Cioloş, despre traseiştii din USR PLUS: Au venit cu idei, vor să schimbe lucrurile. Dacă venea primarul PSD din Ciugud? Să aruncăm la coş astfel de oameni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Ciolo, copreşedinte al USRPLUS. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dacian Ciolo, copreşedinte al USRPLUS. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloş a susţinut, la Adevărul Live, că Alianţa USR PLUS nu a racolat primari cu arcanul, după modelul PNL şi PSD, ci a acceptat candidaţi care au mai făcut politică în alte partide, dar care nu s-au mai regăsit în formaţiunile respective. Dacian Cioloş susţine că obiectivul USR PLUS la locale e să facă ”breşă” în Consiliile Locale şi Judeţene, dominate de partidele tradiţionale în ultmii 30 de ani.

Adevărul: După deciderea fuziunii dintre USR şi PLUS, aţi simţit în sondaje un val mai puternic de simpatie în sondaje?
Dacian Cioloş: Nu prea ne luăm după sondaje când e vorba de cifre. mai degrabă ne uităm să vedem ce aşteptări au oamenii. Ce se întâmplă acum în administraţie e impredictibilitate peste tot. Lumea se aşteaptă ca lucrurile să fie mai clare. La cifre contează cum pui întrebarea, care e eşantionul. 

Spuneţi că Guvernul Orban nu a gestionat bine criza sanitară?
Toate guvernele au dificultăţi. Unde să pui balanţa între stricta protecţie a sănătăţii oamaneilor şi economie, impredictibilitate. E clar că Guvernul PNL e un guvern slăbit. Nu cred că au pus cea mai bună garnitură în Guvern. Iar noi avem un stat slăbit de politica din ultimii ani. Avem multe sinecuri, oameni puşi pe criterii politice, acum unii încearcă să scoată cât mai mult din licitaţiile pentru instrumente necesare pentru sănătatea oamenilor. 

Problema e că veţi face parte dintr-o coaliţie de guvernare tot cu aceşti oameni.
Vom vedea cu ce oameni vom fi în parteneriat în Guvern. Mulţi ne întreabă dacă am discutat de miniştri. Noi ne focalizăm pe campanie, să convingem oamenii să vină la vot şi să aibă încredere în propunerile pe care le facem. Noi am vrut să fim clari că susţinem oameni care au profil politic, moral etic şi profesional pe care îl împărtăşim. Da, dacă va fi nevoie o să facem un parteneriat la guvernare cu PNL. pentru noi principiile rămân importante. Din partea noastră unul din obiectivele-cheie va fi reforma statului: debirocratizare, transparentizare, digitalizare. Fără o adminsitrţie reformată, o stârpiere a hoţiei, degeaba ne uităm la banii europeni. 

Din discurs, pare că USRPLUS va câştiga alegerile parlamentare.
Evident că acest lucru ne-am dori. Noi nu avem sinecuri de apărat. Vrem să reformăm România. Dacă intrăm într-un program de guvernare sunt lucruri pe care clar trebuie să le facem. La sfârşitul lui 2015 când am fost desemnat premier şi atunci partidele au spus că trebuie reformarea administraţiei. Din 2016 până acum au fost doar vorbe. Când noi am făcut concursuri pentru directori de şcoli imediat au venit poltiicienii la putere, adică PSD, a anulat deciziile respective. 

Vorbiţi despre oamenic care sar dintr-o barcă în alta. Ori dacă ne uităm acum la campania electorală vedem că e marcată de traseism politic. PNL a racolat vreo 150 de primari de la PSD, PSD a luat la rândul lui vreo câteva zeci de primari de la PNL. Însă în această ecuaţie intră şi USR-PLUS, care s-a dedat totuşi la transferuri politice. De ce un partid nou are nevoie de oameni vechi şi foloseşte metehne vechi?
Să clarificăm lucrurile. Traseismul e atunci când vrei să-ţi păstrezi o sinecură politică şi nu ai nicio problemă ca să-ţi păstrezi funcţia şi să-ţi păstrezi susţinerea politică, să rămâi acolo pe funcţia politică în care eşti de 2-3-4-5 mandate, în unele cazuri, nu ai nicio problemă la fiecare patru ani să rămâi primar, să rămâi consilier, să sari de la un partid la altul. Şi nu e vorba de câteva zeci, e vorba de câteva sute de primari. Primari care sunt aleşi pe lista unui partid. Primari în funcţie fiind acum la sfârşit de mandat, nu au nicio problemă să sară în barca altuia. Nu veţi găsi primari în funcţie, nu veţi găsi consilieri în funcţie care au trecut de la alte partide la USR-PLUS. Sunt oameni care în urmă cu 5-10-15 ani au fost în alte partide, au încercat şi acolo să-şi pună în valoare competenţele, valorile, şi-au dat seaama că lucrurile merg pe sinecuri politice şi că nu se pot exprima acolo, au ieşit din partidele respective, şi când s-a constituit PLUS-ul, când s-a constituit USR-ul, au decis să vină în partidele astea. Dar când noi vorbim de traseism, noi nu vorbim de zeci, de sute de primari care acum 2-3 ani au fost la PNL, după care au trecut la PSD, iar acum au trecut la PNL. S-au plimbat de la PNL la ALDE, la PSD, iar la ALDE, iar acum la PNL. Dar să ne înţelegem, fiind primari în funcţie. Şi foarte probabil o să vedem şi deputaţi din ăştia. Acum sunt într-un partid şi îi vom regăsi pe listele altui partid ca să-şi menţină sinecura politică în Parlament. 

Teoretic aveţi dreptate. Însă prin decizia de a accepta în USR-PLUS un fost membru PSD se bate cap în cap tocmai cu mesajul partidului, acela de a promova oameni noi.
Să vă pun o întrebare atunci. Ce-aţi fi spus dacă ar fi venit la noi primarul de la Ciugud? Care e primar pesedist. Aţi văzut ce-a făcut acolo. Toată lumea îl dă ca exemplu. Un om integru, un om vertical. Să aruncăm la coş astfel de oameni care chiar fac nişte lucruri şi nu-şi caută sinecuri politice, nu au nevoie de un partid ca să-i aleagă oamenii ci dimpotrivă ei sunt cei care trag în sus un partid pentru că oamenii ştiu ce să facă şi comparăm cu oameni care au asfaltat o jumătate de trotuar şi după patru ani de zile ca să rămână în funcţie trec la alt partid numai ca să rămână acolo?

Dar mă îndoiesc că toţi cei 20 de candidaţi la primării din Timiş pe care i-aţi luat din Timiş sunt de nivelul primarului din Ciugud.
Eu şi la Timiş chiar am verificat cu colegii, sunt acolo pe lista aia inclusiv nume care sunt greşit scrise, sunt oameni de care se spune că au fost membri PSD, oamenii respectivi nu au avut niciodată carnet de partid, nu au fost membri la niciun partid. Avem oameni care au fost în urmă cu câţiva ani de zile în alte partide, au ieşit de acolo pentru că nu s-au regăsit. Sunt în mediul rural mai ales una ai probabil într-o comună cu o 1000 - 2000 de oameni, poate ai câteva zeci de oameni care chiar sunt activi implicaţi în viaţa comunităţii acolo. Unii dintre ei au încercat să facă lucruri pentru comuna lor de mai mulţi ani de zile, nu ne-au aşteptat pe noi. Sunt oameni care au venit cu idei, să schimbe lucrurile în comună, să modernizeze nişte lucruri acolo. N-au putut să o facă , au încercat în partidele care i-au invitat, au plecat de acolo şi acum au venit şi s-au înscris la noi în partid. Ca să fie lucrurile foarte clare, uitaţi-vă în statutele USR şi PLUS şi veţi vedea foarte clar criteriile şi condiţiile pentru care oamenii sunt primiţi în partid. Indiferent că au mai făcut parte dintr-un partid sau nu au mai făcut parte dintr-un partid. Noi nu luăm cu arcanul oameni ca să obţinem susţinere politică în anumite locuri aşa cum fac alte partide, nu luăm primari „hai la noi” ca să câştig eu în comunc cutare. Avem analize de CV-uri, interviuri cu oamenii respectivi, le cerem anumite date, ne interesăm în comunitatea respectivă despre cine e vorba şi abia după un astfel de proces oamenii au venit în partid. Cu fiecare caz în parte cu cei care au fost membri ai altor partide au fost astfel de discuţii. Niciunul nu a scăpat. La PLUS noi am avut încă de la început un filtru. Cred că din câteva sute, o mie şi ceva de oameni care au fost membri ai altor partide şi au vrut să intre la noi, eu am avut inclusiv situaţii în care eu preşedinte de partid au venit la mine oameni de la alte partide, din PMP, ALDE, PNL, care au zis domnul Cioloş, eu vin la dvs şi vă aduc în spate 100-200 de oameni din comuna respectivă, din filiala respectivă. O parte din filială nu ne mai regăsim în partidul respectiv, dar mă puneţi la alegeri candidat la primărie. Cu oamenii ăia nici nu am vrut să discutăm, pentru că am zis nu negociaţi cu preşedintele partidului intrarea în partid. Mergeţi la filială, avem nişte criterii, discutaţi cu colegii de acolo, ei vor face o analiză, stau de vorba cu dvs şi dacă vă acceptă bine, dacă nu, nu.

La Iaşi Alianţa USR-PLUS îll susţine pe Bodea, omul lui Relu Fenechiu?
Ştiu că şi acolo colegii din USR au avut o discuţie exact pe temele astea. A fost o analiză în interiorul USR. Sunt convins că colegii mei care şi-au asumat candidatura au analizat-o şi atât timp cât au acceptat asta...Am încredere în colegi. Ştiu că au fost discuţii, au explicat de ce l-au luat. Ştiu că a plecat pentru că la PNL a venit Chirica. Omul a plecat pentru că a vrut să facă lucruri pentru Iaşi. 

Care e obiectivul USRPLUS la alegeri?
Obiectivul e să facem o breşă în primării, în consiliile locale. În multe locuri nu consideră că primarul sau consilierii sunt de la un partid sau altul pentru că trec dintr-o parte în alta. Noi vrem să facem o breşă şi să scoatem la suprafaţă lucrurile astea. Avem nevoie de o Românie fără hoţie şi fără impostură. Pentru noi e important e să avem câţi mai mulţi consilieri locali, să avem majorităţi. Colegii de la USR au avut consilieri doar în Bucureşti şi a contat că au avut oameni acolo. Avem şanse la câteva primarii de oraşe şi de comune. Noi avem şi soluţii, nu spunem doar „fără hoţie şi fără corupţie”. Ştim că va fi greu pentru că în condiţiile de anul acesta sunt avantajate partidele care au primari în funcţii.  Pentru orice partid nou, primele alegeri locale sunt dificile. Avem oameni care nu sunt aşa de cunoscuţi. Trebuie să găsim oameni care să-şi lase business-urile şi să se expună public. 

Veţi contabiliza succesul în funcţie de consilierii locali şi judeţeni?
E important să avem nu doar primari, dar şi consilieri. Consilierii vor fi de paza democraţiei, a transparenţei, a eficienţei. 

A trecut o lună de când a bătut palma USRPLUS cu PNL. Aţi lipsit o parte din această perioadă?
Am făcut turul ţării de patru-cinci ori. Se negociază la Bucureşti şi când nu e Dacian Cioloş. Campania a început de câteva zile şi eu sunt în ţară. Am fost la Bucureşti cu Nicuşor şi ceilalţi candidaţi. Am fost la Braşov, Sibiu, Alba iulia, Zalău, Cluj. O să mai fac turul ţării. Sunt în contact cu colegii, cu andidaţii, discuţii cu cei de la USR, cu PNl, contact cu premierul Orban. Nu sunt aşa de vizibil. Dacă prin aprilie, mai eram sunat de media, subit, de la începutul lui mai, nu s-a mai întâmplat. 

Au contat banii trimişi de Guvern către presa?
Foarte probabil nu au contat la dvs că am mai avut discuţii. Însă observ coincidenţe. 

Aţi vrea să să fiţi mai prezent dar nu sunt canale de comunicare?
Nu am nicio problemă. Nu caut neapărat vizibilitate. Eu susţin viziunea pentru care am intrat în politică. Îmi folosesc pagina de Facebook. Acolo am şi candidaţi prezentaţi. 

Din toamnă, dacă USRPLUS intră la guvernare vă interesează o funcţie în Guvern?
Nu, dacă este doar de dragul de a fi. Mă interesează să găsim soluţia cea mai bună ca programul de guvernare să funcţioneze. Dacă e nevoie de mine şi e nevoie să fiu prezent în Guvern vorbim. Sunt candidatl USRPLUS pentru funcţia de prim-ministru. Sunt la dispoziţia USRPLUS şi vom judeca împreunăc are e mdalitatea cea mai bună. Şi în PE avem o poziţie la care nu ne aşteptam. Sumele care se vehiculează pentru România se datorează şi modului în care a lucrat USRPLUS în Parlamentul European. Va trebui să judecăm cum folosim resursa umană din USR-PLUS. 

Ce scor va obţine Alianţa USR-PLUS la locale?
E greu de estimat. Oamenii nu vor vota doar o siglă. Depinde de capacitatea de mobilizare. Multor oameni le va fi teamă să iasă la vot. Nu ştim cine va sta acasă şi cine va ieşi. Eu le spun oamaneilor: dacă aţi avut curajul să ieşiţi în stradă când vă dădeau cu gaze, când eraţi ameninţaţi poltiic, aveţi curajul, puneţi-vă masca, mergeţi la vot că votul e esenţial. Dacă nu faceţi asta degeaba facem partide, degeaba unii au renunţat la joburi. Sper ca unii care vor să schimbăm de sinecuri vor ieşi la vot. 

Poate obţine USRPLUS un scor mai mare ca la europarlamentarele din 2019?
Nu îndrăznesc să fac o prognoză acum. Acolo am votat o listă centrală, unde au fost obiective clare. PSD şi Dragnea erau la guvernare. Acum avem câteva zeci de mii de candidaţi. Oamenii nu vor ieşi să voteze de dragul USRPLUS, ci vor vedea ce au pe liste în localităţi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite