Curiosul caz al lui Dragoş Preda, propunerea pentru şefia Radiocomunicaţiilor. Ce bani ar fi trebuit plătiţi pentru numire şi ce sprijin are

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Preda, candidat pentru preşedinţia PNL Sector 1 şi şef al SN Radiocomunicaţii FOTO Arhivă personală / Facebook Dragoş Preda
Dragoş Preda, candidat pentru preşedinţia PNL Sector 1 şi şef al SN Radiocomunicaţii FOTO Arhivă personală / Facebook Dragoş Preda

Dragoş Preda, recent înscris pentru preşedinţia PNL Sector 1 şi propunerea pentru SN Radiocomunicaţii, este unul din liderii liberali care au atras atenţia în urma ultimelor decizii în legătură cu el, dat fiind că unele ar duce la plata de către stat a sute de mii de lei. Potrivit unor surse politice, Preda face parte din echipa Orban, dar are în spate şi alţi actori, mai mult sau mai puţin vizibili.

Dragoş Preda s-a evidenţiat la una din ultimele şedinţe în care liberalii au încercat să discute cu primarul de la Sectorul 1, Clotilde Armand, despre situaţia gunoaielor din sector. Preda (fost student în Franţa la Sorbona şi École Nationale d’Administration) a avut un schimb de replici în franceză cu Armand, înainte ca aceasta să plece din şedinţă. Apariţiile publice ale acestuia au început să fie din ce în ce mai dese, mai ales odată cu înscrierea sa în cursa pentru şefia PNL Sector 1, filială condusă de Sebastian Burduja în prezent.

În 2020 Eugen Preda a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, iar după ce la putere au venit şi cei din USR PLUS, a ajuns secretar de stat la Cercetare, funcţie pe care a părăsit-o la finalul lunii mai, pentru a prelua şefia Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii, acolo unde trebuia să-l înlocuiasc[ pe Eugen Brad, un inginer cu vechime în companie.

Surse politice susţin pentru „Adevărul” că Dragoş Preda beneficiază de sprjin pentru funcţiile ocupate din mai multe zone. Pe lângă funcţia sa de la Sectorul 1, unde este vicepreşedinte şi acum e susţinut de echipa Orban pentru şefia organizaţiei, Dragoş Predă ar avea sprijin puternic din partea lui Gabriel Marin, şeful Omnilogic, una din cele mai vechi companii de IT din România, afirma sursele citate. De altfel, surse guvernamentale au precizat pentru „Adevărul” că printre informaţiile vehiculate în interiorul Cabinetului sunt cele legate de faptul că omul de afaceri s-ar fi arătat dispus să sprijine ş plata salariilor compensatorii care trebuie achitate lui Eugen Brad.

Pentru că înlocuirea lui Brad nu s-a făcut printr-o competiţie conform OUG 109/2011, acesta trebuie să primească peste 230.000 de lei, conform prevederilor din contractul de mandat al acestuia. „Nu este o demitere, ci o încheiere a mandatului în condiţii amiabile. Voi preda ştafeta către domnul Dragoş Preda. Conform contractului de mandat din 2017, acesta expira odată cu numirea unui nou director general prin competiţie conform OUG 109/2011. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, trebuie să primesc acum 30 de salarii brute lunare în maxim 30 de zile. Salariul meu brut este de 13.000 de lei/lună, iar cel net este de 7.700 de lei/lună”, declara în urmă cu o lună Eugen Brad pentru HotNews, referitor la înlocuirea sa.

La începutul lunii iunie, Consiliul de Administraţiei al companiei a revenit asupra decizie de revocare şi instalare a lui Dragoş Preda, pentru a nu li se imputa plata celor peste 230.000 de lei, atât cât ar trebui să fie daţi lui Brad dacă e demis fără să fie organizat concurs, potrivit HotNews.

Surse din PNL susţin că Preda are susţinere şi din zona masoneriei, acolo unde ar fi membru al Lojei Valahia 158 şi cu care ar avea legături inclusiv ministrul Ciprian Teleman. Nu în ultimul rând, Dragoş Preda beneficiază de apartenenţa la o familie unde tatăl actualului şef la Radiocomunicaţii a făcut carieră în diplomaţie şi cercetare în zona militară.

Tatăl acestuia, Dumitru Preda, a fost profesor universitar şi diplomat de carieră. Dumitru Preda a fost: arhivist principal, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie şi Teorie Militară, Bucureşti (1974-1997), şef al Arhivei istorice şi director al Direcţiei Arhivelor Diplomatice (1997-2002), delegat permanent adjunct şi însărcinat cu afaceri al României pe lângă UNESCO-Paris (2002-2007), precum şi ambasador extraordinar şi plenipotenţiar la Havana (2011-2016).

La rândul său, Dragoş Preda a terminat licenţa şi masteratul în Ştiinţe Politice la Sorbona (Paris), dar a urmat şi cursurile Şcolii Naţionale de Administraţie. În „câmpul muncii” a lucrat mai întâi consilier şi expert superior la Ministerul Apărării (2008-2014), director de cabinet la Ministerul Tineretului şi Sportului (2004-2015), membru al cabinetului ministrului la Tineret şi Sport (2015-2016), iar din ianuarie 2020 secretar de stat la acelaşi minister.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite