Dacian Cioloş: „Asistăm încă o dată la falimentul unui mod de a face politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş, fondatorul Mişcării România Împreună (RO+), este de părere că, în cele două zile de referendum, România a dat actualei clase politice „o lecţie de democraţie“, iar cei care au căutat să exploateze credinţa simplă a oamenilor şi să transforme Biserica în „unealtă de propagandă“ au primit un răspuns usturător.

„România a dat în aceste două zile o lecţie de democraţie clasei sale politice actuale. Avem datoria de a le mulţumi tuturor – şi celor care au votat, dar şi celor care au ales să nu voteze şi de a trece cât se poate de repede peste acest moment de inutilă tensiune în societate. Referendumul nu are nici învingători, dar nici învinşi. Are însă o lecţie foarte puternică pe care trebuie să o învăţăm cu toţii: politicienii nu pot trafica nici convingerile, nici credinţele şi nici aşteptările oamenilor. Atunci când politicienii uită să se pună în slujba cetăţenilor şi îi consideră o masă de manevră la îndemâna lor şi pentru a-şi rezolva propriile interese, oamenii îşi recâştigă încrederea în ei înşişi şi dreptul de a-şi spune cuvântul. Iar de această dată, cetăţenii României au spus doar că nu doresc să fie înşelaţi şi manipulaţi încă o dată de politicieni“, a scris Dacian Cioloş pe impreunapentruromania.ro.

Fostul premier a subliniat că „asistăm încă o dată la falimentul unui mod de a face politică. Cei care au încercat să exploateze credinţa simplă a oamenilor, cei care au vrut să transforme Biserica în unealtă de propagandă, cei care au împrăştiat ură şi minciuni în societate doar pentru a câştiga din asta capital politic primesc azi un răspuns clar şi usturător din partea oamenilor. Este evident că vremea acestor politicieni şi baroni ai politicii apune definitiv şi că locul lor trebuie luat de oameni noi, cinstiţi, pricepuţi şi curajoşi, al căror scop unic în viaţa politică este să servească interesul şi bunăstarea cetăţenilor. Vine vremea respectului şi a demnităţii, vine vremea în care climatul de ură şi de intoleranţă, discuţiile despre ieşirea din Europa şi jignirile aduse românilor din partea unor oameni politici corupţi trebuie să înceteze“.

În încheierea mesajului său, Dacian Cioloş le-a mulţumit celor implicaţi civic, care au ales să fie observatori ai referendumului: „Aş vrea să le mulţumesc în primul rând tuturor celor peste 10.000 de oameni minunaţi care au înţeles că implicarea civică este esenţială şi au ales să fie observatori ai referendumului. Ei sunt motorul noii democraţii româneşti şi un exemplu pentru întreaga societate. Vreau să le mulţumesc şi susţinătorilor Mişcării România Împreună pentru că au ales şi ei să participe ca observatori la referendum. În sfârşit, dar deloc în ultimul rând, le mulţumesc colegilor noştri din USR, pentru curajoasa şi eficienta lor luptă de opoziţie; recunoştinţa mea se îndreaptă şi spre tinerii activişti de la Demos şi din alte organizaţii politice ori civice, pentru felul în care au înţeles să se poziţioneze faţă de instrumentarea politică a referendumului. Se naşte o nouă clasă politică în România, formată din oameni oneşti, capabili de sacrificiu şi dispuşi să se implice pentru cauzele şi nevoile adevărate ale românilor. Politica înseamnă să îţi slujeşti aproapele, să nu-i înşeli speranţele şi să pui binele celorlalţi mai presus de al tău. Tuturor acestora le mulţumesc pentru ceea ce au făcut şi continuă să facă pentru România“.

În opinia fondatorului Mişcării România Împreună, „viitorul României este fără nicio tăgadă alături de ţările democratice şi civilizate, în care respectul este deasupra urii şi înţelegerea, deasupra dezbinării. Acest viitor îl vom clădi împreună, cu speranţa şi convingerea fermă că vom putea să fim ceea ne dorim să fim“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite