Cutremur pe scena politică românească. PSD se scufundă, USR-PLUS devine noua stea a politicii româneşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă nu sunt clare rezultatele din multe judeţe şi municipii, dar la Bucureşti şi în câteva oraşe importante PSD este făcut zob. A pierdut primăria Capitalei şi 5 dintre primăriile de sector. În ţara pierde în fief-uri importante, de-ar fi să amintim doar Vrancea, Bacău, Constanţa. PNL are la Bucureşti, la votul politic, 17%, cu 2 procente mai mic decât la localele din 2016.

PNL pierde primăriile din oraşe importante, Timişoara şi Braşov sunt doar două exemple, dar câştigă altele, la fel de importante.

Imaginea de ansamblu

S-a continuat trendul de la europarlamentare şi prezidenţiale. Cetăţenii, în mare parte, s-au deşteptat. Au ales politicieni tineri şi noi veniţi în politică. S-au debarasat de mare parte dintre politicienii vechi, învechiţi în rele. Cel mai spectaculos exemplu este la Vrancea, unde Marian Oprişan este detronat după 20 de ani de şefie la Consiliul Judeţean.

Cel mai spectaculos exemplu l-a dat, însă,  Bucureştiul, şi pentru prefigurarea alegerilor parlamentare. Înţelegerea  PNL USR-PLUS a dat roade. Nicusor Dan a câştigat primăria Capitalei, Clotilde Armand (USR-PLUS) primăria sector 1, Radu Mihaiu (USR-PLUS), o figură necunoscută în politica românească, a câştigat la sectorul 2. În sectoarele 3 şi 4 au câştigat Robert Negoita (Pro România), respectiv Daniel Băluţă (PSD), acesta din urmă cu 56% din voturile cetăţenilor. Cetăţenii acestor sectoare s-au declarat mulţumiţi de prestaţia celor doi primari, şi ei ştiu mai bine decât comentatorii. La sectorul 5, Cristian Băcanu este la egalitate de voturi cu Cristian Popescu Piedone, acesta din urmă condamnat în dosarul Colectiv. La sectorul 6, Ciprian Ciucu (PNL) câştigă şi el detaşat. În concluzie, PSD mai controlează doar sectorul 4, prin primarul Daniel Băluţă.

Deşi susţinut şi de PNL, în lipsa altui candidat mai bun, Nicusor Dan provine, totuşi, din USR. Pe care l-a şi înfiinţat. Faptul că PNL şi USR-PLUS au intuit potentialul de învingător al lui Nicuşor Dan reprezintă lucrul cel mai bun întâmplat în aceste alegeri.

Ascensiune fulminantă a USR-PLUS

Cum spuneam, Nicuşor Dan este mai degrabă creaţia USR-PLUS.  Dar victoriile candidaţilor de la sectoarele 1 şi 2 sunt neaşteptate. Cine credea că dna Clotilde Armande (USR-PLUS), cu accentul ei franţuzesc, va trezi încrederea pretenţioşilor bucureşteni din sectorul 1 al Capitalei! Sau Radu Mihaiu (USR-PLUS), un cvasi necunoscut, la sectorul 2. Se adaugă victorii ale USR-PLUS în multe alte oraşe importante. La Timişoara, Dominic Fritz, de origine germană, de la USR-PLUS, îl bate pe PNL-istul Nicolae Robu, care şi-a şi recunoscut înfrângerea. La Braşov, Allen Coliban (USR-PLUS), un necunoscut al politicii de vârf, îl bate pe liberalul George Scripcaru. La Constanţa, Stelian Ion (USR-PLUS) este la egalitate  cu Vergil Chitac (PNL). La Câmpulung Muscel, Elena Lasconi (USR-PLUS) câştigă primăria, deşi nu este originară din acest oraş. USR-PLUS a câştigat şi primăria Bacău, prin candidatul Lucian Stanciu Viziteu. Vom vedea după comunicarea rezultatelor finale care este bilanţul total al USR-PLUS.

PNL are deja o mare problemă la votul politic de la Bucureşti

A câştigat doar 17% dintre voturile pentru Consiliul General al Capitalei, în timp ce USR şi PSD au câte 33%. Este adevărat că în ţară PNL a câştigat 17 Consilii Judeţene, PSD 20, UDMR 4, iar USR-PLUS niciun CJ. Foarte important va fi votul politic la nivelul ţării. Este posibil ca PNL să se claseze abia pe locul 3, după USR-PLUS şi PSD, ceea ce îi creează o mare problemă pentru alegerile parlamentare. A pierdut şi mari municipii, Timişoara, Braşov şi posibil şi altele. De înţelegerile viitoare, PNL şi USR-PLUS, va depinde configuraţia viitorului parlament, dar vedem de acum pretenţii foarte mari ale USR-PLUS, care declară că doar ei s-au bătut cu PSD, şi ale PNL care a declarat prin Ludovic Orban că „Îmi pare rău că unii dintre liderii USR-PLUS, şi înainte şi în campania aceasta, au tratat PNL ca pe un adversar. Încrederea se câştigă greu şi se pierde uşor”.

Dacă cele două mari formaţiuni nu se înţeleg pentru alegerile parlamentare, cel puţin la fel de importante dacă nu şi mai importante decât alegerile locale, toată victoria  dreptei de ieri devine iluzorie.

PNL plăteşte erorile guvernării de până acum. Nu a redus aparatul bugetar imens, de 1,4 milioane bugetari, nu a redus cheltuielile de funcţionare a statului, a menţinut în funcţie miniştri cu calităţi manageriale modeste. A menţinut în eşalonul doi şi trei din instituţii oamenii PSD-ului, învechiţi în rele, care au sabotat activitatea guvernului. Învăţământul nu a progresat de loc, iar în multe privinţe a involuat. PNL a ignorat parlamentul, ceea ce ne-a costat două reprize de vid legislativ în gestionarea pandemiei de COVID-19.

PNL şi preşedintele Iohannis sunt acum în faţa unei opţiuni majore. Ori schimbă structura executivului, eventual chiar premierul, ori PNL se va clasa pe locul trei la parlamentare, după USR-PLUS şi PSD. Aşa  se prefigurează acum votul politic de la alegerile locale. O alegere dificilă, cu două  luni înaintea parlamentarelor. Dar, dacă pronosticul acesta se confirmă,  după parlamentare premierul va fi dat de USR-PLUS, nu de PNL. Aceasta este miza!

Concluzii

Alegerile locale au demonstrat schimbarea, în mare măsură, a  mentalităţii alegătorilor. Mulţi nu s-au mai lăsat amăgiţi de promisiuni neonorate, n-au pus preţ pe experienţa în furtişaguri, nepotism şi şmecherie. Au ales oameni tineri, noi veniţi în politică, în ideea să mai vedem şi pe aceştia de ce sunt în stare. Foarte bine, aceasta era alegerea înţeleaptă. Ascensiunea fulminantă a USR-PLUS are la bază exact acest lucru. A prezentat oameni fără legătură cu lumea politică din ultimii 30 de ani şi, în plus, oameni tineri, şcoliţi, cu diplome câştigate cu trudă, la universităţi străine. Electoratul a apreciat această ofertă. Vom vedea la parlamentare evoluţia acestui trend, benefic pentru societatea românească.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite