Politică

articolul anterior articolul urmator

Cunoscut drept critic al PSD, Andrei Pleşu susţine, în contextul crizei politice, că formaţiunea „e mai partid decât încropelile din jur”

21
10 Sep 2021 20:10:39
Autor: Maria Dinu
Andrei Pleşu FOTO Dilema Veche
Andrei Pleşu FOTO Dilema Veche

Andrei Pleşu, un cunoscut critic al PSD, sustine, într-un editorial publicat în Dilema Veche, că PSD „e mai partid” decât „încropelile din jur”. Scriitorul cataloghează scandalul politic drept o "glumă proastă, rudimentară", care provoacă "mai mult stupoarea decît rîsul".

Scriitorul susţine că guvernarea pare preocupată să îşi „configureze propria opoziţie în chiar teritoriul său”, precizând că "puterea şi contra-puterea sînt confiscate de aceeaşi formaţiune politică".

„S-au făcut, e drept, şi unele exerciţii pregătitoare pentru o asemenea strategie, PSD-ul evacuîndu-şi, în cîteva rînduri, propriul prim-ministru şi propriul guvern”, scrie Pleşu.

Eseistul descrie politica drept o „scenă înghesuită”, pe care „actorii” joacă singuri, dinaintea unui public plictisit, tot mai străin de rostul „intrigilor montate la rampă”, criticând totodată mediocritatea discursului politic.

.„Vrea un partid să dea jos guvernul? Se aliază cu ceea ce părea inversul său constitutiv. Pentru USR-PLUS, alcătuirea AUR devine un partener util (după cum, şi pentru AUR, USR-PLUS devine un aliat plauzibil). Scopul scuză mijloacele. Cînd ai un ţel măreţ cum ar fi doborîrea unui prim-ministru, te faci frate (şi) cu dracul”, remarcă Pleşu.

Scriitorul consideră că, în contextul situaţiei politice actuale, politicienii UDMR au fost „liberi, decenţi, maturi cu adevărat”.

„Terminasem de scris aceste rînduri cînd am aflat, din presă, că PSD nu vrea să se asocieze, pentru moţiunea de cenzură, cu USR şi AUR. Cu alte cuvinte, nu vrea să fie folosit de partide precare numeric pentru a obţine un succes pestriţ, fără coerenţă politică. N-aş fi crezut să ajung să spun asta despre PSD, dar această ultimă decizie a membrilor lui dovedeşte că, dincolo de toate, e „mai partid” decît încropelile din jur”, scrie Andrei Pleşu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Maximilian Musat
10.09.2021, 20:18:02

Numai parerea sa mai trebuia si gata,sa ne lase sa mearga la cei pe care temporar i-a girat contra "fonctii"...

+12 (18 voturi)
ovidiu preda
10.09.2021, 20:19:52

sprincenatu simte vintul schimbarii si se roteste "din nou"

-12 (20 voturi)
Ophir Nadiv
10.09.2021, 20:21:04

vrea si el niste ciolan. vin sarabatorile.

-12 (18 voturi)
muresan anna
10.09.2021, 20:23:42

Sigur ca e mai partid, doar este mostenitorul PCR, de-acolo isi trage seva, mentalitatea si comportamentul! Si sa nu uitam de rezerva de cadre.

+15 (21 voturi)
Una pe zi
10.09.2021, 21:03:05

adica propaganda pentru PNL si critica pentru USR Plesu s-a dat cu puterea nimic nou pune etichete ca argumente nu are.

-10 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările