Politică

articolul anterior articolul urmator

Dacă PSD şi PNL nu fac ce au promis, în primul rând reformele pentru PNRR, în 2024 vor pierde toate alegerile

36
26 Nov 2021 11:18:58
Ştefan Vlaston

Este puţin probabil ca noul guvern Ciucă să reuşească să conducă România în condiţiile crizelor multiple în care se află. Şi pentru că filosofiile şi principiile de guvernare ale celor două partide sunt incompatibile, şi pentru că nu e clar ce forţă are premierul Ciucă. Şi de cine ascultă: de Iohannis, de PSD, de PNL. Ideal ar fi să asculte de interele naţionale ale României.

Două riscuri majore ameninţă România

Să nu primească banii din PNRR, pe motiv că nu face reformele care condiţionează aceşti bani şi, unul şi mai grav, pierderea capacităţii de împrumut, care deja se observă în dobânzile uriaşe la care se împrumută România. Criza pandemică, criza preţurilor la energie, criza adusă de absenţa infrastructurii, se adaugă la riscurile majore prezentate.

Agricultura, potenţialul turistic, forţa de muncă înalt calificată emigrată în prezent, poziţia strategică importantă în cadrul NATO, reprezintă atuuri importante, care dacă ar fi valorificate ar aduce un salt important înainte pe drumul spre nivelul atins de societăţi occidentale aşezate.

Dacă în loc de a valorifica aceste atuuri, viitoarea guvernare PSD-PNL, formată din ce se vede până în prezent din politruci habarnişti, va da liber la furat din bugetul de stat şi din fonduri europene, în cei trei ani care mai sunt până la alegeri se va alege praful din imaginea şi potenţialul electoral ale celor două partide. Nu-i vorbă, imaginea PNL este praf de pe acum, după aventurile trăznite din ultimele luni. După deciziile de pomină ale cuplului Iohannis-Cîţu. Cîţu a ieşit din scenă, rămâne Iohannis.

Filosofia PNL este de a nu creşte taxe şi impozite, iar noul ministru al Finanţelor, din partea PSD, a şi decalarat: „eu n-am spus că nu se măresc taxe şi impozite”. Nici nu a început bine guvernarea şi ne aşteptăm la divergenţe şi dispute majore între PSD şi PNL. Pe care le arbitrează cine? În parlament, PSD poate bloca orice iniţiativă liberală a guvernului Ciucă, dacă aceasta nu ar fi susţinută şi de USR. În guvern nu se ştie încă în ce măsură miniştrii PSD îl pot convinge pe premierul Ciucă să semeneze cum vor ei. Iohannis nu poate fi arbitru, pentru că PSD îl detestă şi dispreţuieşte pentru câte le-a făcut. Atunci, cine va decide în caz de divergenţe între PSD şi PNL? Nu se ştie. Cel mai sigur îşi vor scoate ochii unii altora, PSD vs PNL, aşa cum s-a văzut şi la şedinţa de instalare a guvernului Ciucă. Va fi un spectacol de circ permanent, iar cu „pâinea” mai încet.

Opoziţia va câştiga masiv în 2024, dacă PSD-PNL nu sunt în stare să conducă ţară

USR se află într-o situaţie foarte bună, în vederea alegerilor din 2024. Are experienţă de opoziţie parlamentară şi de guvernare, multe conexiuni prin ministere, ştie ce reforme au fost prevăzute în PNRR.

Dacian Cioloş anunţă un guvern USR din umbră, care să monitorizeze activitatea guvernului Ciucă şi să devoaleze toate furturile sau intenţiile de furt din banii publici. Sunt convins că acest guvern din umbră are capacitatea să-şi ducă la capăt misiunea, prin expertiza membrilor săi.

Şi este suficient să strige zilnic, dacă se poate, „PSD şi PNL fură din bani publici”! Dacă prezintă şi dovezi, populaţia traumatizată de cât au furat politicienii din banii publici în ultimii 32 de ani va sări ca arsă. Posibil să asistăm la manifestaţii de stradă, la reînvierea asociaţiilor civice care să ocupe Piaţa Victoriei.

Oricum, în 2024 toate alegerile vor fi câştigate de o alianţă de dreapta, care să nu conţină PNL.

Cam aceasta este în mare evoluţia aşteptată în următorii trei ani, cu foarte mica excepţie în care actualul guvern PSD-PNL ar fi în stare să „livreze” ce aşteaptă populaţia de la el. Slabe speranţe, aproape de zero.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Lucifer
26.11.2021, 11:24:59

Până în 2024 nu va mai exista nicio opoziţie, oricum USRPLUS+AUR nu vor mai exista. PSD ştie cum.....

-21 (23 voturi)
Georgian Macadau
26.11.2021, 11:33:12

Îmi pare rău dar sânt nevoit să votez AUR...nu au reușit să mă mai scoată la vot pt parlamentare de când am fost la referendumul la care am votat pentru reducerea hoților și criminalilor din Parlamentul României la doar 300 de specimene. Nu iubesc deloc îndobitocirea religioasă, nu accept ca bărbații să considere femeile diar animale de prăsilă la dispoziția lor dar cred că am văzut destule de PSD+PNL=USL de 30 de ani încoace....iar Ciolanos? Să se ducă în Franța la Macroul lui...

-25 (25 voturi)
Lucifer
26.11.2021, 11:55:40

Te contrazici, nu-ţi place ce zice AUR dar îl votezi.

-14 (20 voturi)
Paun Al
26.11.2021, 12:35:39

Pana in 2024 mai e..si poporului nu-i pasa de "reforme", de PNNR, de coruptie.. Despre PNNR o sa explice poporului, ca nu l-a facut bine dl Ghinea, nu e bun.. Avansul de 3,5 miliarde de Euro vine oricum.. Deocamdata guvernul creaza posturi, infiinteaza o noua agenție de stat pentru ministerul d-nei Firea, crește cancelaria primului ministru si ii da bani, o face ordonatoare de credite.. apoi PSD-ul vrea si el locuri in agentii, consilii de administratie pe la intreprinderi si institutii de stat.. In rest va functiona PNDL-ul , unde controalele sunt facute intre ei ( deja este super-inflatie de contracte de "consultanta"), vor merge unse contractele afaceristilor cu statul, vor creste salariu minim si a punctului de pensie( papate deja de inflatie), pe baza de imprumuturi, cat se mai poate, si mariri, sau noi taxe. Mariri care se multiplica de 5-10-15 ori in zona salariilor bugetarilor si a pensiilor speciale. Cine e tanar, in putere dornic sa faca ceva in viata si nu are pile la partide, e bine sa-si faca un plan de viata prin alte tari din UE... Pentru ca daca se vor gasi bani de imprumutat pana in 2024, doritorii de reforme, de concursuri pe bune pentru ocuparea posturilor la stat, de pedepsire a coruptilor.. sunt o minoritate nesemnificativa.

+21 (21 voturi)
Iulian Arion
26.11.2021, 12:39:43

"Ideal ar fi să asculte de interele naţionale ale României." El va semna ce gaseste dimineata la mapa. Va crede ca face reforme. Pentru unul cu trei ani de scoala postiliceala, fie ea si scoala de ofiteri de infanterie, in baza careia putea ajunge in cariera, maxim maior, adica sa comande un batalion, avem prea mari pretentii. Faptul ca este general si doctor, este ca si cum o asitenta medicala ar ajunge medic si doctor in medicina, doar participand pe la diverse seminarii in strainatate depre injectii si fitoterapie.

-35 (37 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările