Dacă PSD împiedică validarea guvernului Orban în parlament, s-ar putea trezi cu alegeri anticipate. Ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să se împlinească!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O altă linie de evoluţie politică prinde contur, deşi pare surprinzătoare. Dacă guvernul Orban pică la primul vot în parlament, la a doua solicitare este posibil să avem un vot negativ şi din partea PNL, USR, Pro România, din partea altor forţe politice, astfel încât să ne trezim cu alegerile anticipate la uşă. Nu ştiu dacă PSD realizează că există şi o astfel de variantă.

Varianta este profitabilă pentru PNL, USR şi Pro România, pentru că sunt pe val, dar complet perdantă pentru PSD.

În prima variantă de apreciere, în discuţie până acum câteva zile, guvernul Orban ar fi trecut din prima sau din a doua solicitare adresată parlamentului, pentru că parlamentarii nu vor să plece acasă şi să-şi piardă privilegiile. Această ipoteză trebuie completată cu altele. PNL, USR, Pro România au de câştigat în urma alegerilor anticipate, pentru că şi-ar mări considerabil numărul de parlamentari. În plus, parlamentarii acestor partide nu sunt nişte sărăntoci, să conteze prea mult veniturile obţinute din parlament. Singurii care nu-şi doresc anticipate sunt PSD, UDMR, PMP, şi ALDE, pentru că au înregistrat scoruri mici la europarlamentare şi, cu exceptia PSD, riscă să nu facă pragul de 5%. Şi ce să facă PSD, să voteze în masă guvernul Orban, la a doua „strigare”? Se fac de râs în faţa propriilor alegători.

PSD nu are niciun interes să mai rămână la guvernare

Guvernul PSD este acum impotent, fiind interimar, are voie să rezolve doar problemele curente. Noţiunea este destul de vagă, oricum nu mai poate umbla la banii din buget, se pare că nu există suficienţi bani pentru pensii şi salarii. Nu poate face rectificare bugetară, nici bugetul pe anul viitor, îşi asumă astfel răspunderea pentru deficitul de peste 3% din PIB. Premierul Dăncilă s-a oprit să facă plăţi pentru proiectele din PNDL, pentru că i s-a explicat că nu mai are voie. Teodorovici se împrumută de zor la dobânzi foarte mari. Din guvern lipsesc 7 miniştri cheie, iar Ana Birchall şi Ramona Mănescu nu mai ascultă de premier. Ministrul Cuc calcă în străchini, este chemat la DNA, iar filmul despre Colectiv demonstrează impotenţa instituţiilor conduse de PSD de a face faţa unor evenimente deosebite.

Şi mai grav, dacă premierul Dăncilă nu intră în turul al doilea al prezidenţialelor, sau dacă va obţine un scor ridicol de mic, urmează obligatoriu decapitarea conducerii PSD, fără să existe un lider capabil să preia conducerea partidului pe termen scurt. În aceste condiţii, îi convin PSD-ului alegerile anticipate în februarie-martie? Ar fi un dezastru electoral, chiar şi scorul de acum de 25% pare improbabil de atins.

Nici PNL nu este fericit cu sarcina de a scoate ţara din criză cu un guvern minoritar

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a şi declarat că nu se aşteaptă la aplauze sau laude în urma actului de guvernare. Singura şansă de a echilibra, cât de cât, bugetul ţării, este de a aplica tăieri drastice şi disponibilizări masive. Cum să funcţionezi cu un Secretariat General al guvernului cu 1.000 de salariaţi? Dispar ministere, agenţii, şi instituţiile subordoante acestor ministere. Se va reduce schema de personal din ministerele rămase. Sigur că vor exista nemulţumiri masive. Reducerea orelor la clasă, conform legii aprobate de Senat, înseamnă disponibilizarea a 20-25.000 de cadre didactice începând cu viitorul an şcolar. Cine va plăti toate aceste disponibilizări? PNL, bineînţeles. Iată de ce şi PNL are nevoie de relegitimare prin alegeri anticipate, dacă se poate, pentru a trece la aceste tăieri draconice.

Pro România câştigă în ambele situaţii

Victor Ponta s-a distanţat clar de guvernul Orban, pentru a nu fi parte la pierderile electorale aduse de o guvernare în asemenea condiţiuni. Dacă se ajunge la anticipate, acceptate acum de Victor Ponta, şi Pro România va fi în câştig, pentru ca o parte a electoratului PSD, dezamăgită de guvernarea Dăncilă, va trece în tabăra lui Ponta, şi acesta va avea de câştigat în ipoteza declanşării alegerilor anticipate.

Concluzie

PSD se joacă cu focul dacă blochează numirea guvernului Orban la prima solicitare în parlament. Pentru ca la a doua solicitare, tentaţia alegerilor anticipate va fi aşa de mare pentru partidele aflate pe val, PNL, USR şi Pro România, încât acestea nu vor mai vota guvernul Orban. Nu văd PSD înghesuindu-se în totalitate să acorde votul de încredere guvernului Orban, fără să se facă de râs iremediabil. Şi atunci, doar UDMR, PMP, ALDE şi o parte mică din PSD nu vor putea instala guvernul Orban, împotriva propriei voinţe!

Aşadar, un avertisment pentru PSD. Ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să se împlinească!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite