Dacă mâine ar avea loc alegeri parţiale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că Guvernul nu a organizat alegeri parţiale în 17 colegii uninominale, 28 de primării şi 2 consilii judeţene a fost declarat de justiţie ca „exces de putere”. Nu este primul exces de putere al Guvernului şi nici ultimul. Dar, sub acest exces de putere cred că se ascunde frica de rezultate a guvernanţilor.

Dacă mâine ar avea loc alegeri parţiale cred că actuala coaliţie de guvernare ar avea surprize neplăcute. Proasta impresie (pentru că la alegeri impresia contează) a plecării la turci pentru reparaţii parţiale, în vacanţă la Miami şi la un şpriţ în Georgia a Premierului când ţara se pârjolea de secetă încă persistă. Persistă imaginea a jumătate dintre preşedinţii de CJ cercetaţi penal şi a o sumedenie de primari certaţi cu legea. La fel persistă în partid nemulţumirile liderilor locali faţă de sporirea de către Ponta a puterii lui Gabriel Oprea. Persistă şi proasta impresie lăsată de majorarea salariilor demnitarilor şi încep să apară şi nemulţumirile diferitelor categorii sociale care se consideră excluse de la pripita împărţeală populistă a banului public neinvestit.

În fine, PSD nu este pregătit pentru alegeri. Dacă mâine ar fi alegeri, cu toată structura şi infrastructura pe care le deţine, PSD ar avea rezultatele de la prezidenţiale, chiar dacă Antena 3 va toca împotriva alegerilor, ştiind că asta ar însemna că cineva se va instala în colegiul în care a fost ales Voiculescu. S-au mai văzut eşecuri electorale cu tot cu Antenele în spate. De asta refuză PSD să organizeze alegeri parţiale. Ponta a greşit că nu a organizat alegeri anticipate la termen, pentru că  ar fi fost pe rând, local, fără să antreneze imaginea partidului. Dar, în situaţia actuală, ele trebuie făcute toate odată şi vor implica mesajul central. În an preelectoral, un rezultat negativ per ansamblu la astfel de alegeri i-ar agrava situaţia, PSD riscând să se trezească cu o migrare a parlamentarilor spre polul politic în care traseiştii se adună pentru a apăra „interesul naţional”.

Oare PSD va organiza alegeri parţiale sau va persista în „excesul de putere”? Va face Dragnea o altă politică decât a făcut-o Ponta? Cum se va poziţiona Oprea între excesul de putere şi interesul naţional? Vom vedea în septembrie, dacă PNL va reuşi să impună această temă în agenda publică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite