Politică

articolul anterior articolul urmator

Curtea Constituţională va judeca în 29 iunie sesizarea referitoare la revocarea din funcţie a Avocatului Poporului

4
18 Jun 2021 13:30:07
Autor: Radu Eremia
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu. FOTO Inquam Photos
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu. FOTO Inquam Photos

Curtea Constituţională a stabilit, pentru 29 iunie, termen de judecată pentru sesizarea PSD referitoare la revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Social-democraţii susţin că demiterea lui Renate Weber încalcă lege, din moment ce Puterea nu a arătat cum Avocatul Poporului nu a respectat Constituţia şi legile în vigoare.

„Demersul abuziv iniţiat de Coaliţia de guvernare are drept scop înlăturarea Avocatului Poporului înainte de 1 iulie 2021 – dată până la care Guvernul intenţionează să adopte două ordonanţe de urgenţă privind privatizarea sănătăţii şi anularea majorării alocaţiilor pentru copii.  Având în vedere că ambele acte normative pregătite de guvern au vicii majore de constituţionalitate era absolut necesar ca actuala Coaliţie să preia controlul politic asupra instituţiei Avocatului Poporului, singura în măsură să atace la Curtea Constituţională ordonanţele Guvernului. Ţinând cont că la 1 iulie 2021 intră în vigoare noul Contract-cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale era nevoie ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a-şi duce la îndeplinire planul de privatizare a serviciilor de sănătate, sub forma aşa-zisei co-plăţi. Prin această măsură o parte importantă a fondurilor de la spitalele de stat va fi transferată către clinicile şi spitalele private, în detrimentul cetăţenilor cu venituri mici care nu îşi permit co-plata. Singurul impediment pentru realizarea acestui plan de destructurare a sistemul public de sănătate era Avocatul Poporului, mai ales că acesta a mai contestat anterior o ordonanţă similară, admisă atunci cu unanimitate de membrii Curţii Constituţionale”, au transmis social-democraţii, conform unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, tot la 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare creşterea alocaţiilor cu 20 de puncte procentuale.

„Cum legea prin care partidele de la putere voiau să anuleze această creştere ar fi fost atacată la CCR de către PSD, ceea ce ar fi împiedicat intrarea ei în vigoare înainte de 1 iulie, Coaliţia a ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru a bloca majorarea alocaţiilor, aceasta fiind deja în primă lectură în şedinţa de guvern de ieri. Or, posibilitatea de atac la CCR în acest caz aparţinea doar instituţiei Avocatului Poporului. PSD se opune încercărilor PNL,USR-PLUS şi UDMR de transformare a României în stat totalitar şi va semnala Comisiei Europene, Consiliului Europei şi tuturor organismelor internaţionale, acest derapaj grav de la normele democratice”, a mai transmis PSD.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

TitiPleaşcă
18.06.2021, 13:44:19

CCR va spune ceeea ce a mai spus de atatea ori ”Avocatul Poporului evident ca poate fi schimbat de catre Parlament dar trebuie indeplinita conditia ca acel avocat sa nu fi fost propus de noi (psd). Daca a fost prous votat de pnl usr martieni etc el poate fi schimbat in 24 de ore ca in 2012, daca nu...mai asteptati” Hotarare devinitiva irevocabila aplicabila imediat tuturor autoritatilor din Romania UE SUA NATO.

0 (2 voturi)
Mihai Neagu
18.06.2021, 14:09:13

@TitiPleasca, esti beat mort. Corespunzator e si comentarul tau.

-7 (7 voturi)
TitiPleaşcă
18.06.2021, 22:30:00

Cât de suptil sunteți...domnule Neagu daca pot sa va spun asa

Adrian Andrei
18.06.2021, 15:11:59

Eu astept sa judece revocarea lui Dorneanu si a colegilor lui!

+3 (3 voturi)
Modifică Setările