acesta este şi motivul pentru care, în general, vezi cam aceiaşi oameni pe sticlă şi te plictiseşti de ei. Respectivii primesc punctaje de la partid, sunt monitorizaţi şi reprezintă faţa partidului - sau măcar speranţele unor viitori lideri.

Victor Ponta nu este chiar un comunicator PSD. Ca fost premier, are autonomie, adică nu-l opreşte nimeni din a se duce la ce emisiuni doreşte. Omul a punctat politic, sugerând încălzirea relaţiilor cu Liviu Dragnea sau cel puţin că s-au înţeles întotdeauna. Ba mai mult, sondajul cu pricina are şi el o surpriză: PRU la 3%.

Anul acesta s-a derulat o campanie întreagă de a-l atrage pe Ponta în Partidul România Unită, un nou partid naţionalist, mai mult de buzunar. Despre PRU aproape sigur că n-aţi auzit, dar a atras nume sonore din jurul lui Ponta, cum ar fi Sebastian Ghiţă sau Mihai Sturzu. Pe ultima sută de metri, după un teasing de credeam că îl vor în PRU pentru cu totul altceva, de cât drag le era, Ponta a rămas să candideze la PSD, în Gorj. Acolo a urmat un scandal întreg pe temă, de parcă răzgândirea ar fi costat organizaţia locală un şmen sau două, deja stabilite.

Contează sondajul?

Nu. Ponta nu vindea sondajul, ci îşi făcea imaginea de premier pentru electoratul său din PSD (nu votanţii, membrii de partid). Există un motiv pentru care afişele PRU de prin ţară au mesaje de genul „Alături de Victor Ponta” sau „Victor Ponta Prim Ministru”, fără ca omul să facă parte din partidul respectiv. Până şi Bogdan Diaconu, preşedintele PRU, a declarat pe Facebook că l-ar propune pe Ponta înapoi în post.

Sondajul este praf electoral în ochi, nici nu contează dacă cifrele acelea sunt corecte. Cel mai probabil nu sunt, deşi PSD va avea cele mai multe voturi la următoarele alegeri.

Comunicatorii partidelor nu lansează mesaje doar pentru voi, votanţii generali, nici măcar în campanie. Mesajele sunt spuse uneori pe şleau electoratului propriu. Alteori sunt acoperite de o mână de vopsea generalistă. Victor Ponta nu făcea declaraţia pentru gorjenii care vor vota lista PSD, pentru că este perfect eligibil acolo. Nu are nevoie să-i mai convingă. El făcea declaraţia pentru membrii PSD, spunând că poate să fie premier din nou şi uite ce sondaj frumos îl pune în frunte, dacă l-ar susţine. Poate şi semnala o posibilă dorinţă de încălzire a relaţiilor cu Liviu Dragnea, ca un favor PSD-ului, dar cert este că îşi servea interesul propriu. Practic, el spunea că are putere, că (şi) el contează şi că fără el, PSD nu va avea acel rezultat.

Asta înseamnă comunicarea politică: să te faci că spui ceva, când de fapt spui altceva, înţeles doar de cine trebuie. Dacă aveaţi impresia că politicienii vin la emisiunile televizate ca să ne explice nouă de ce fură, v-aţi înşelat amarnic. La televiziunile de ştiri ceva mai politizate, ca să fiu elegant, pur şi simplu comunică între ei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite