Politică

articolul anterior articolul urmator

Dacă guvernul Orban continuă să nu respecte Constituţia, adio bani de la Comisia Europeană!

30
7 Jul 2020 08:12:07
Ştefan Vlaston

Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat într-o discuţie cu miniştrii de Justiţie din UE că acordarea fondurilor europene, inclusiv a celor alocate pentru lupta împotriva COVID-19, vor fi condiţionate de situaţia statului de drept şi de combaterea corupţiei din statele membre.

Este vorba de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 şi de fondul special care să ajute repornirea economiilor europene după pandemia de COVID-19.

Se discută de multă vreme despre condiţionarea alocărilor europene de situaţia statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Aproape sigur bugetul pentru perioada 2021-2027 va cuprinde astfel de condiţionări. Vizate sunt Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria.

Guvernul Orban nu respectă Constituţia

S-a întâmplat de două ori într-o lună de zile. La instalarea stării de alertă, şi la prelungirea ei. Şi nu este vorba de CCR, anexă a PSD, sau de opoziţia parlamentară. Este vorba de nerespectarea art 53 şi 115 din Constituţie. Oricât de nejurist ai fi (dar se presupune că guvernul are o armată de jurişti), este imposibil să nu pricepi ce spune art 53 din Constituţie:

(1)Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Să ignori acest articol de două ori într-o lună mi se pare inacceptabil. Sunt sigur că juriştii i-au explicat premierului Orban ce spune Constituţia, iar acesta a replicat ceva de genul „lăsaţi-o naibii de Constituţie, că avem de salvat vieţi omeneşti”. Ei bine, nu. Constituţia nu se suspendă când vrea un premier. Că devenim o junglă. Indiferent ce-i spuneau „specialiştii” de tip Arafat, premierul trebuia şi putea să împace şi Constituţia şi sănătatea oamenilor. Să meargă în parlament în timp util şi să obţină legea necesară, cum s-a şi întâmplat, într-un târziu, la instalarea stării de alertă. Şi cum repetă acum lecţia, pe care n-a priceput-o din prima experienţă.

Că guvernul nu ţine cont de norme legislative elementare găsim şi în propunerea de lege trimisă ieri în parlament. Printre situaţiile de risc epidemiologic şi biologic pentru care se instituie măsurile de carantinare din proiectul de lege nou adoptat de guvern, apare: "eveniment neobişnuit sau neaşteptat identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau de către instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii."

Autorul articolului este sigur dl Arafat, care habar nu are de tehnică legislativă. Dar juriştii guvernului cum de au închis ochii la aşa aberaţie? O lege trebuie să fie clară şi predictibilă. Cum să se refere la „evenimente neobişnuite şi neaşteptate” identificate de dl Arafat? Care ar putea fi acelea? Căderea unui meteorit, ameninţarea unui cutremur, un zgomot infernal cum am avut la Iaşi în două rânduri, orice poate însemna eveniment neobişnuit sau neaşteptat. Şi atunci, de câte ori i se năzare cuiva de la DSU că se întâmplă ceva ciudat, pac!, toată lumea intră în carantină. Sper că parlamentul va elimina astfel de articole şi altele asemănătoare, dacă mai există.

Guvernul Orban a gestionat bine criza generată de pandemie

Derapajele de la litera Constituţiei nu sunt, însă, acceptabile. Aruncă în aer statul de drept. Oricât credit i-am fi acordat premierului Orban, faptul că nu înţelege astfel de lucruri elementare, că nu desparte lupta electorală de interesele majore ale societăţii ridică mari semne de întrebare asupra capacităţilor sale de premier.

Iată că şi UE avertizează: nu vedeţi niciun euro dacă nu respectaţi statul de drept şi nu susţineţi lupta împotriva corupţiei.

Sunt convins că premierul Orban nu este un personaj corupt. Dar nu este suficient. Trebuia să cureţe eşaloanele superioare ale administraţiei de oamenii cu pete în CV-uri, unii anchetaţi penal, sau incompetenţi. N-a făcut-o, va avea mari surprize în continuare, de genul Unifarm.

Toate evenimentele şi prestaţiile guvernului şi a celor din administraţia centrală se contabilizează în conştiinţa cetăţenilor şi se decontează la vot. Dacă susţii că eşti mai bun decât ceilalţi competitori politici, trebuie să ai şi un portofoliu de fapte şi dovezi că aşa este. Când dai vina pe CCR şi opoziţia parlamentară, când alegi să ignori articole din Constituţie, când tolerezi oameni corupţi în administraţia centrală, vei plăti la vot. Aşa se întâmplă mereu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Mircea Lupan
7.07.2020, 08:22:34

Picatura chinezeasca, in tandem cu TRU.

+3 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.07.2020, 09:25:29

”Regimul actual (limberalo-iohannisto-neosecuristic-n.m.) este prostocratic nu pentru ca ar fi al celor multi, ci pentru ca este al unor neispraviti selectati fara cetateanul simplu care este, în definitiv, fiecare. Este un regim securist – cel mai securist dupa 1989! – în care s-au “recuperat” tehnici detestabile ale national-socialismului si comunismului. Ostracizarea pluralismului, controlarea de sus a justitiei, guvernare prin stari de alerta, instrumentarea serviciilor secrete si pervertirea valorilor Europei postbelice se dezvaluie tot mai mult ca miez al regimului. Cine compara matur faptele, îsi da seama cât de incapabili sunt decidenții României actuale sa asigure un stat democratic, inovativ si responsabil si sa-l reprezinte. Iar o astfel de incapacitate se plateste din greu.” (Andrei Marga)

-5 (15 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.07.2020, 09:31:25

La ce altceva te poti astepta de la niste derbedei politici care guverneaza ILEGITIM..? Cine poate uita poza in care s-a vazut cum Orban, Turcan si alti ministrii ai cocălarimii liberale stateau la baute in biroul premierului, durându-i taman in dosurile lor de arivisti si derbedei politici de restrictiile neconstitutionale si ordonantele militare date tot de ei, demonstrand asftel ca toate masurile aberante luate sub pretextul luptei cu pandemia ii priveau numai pe romanii obisnuiti, nu si pe cocalariii si derbedeii politici care-si spun liberali..?! Cine poate uita ca in timp ce pensionarii si alte categorii de romanii erau paziti de catre politie , jandarmi si armata ca nu cumva sa scape din arestul la domiciliu decretat si aplicat (cu dosare penale, amenzi, amenintari si tot tacamul ostracizarii intregii populatii) de catre Iohannis, Orban, Vela si alti cocalari liberali, tot ei, adica tot Iohannis, Orban, Vela si alti cocalari liberali ”deschideau drumul” catre aeroportul din Cluj sclavilor din toata Romania de care avea nevoie agricultura lui Merkel (operatiunea iohannist-liberal-securistica ”Sparanghelul”) ..! Daca Iohannis , Orban, Vela nu ar fi ordonat politiei, jandarmeriei si armatei sa incalce cu totii prevederile starii de urgenta si ale ordonantelor militare pentru a le permite sclavilor promisi lui Merkel sa ajungă la aeroport fara sa-i intrebe nimeni de sanatate (nici la propriu si nici la figurat), oamenii aia nu puteau ajunge la aeroport ..in masa, cu autobuze care treceau prin filtre ca ..voda prin loboda..! Toate astea se intampla pentru ca inca din prima zi de cat au ajuns ILEGITIM la guvernare, au avut doar doua deziderate: a) plantarea neamurilor, prietenilor, amantelor, etc, in posturi cu sinecuri babane. b) sifoanarea banului public catre firmele de familie si catre clientela lor politica..! Astia vi-s ”liberalii” lui Peste cu cap de neamț, astia vi-s escrocii si mafiotii care, incepând cu prima zi cand au ajuns ILEGITIM la guvernare, va mint, va tin in arest la domiciliu, va ameninta cu amenzi uriase si dosare penale, va panicheaza cu cifre masluite cum vor ei pentru a va putea ostraciza si jacmani mai usor, va jefuiesc, va ruineaza, va vand si pe voi si tara, si isi mai si zic ”salvatorii natiei”..! ”PSD - partidul fostilor nomenclaturisti comunisti si a urmasilor lor care au inca umbra marelui criminal al secolului trecut- cucuveaua ilici pe post de Mumie. PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta” (user Adrian Popescu)

-3 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.07.2020, 09:45:24

In ceea ce priveste banii de la UE.. Iohannis si restul cocalarimii care-si spune ”PNL se vor imprumata in continuare de la bancile comerciale. pentru ca pe astea nu le interesa ce faci cu banii..! Deci Iohannis, Orban si restul cocalarimii liberale nu prea conteaza pe bani de la UE...! Pentru ca banii aia se acorda pe paza unor proiecte si sunt..monitorizati (deci imposibil de sifonat catre firmele lor si catre clientele politica a cocalarimii liberale)..! Si ca sa vedeti cum stau cu proeiectele, va reamintesc ca Iohannis si restul cocalarilor politici care-si spun ”liberali” nu au avut nici pe 19 iunie (cand s-au tinut prin videoconferintă lucrarile Consiliului European, organismul european ”suprem”, unde , practic, se hotaraste tot ce se intampla in UE, si unde, inca din primul ei an de mandat prezidential (2015) marioneta Iohannis nu se trezeste din adormire decat pentru a pocni din calcaie si pentru a spune doar ”Jawhol..!” - un fel de ”am inteles, sa trăiti..!” ) niciun plan de redresare post-pandemie a economiei romanesti..! Nimic calculat, nimic programat, nimic etapizat, nimic fezabil, sustenabil si..real existent macar in faza de ..proiect apt pentru a fi bugetat si pus in practica . Abia pe 2 iulie au venit cu o ..gargara electorala prezentat ca fiind un ”plan economic”, dar care nu-i altceva decat niste insailări fanteziste si fanfaronarde lipsite de de oricce fărâma de sustenabilitate logistica si financiara..! Asa ca, sa nu mire pe nimeni daca cele 33 de miliarde de euro care au fost destinate de catre UE redresarii economiei romanesti, bani aflati deocamdata doar ”pe hartie”, vor ramane in cea mai mare parte a lor tot pe..aceeasi hartie, si asta pentru ca România, mai precis cocalariii si mafiotii care-si spun ”liberali”, n-au fost in stare pe 19 iunie, nu sunt in stare nici acum, si nu vor fi in stare nici la urmatorul summit al CE dedicat relansarii economice in tarile UE sa prezinte un plan de redresare bine structurat care sa fie cu vigoare argumentat si sustinut in fata membrilor Consiliul European...! Cu cel prezentat abia pe 2 iulie de Iohannis si restul cocalarimii habarniste si fanfaroane care-si spune ”PNL” vor obtine la urmatorul Consiliu European cel mult niste ..zambete..! Si asta pentru ca din nefericire pentru Romania si romani, nulitatea politica Iohannis, cel mai nevolnic si mai daunator presedinte avut vrodata de un stat european, se duce la lucrarile Consiliului Europena destinate redresarii economice in UE, doar cu gargara electorala, dar gata insa sa pocneasca din nou din calcaie si sa spuna ”Jawhol..!”, indiferent cat de paguboase vor fi pentru Romania si romani deciziile care se vor lua acolo..! Deci, Iohanis si cocalarii liberali aflati la guvernare nu au nici cea mai mica, mai prapadita, mai ”jeg” , mai cum..vreti voi sa-i spuneti unei fituici care sa aduca cat de cat cu un plan real si fezabil de redresare economica a tarii, nici macar o ..schita cu date fixate pentru macar 2-3 etape de implementare scrisa pe genunchii lui Raluca Turcan la băuta din biroul lui Orban, surprinsa in poza. Declaratiile de intentii pe urmatoarele 10 ani nu pot fi considerate ”plan de redresare..! Si stiti de ce nu au absolut nimic ..? Pentru ca, parafrazand un mare jurnalist roman, peste tot in lume se discutau si se faceau planuri pentru relansarea Economiei, numai in Romania guvernata de Iohannis si cocalarii lui liberali se discuta si se faceau planuri pentru relansarea..Pandemiei..! Si asta pentru ca inca din prima zi de cat au ajuns la guvernare, au avut doar doua deziderate: a) plantarea neamurilor, prietenilor, amantelor, etc, in posturi cu sinecuri babane. b)sifoanarea banului public catre firmele de familie si catre clientela lor politica..! Astia vi-s ”liberalii” lui Peste cu cap de neamț, astia vi-s escrocii si mafiotii care, incepând cu prima zi cand au ajuns ILEGITIM la guvernare, va mint, va tin in arest la domiciliu, va ameninta cu amenzi uriase si dosare penale, va panicheaza cu cifre masluite cum vor ei pentru a va putea ostraciza si jacmani mai usor, va jefuiesc, va ruineaza, va vand si pe voi si tara, si isi mai si zic ”salvatorii natiei”..!

-4 (14 voturi)
Victor Nagy
7.07.2020, 09:28:14

.... „ Dacă guvernul Orban continuă să nu respecte Constituţia, adio bani de la Comisia Europeană! ” Dacă liderii europeni apreciază „ respectarea constituției și statului de drept” ... ca și până acum ...... guvernul Johanis - Orban ... poate fi liniștit .

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (30)