Politică

articolul anterior articolul urmator

Dacă PNL alege doar între Cîţu (Mr. „wishful tinking”) şi Orban („nu fac reforme că pierd electorat”), în 2024 va deveni un partid irelevant

33
21 Jul 2021 21:21:32
Ştefan Vlaston

Se apropie congresul PNL din septembrie şi mai nimeni din partid nu realizează pericolul imens spre care se îndreaptă la alegerile din 2024, dacă rămân doar cei doi candidaţi anunţaţi, Cîţu şi Orban. Amândoi au condus PNL şi guvernul, cu rezultate anemice, departe de ce au promis. Cîţu se tot laudă cu creşteri economice mirobolante, deşi toată lumea înţelege că se datorează împrumuturilor gigantice făcute.

Orban nu vrea să facă reforme ca să nu piardă electorat, şi speră să treacă mandatul actual după care, Dumnezeu cu mila.

Prestaţia celor doi cavaleri ai neputinţei

Şi Orban şi Cîţu şi-au dat măsura în care ştiu să conducă ţară. Nici o reformă din cele promise, în schimb au ridicat datoria publică de la 35% la 50% din PIB, iar deficitul bugetar la 10%.

Am umplut posturile de conducere din administraţia publică cu oameni din clientela politică, obedienţi şi habarnişti, fără legătură cu domeniul pe care urmau să-l conducă. Ce s-a întâmplat la Apele Române este doar vârful aisbergului. Aşa s-a întâmplat peste tot.

Orban a aruncat la gunoi deviza „fără penali în funcţii publice”, păstrându-i pe Alexe şi Chiriţă în posturi importante din administraţie, deşi penali în toată spendoarea lor.

În educaţie nu s-a întâmplat absolut nimic, sub cei doi miniştri PNL, Anisie şi Cîmpeanu. Învăţământul este exact cel lăsat de PSD, după un an şi jumătate de conducere liberală.

Cîţu e mai clar, când declară:

Am spus că vom face reforma salarizării, în care să legăm venitul de performanţă. Nu am făcut-o pentru că ne era teamă că vom pierde electoral. Reforma companiilor de stat – nici acolo n-am putut să facem, că ne era teamă că vom pierde electoral. Subvenţii, pomeni electorale, pe toate le-am păstrat, le-am crescut. De ce? Ne era teamă că pierdem electoral. A venit şi votul. Noi am pierdut electoral, pentru că am pierdut electoratul de dreapta. Ceilalţi şi-au păstrat electoratul”. „Să intri în competiţie cu PSD pe populisme e o competiţie pe care o pierzi de la început”.

Cui îi era teamă că pierde electoral? Lui Orban, se înţelege.

Un coleg de facebook i-a făcut o caracterizare foarte bună lui Florin Cîţu, pe care o reiau: „Cîţu e atât de slab ca om politic, a demonstrat atâta laşitate, narcisism şi autoritarism găunos, încât mi se pare din start că dacă câştigă vă fi doar o marionetă, din cel mai prost soi, adică din cei care sunt păpuşi fără ştiinţa lor”.

Lipsa de reforme, în special în zona justiţiei, a dus USR PLUS la disperare. Barna declară că lipsa reformelor va fi decontată şi de USR PLUS la alageri în 2024, aşa încât devine tot mai probabilă ieşirea de la guvernare a acestui partid.

Fereastra în care se pot face reforma se îngustează pe an ce trece. În 2023 nu vor mai fi posibile reforme pentru că se apropie alegerile.

Cei doi candidaţi, Cîţu şi Orban s-au decredibilizat complet prin atacurile reciproce, în cadrul competiţiei pentru şefia PNL. Toată populaţia se uită cu uimire şi scârba la o luptă politică care a depăşit limitele rezonabilului. Acuzele reciproce nu se deosebesc prea mult de cele lansate de PSD, spre stupoarea membrilor PNL.

Pe scurt, prin tot ce nu au realizat până în prezent cei doi candidaţi, Cîţu şi Orban, există toate şansele ca în 2024 electoratul de dreapta să stea acasă, dezgustat de prestaţia PNL şi a coaliţiei de guvernare.

PNL să facă bine să înţeleagă ce îl aşteaptă

Dacă nu aduce un alt candidat, care să nu fi pierdut şansa de a câştiga simpatia electoratului, există riscul ca PNL să devină un partid irelevant în 2024.

Sunt un cetăţean de dreapta, care urmăreşte de zeci de ani politica internă şi externă. Există n exemple în care partide care nu şi-au înţeles rolul şi oportunitatea de a câştiga alegerile, au eşuat şi s-au dus în debaraua istoriei. Acolo va ajunge şi PNL.

USR PLUS va părăsi guvernarea, pentru a-şi conserva alura de partid conservator. Dacă până la 1 ianuarie 2022 nu se realizează măcar câteva dintre reformele promise, coaliţia se va sparge, şi pe bună dreptate. Coaliţia este condusă de PNL, care dă şi premierul. Atunci să deconteze PNL eşecul guvernării actuale, zisă de dreapta. Nu şi USR PLUS.

Este posibil că România să devină nefinantabila. Să nu-şi imagineze cineva că investitorii interni şi externi vor acorda la infinit împrumuturi României. Aşa ceva poate crede doar Florin Cîţu, Mr. „wishful tinking”. Am mai trecut printr-o experienţă asemănătoare, în 2010. Acum situaţia este mult mai gravă, pentru că guvernul a profitat de ridicarea restricţiei deficitului bugetar de 3%, şi l-a urcat la 10% din PIB.  Când creditorii vor spune stop, nu mai avem încredere că România poate rambursa atâtea credite, atunci să vezi tăieri de salarii bugetare şi concedieri.

UE leagă alocarea fondurilor comunitare de mai multe condiţii. Continuarea reformelor, mai ales în justiţie, dar mai ales de reforma bugetară care să menţină un buget echilibrat. Nu cu cheltuieli extravagante, care depăşesc cu mult veniturile.

Deja aprobarea PNRR alocat Ungariei a fost amânat. Este posibil că România să păţească acelaşi lucru.

Singura soluţie a crizei actuale a PNL

Este să apară un al treilea candidat la şefia PNL, care să nu-şi fi pierdut credibilitatea în faţa electoratului român şi a membrilor PNL. Există trei nume care pot întoarce drumul spre prăpastia către care se îndreaptă PNL: Ilie Bolojan, Emil Boc şi Siegfried Mureşan. Unul dintre aceşti trei lideri de frunte ar trebui să înţeleagă starea jalnică în care se află partidul lor şi să se înscrie în cursa pemtru şefia PNL. După ce câştigă alegerile din septembrie, preia şi şefia guvernului, deschizând drumul speranţei pentru PNL şi pentru populaţia României.

Nu-mi fac speranţe că unul din cei trei este atât de dedicat populaţiei încât să facă un asemenea gest.

Ce să va întâmpla în 2024?

Dacă PNL se rezumă la cei doi candidaţi, Orban şi Cîţu, în 2024 alegerile vor fi câştigate de PSD şi AUR. Electoratul de dreapta va refuza să voteze lieri care n-au confirmat prin reforme că pot face o schimbare. Orban a crescut politic în fustele lui Iliescu, Năstase, Geoană, Tăriceanu, Ponta, Dragnea. Face exact ce a învăţat de la ei.

Cîţu este şi el habarnist în ale politicii, nu poate câştiga simpatia electoratului. Ce mai rămâne pentru lupta electorală din 2024? Doar USR PLUS, dacă va şti să-şi joace şansele, inclusiv prin ieşirea de la guvernare.

Concluzie

Soarta PNL atârnă de un fir de păr. Se mai poate salva doar dacă apare un al treilea candidat, care să-i scoată din cursă pe Orban şi Cîţu. Puţin probabil să se întâmple aşa ceva, astfel încât rămâne varianta ca în 2024 PNL să apuce pe drumul care duce la cimitirul partidelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Vanatorul/d.c.
21.07.2021, 21:28:19

”Modelul de politician prostocrat se extinde tot mai mult in PNL, dupa ce ani de zile a fost apanajul PSD si al PDL (...) Exemplul cel mai eclatant de prostocrat liberal este premierul Florin Catu, cu care ne-a pricopsit presedintele Klaus Iohannis dupa alegerile parlamentare din decembrie 2020,avand in vedere in vedere ca a cazut examenul de treapta la un liceu provincial de mana a doua, a picat doua examene consecutive la facultate, a absolvit contra-cost un colegiu universitar relativ obscur din Statele Unite si nu a reusit sa-si ia doctoratul de 22 de ani. Tocmai cel care vrea sa-si lege presedintia de programul «România educată» l-a desemnat prim-ministru al guvernului României pe un nepregatit ca Florin Cîțu, dupa ce anterior l-a acceptat ca ministru al Finanțelor în guvernul Ludovic Orban, în pofida dezvăluirilor din presa privind precaritatea studiilor sale. Conform acestor dezvăluiri, Catu s-a înscris în 1986 la Liceul Energetic din Râmnicu-Vălcea, un liceu industrial de mâna a doua, dar a căzut examenul pentru treapta a doua în 1988, cu media 4, astfel că a trebuit să se înscrie la școala profesională afiliata acestui liceu. În urma intervenției părinților săi, care n-au acceptat sub nicio formă ca odrasla lor să devină un simplu electrician și cu bunavoința directorului Liceului Energetic, a fost mutat la liceu, pe care l-a absolvit în 1990, fiind un elev mediocru conform unor fosti colegi. In perioada respectiva, un astfel de transfer, de la scoala profesionala la liceu, nu se putea rezolva decat cu pile mari la partid (Partidul Comunist Roman), putandu-se spune ca actualul premier si-a rezolvat studiile liceale cu ajutorul ciumei rosii. După absolvirea liceului, tânărul Citu a cazut doi ani consecutiv, în 1990 și în 1991, examenul de admitere la Academia de Științe Economice din București. În 1992 părinții sai l-au înscris la Grinnell College din Statele Unite ale Americii, un colegiu universitar de mâna a doua din statul Iowa (clasat pe locul 99 in top 100 din SUA), unde un an de studii costă 40.000 de dolari. A absolvit acest colegiu în 1996, obținând o licență în științe economice, cu care a făcut mare paradă în tară, desi o licenta de colegiu universitar nu este echivalenta cu o licenta de universitate. În 1999 s-a înscris la doctorat, dar nu a reușit să-l obtina până astăzi, deși au trecut peste 20 de ani. Florin Catu a fost un necunoscut in politica pana in 2016 cand a devenit senator liberal de Bucuresti gratie copresedintei PNL, Alina Stefania Ghorghiu, care l-a impus pe un loc eligibil profitand de functia sa. Aceasta nu este nimeni alta decat sotia prietenului sau Lucian Isar, impreuna cu care a atacat moneda nationala dupa declansarea primelor crahuri bancare in Statele Unite ale Americii in 2008. Mai exact, in octombrie 2008 Florin Catu si Lucian Isar, actualmente consilierul sau pe probleme economico-financiare, au lansat un atac speculativ asupra leului, prin care s-a urmarit atingerea unui curs valutar de 4 lei/1 euro. In urma acestui atac au crescut foarte mult dobanzile la creditele in lei, fapt ce i-a adus pe multi debitori in situatia de a nu-si mai putea achita datoriile la banci. Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a scazut atunci cu peste un miliard de euro, pe parcursul unei singure luni. In perioada acestui atac, Catu era economist-sef la ING Bank Romania, iar Isar era economist-sef la Bancpost. Pana acum nu s-a stabilit daca a fost un atac pe cont propriu, inspirat probabil de atacul speculativ al miliardarului George Soros asupra lirei sterline, sau a fost un atac dirijat de anumite grupuri de interese financiare. Cuplul Gorghiu-Isar a avut un cuvant important de spus si in desemnarea lui Florin Catu in functia de ministru al Finantelor in guvernul condus de Ludovic Orban si apoi in ceea de prim-ministru, avand in vedere influenta pe care o avea in PNL, dar si asupra presedintelui Iohannis, a carui sluga devotata Alina Gorghiu a fost in perioada in care s-a realizat fuziunea dintre PNL si PDL. Dupa cum a aparut in presa, profitand de relatiile lor in administratia si in justitia din judetul Valcea, parintii premierului Catu au fost implicati in afaceri tenebroase cu retrocedari de paduri, case si terenuri. Seful Guvernului are inscrisa in declaratia de avere suprafata de 75 hectare de padure, in cota de 1/2 cu fratele sau George, care este situata in statiunea montana Voineasa, la baza partiei de schi Transalpina Sky Resort, cel mai mare domeniu schiabil din Romania. Aceasta padure a fost obtinuta prin hotarari judecatoresti dubioase, in conditiile in care parintii lui Catu si antecesorii lor nu au detinut niciodata padure pe raza localitatii Voineasa, iar suprafata primita este situata pe domeniul public al statului si nu putea constitui, sub nicio forma, obiectul unei retrocedari. Tot in conditii dubioase, mama actualului premier a obtinut despagubiri pentru un teren si o casa pe care a pretins ca le-ar fi detinut in zona centrala a municipiul Ramnicu-Valcea. Se mai vehiculeaza ca parintii lui Catu ar fi dobandit, in aceleasi condititii ca la Voineasa, o suprafata de padure si in statiunea montana Olanesti din judetul Valcea.” (Presa libera)

-6 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.07.2021, 21:34:57

Postulatul Vanatorului/d.c referitor la Pământ (numit și Terra sau „Planeta albastră”), a treia planetă de la Soare și cea mai mare dintre planetele telurice ale Sistemului Solar, atât pentru masă, cât și pentru diametru, singurul corp ceresc despre care se știe că adăpostește viață: ”Pe planeta asta nu exista derbedei politici, impostori si panglicari mai penali, mai mincinosi, mai fanfaroni si mai habarnisti decat cozile de topor cu mentalitate si apucaturi fanariote care-si zic in bataie de joc ”partid national” si ”liberali”.

-4 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.07.2021, 21:45:50

Teoria probabilitatii deceselor in randul anumitor purtatorilor de grijă: ”Cam in 99,99% din cazuri, tampii si ofticosii troli iohannisti purtatorii de grija ai analistilor alegerilor din PNL sucomba o data cu Canis lupus familiaris (cainele) despre care ei spun ca decedeaza de la prea mult mers pe jos”

-7 (9 voturi)
herr v.6.01
21.07.2021, 21:57:14

Drobul de sare Cateva observatii "Există n exemple în care partide care nu şi-au înţeles rolul şi oportunitatea de a câştiga alegerile, au eşuat şi s-au dus în debaraua istoriei. Acolo va ajunge şi PNL." Wishful thinking. Too big to fail. Daca PNL esueaza, ajunge in opozitie. "USR PLUS va părăsi guvernarea, pentru a-şi conserva alura de partid conservator." Partid conservator? Poate partid conserva. Altfel daca programul de guvernare nu incepe sa fie pus in miscare, "conservatorii" pot foarte bine sa voteze proxima motiune de cenzura a pesedistilor. Si nimeni nu-i va condamna pentru asta. Poate-i convertesc pe alde Ciolacu pentru reforma. Relatiile dintre cele doua partide sunt civilizate. Mai stii de unde sare norocu' Romaniei? Pana in 2024 mai e. Nu inteleg valva starnita de acest an.

0 (4 voturi)
herr v.6.01
21.07.2021, 21:28:27

Cainele moare de drum lung iar analistii de grija alegerilor la varf in PNL.

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările