Politică

articolul anterior articolul urmator

Da, şi noi

38
18 May 2013 13:22:48
Alina Gorghiu

Zilele acestea, pe unul din canalele documentare, rulează un serial fabulos - Anii '80. Recunosc, eram copil în deceniul ălă şi nu i-am prins toate nuanţele. Un parfum occidental de gumă, jeanşi, glamour şi dezinvoltura publică mi-au ramas însă în minte, ca repere certe ale acelui deceniu.

Poate că de aia am şi o ancoră clară în muzica acelor ani...poate ar trebui să vă descriu şi cât de tânară m-am simţit la concertul Depeche Mode, dar mă opresc la timp :)

Anii '80, poate cea mai încrâncenată perioadă a "războiului rece", au reprezentat distincţia fermă între noi şi ei, în care "noi" şi "ei" trăgeam cu ochiul unul prin gardul celuilalt, mânaţi de o curiozitate teribilă, potentaţă şi de lipsa acută de informaţie.

O competiţie acerbă pe toate planurile: militar, sportiv, ştiinţific etc.

Politic, emblematic pentru anii '80, a fost regimul Reagan în SUA. Şi m-am întrebat de ce. Nu e domeniul meu de specialitate, dar, atât cât îmi amintesc, administraţia Reagan a fost una foarte dură din punct de vedere economic, adâncind foarte tare diferenţele dintre clasele sociale, pătura de mijloc fiind chiar puternic ameninţată cu dispariţia. Realizatorii documentarului mi-au furnizat o explicaţie surprinzătoare, de ordin psihologic. America se trezea dintr-un soi de depresie socială a anilor '70, marcată fiind de războaiele din Vietnam şi Coreea, de diferenţe culturale prea mari între generaţii, de disputele rasiale, de mişcarea "flower power", care a zguduit din temelii valorile conservatoare ale unui stat cu puternice fundamente religioase.

Ronald Reagan se pare ca a fost politicianul care, la momentul potrivit, a avut discursul potrivit şi a redat americanilor stima de sine. America a devenit naţiunea-model, care poate realiza orice îşi propune. Aşa a luat naştere "visul american".

România, de aproape 20 de ani, pare că traieşte - şi nu îşi mai revine din - această depresie socială: nu ne administrăm cum trebuie, nu ne promovam interesele în străinătate, ne e jenă de accentele patriotarde, ne e jenă că suntem parlamentari sau bugetari, ne e jenă de noi.

Mi-aş dori să ne fi săturat de atâta pesimism şi lipsa de încredere şi să nu mai aşteptăm, mioritic, un "domn străin" care să ne facă ordine prin ogradă, pentru că "da, şi noi putem". Dar trebuie să ne-o spuna cineva...

Şi asta cât mai repede, pentru că la următorul concert Depeche Mode trebuie să vă povestesc despre ieşirea noastră din depresia naţională şi din crizele generale şi despre cum trăim frumos anii '80 ai americanilor :-)

Preluat şi pe http://www.alinagorghiu.ro  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Vanatorul/d.c.
18.05.2013, 13:47:26

"ne e jenă că suntem parlamentari sau bugetari, ne e jenă de noi". Vai de mine, nu se poate asa ceva doamna..! Da' daca tot va e jena si si va rup remuscarile pentru laptele si mierea promise si aduse de USL pe capul nostru, de ce nu stati acasa..! Zau asa..! De ce va sacrificati..? Siti cum vine acasa, mai un documentar, mai un Depeche Mode, mai o Internationala cu PSD-ul..! Nu de alta, dar sa nu cadeti in depresie si epuizare de-atata "da-i si lupta si iar da-i si iar lupta" cu Marinaru, UE si cu legea, in interesul , tarii, natiei, patriei si neamului nostru de traista care habar n-avem cum traiau americanii aia ce-l supara pe dom' Crinuletu' si-i produc insomnii..diurne..! Si vai, era sa uit..! Multa sanatate lu' electrizantu' dom' ministru Fenechiu din partea A.D.T. (Asociatia Detinatorilor de Transformatoare)..!

+3 (9 voturi)
Mandy
18.05.2013, 16:17:11

Vdc, ti-am citit comentariul si m-am intrebat de ce ai reactionat oare asa, prin urmare am verificat cine este autorul articolului... si veni revelatia: doamna e deputat PNL... Hehehe... Pai stimata doamna, reprezentati partidul hotilor si antireformistilor, care il fac pe Bratianu sa se rasuceasca in mormant de rusine, si ne spuneti ca ne e jena de noi?? I-au venit si lui Ponta vreo doua idei bune in viata lui, cu supraimpozitarea salariilor peste mia de euro si confiscarea bunurilor obtinute in urma infractiunilor, dar liberalii dvs au sarit ca arsi!! Ca si pentru securistul SRS. Ne e jena? De ce am ajuns in aceasta "depresie sociala" oare? De ce ne e jena, doamna? USL a obtinut aproape 70% din locurile din parlament, romanii au votat uniti in cuget si-n simtiri, pe oamenii ideali pentru viitorul tarii, si acum ne e jena? Parlamentarilor infractori care au impanzit Parlamentul si si-au gasit imunitatea mult dorita, credeti ca se jeneaza? Lasati vrajeala!

+3 (7 voturi)
paradoxal
18.05.2013, 15:43:23

Alina, ca si tine,mai sunt vreo 23 de milioane de romani care tinjesc dupa aceste lucruri. Cauzele depresiei social/economice sunt datorate , managementului dezastruos produs de guvernele conducatoare, de la revolutie incoace, Alta cauza mare este imoralitatea,lipsa de empatie sociala,,ipocrizia fin camuflata/ parfumata ,,din caracterul multor politicieni imbracati la 4 ace. Alta cauza si mai mare este Mediocritatea,,lipsa de pregatire profesionala,lipsa unui cv barosan in fapte meritocrate,,si lipsa tehnocratilor,,oamenii cu pregatire solida pe un domeniu sau altul. Alta cauza,,este lipsa Educatiei,a Maturitatii si a Echilibrului in Autoevaluarea personala,, a autocunoasterii de sine,,afirm fara nici o retinere,ca Romania din punt de vedere politic/demografic,,are cea mai mare densitate de oameni prosti=orgoliosi,,inculti,galagiosi pe metrul patrat,,din lume, Dar cel mai hazliu lucru este ca toti acesti politicieni/batrini din taberele diferite au ceva in comun toti au sufletele tare sensibile,,,,se pling,,unii pe altii,,si in vecii vecilor,,vreun politician babalic ,,egal,,din care tabara,,provine,,nu o sa ajunga sa inteleaga,,ce e aia depresie sociala, Alina la bocit si criticat cu toti suntem buni,dar io ca cetatean,, de acum incolo,, am alte asteptari din partea generatiei de politicieni tineri,din care si Tu faci parte,,

+4 (6 voturi)
Marius B.
18.05.2013, 15:58:03

...e nevoie de un suflu nou: sa-i intrebam de exemplu pe tinerii exceptionali cu care ne mandrim si care iau cap compas 270 - ca sa zic si eu mai elegant calea vestului - de ce-ar avea nevoie ca sa se afirme in Romania ce-ar vrea ca sa ramana, si cum ar face ei siituatia din tara mai buna ...in rest, zic si eu, ca odinioara JFK: "I believe this nation shoud commit itself". Cu zicala asta, ei au ajuns pe Luna ... eu, unul, m-as intreba: oare ne-am dorit vreodata asta cu adevarat?

+1 (1 vot)
Marius B.
18.05.2013, 16:01:49

*should

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările