Dacian Cioloş se bucură pentru „cadoul” de ziua lui: Roşia Montană în UNESCO. În 2016, fostul premier s-a opus dosarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş FOTO: Inquam Photos/ George Calin
Dacian Cioloş FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Dacian Cioloş, copreşedintele USR PLUS, şi-a exprimat bucuria pentru includerea sitului de la Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, menţionând că este „cadoul” de care se poate bucura cu ocazia zilei sale de naştere. Cu toate acestea, dosarul care privea includerea sitului în patrimoniul mondial a fost depus în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloş, după ce premierul Dacian Cioloş s-a opus.

Dosarul care propunea includerea sitului de la Roşia Montană în patrimoniul UNESCO a fost depus pe 4 ianuarie 2017, de fostul ministru al Culturii Corina Şuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloş, după ce, anterior, premierul Dacian Cioloş s-a opus. Unul dintre motivele invocate la momentul respectiv, litigiul cu Gabriel Resources, informează Digi24.

„Prim-ministrul Dacian Cioloş nu a luat o decizie ca acest dosar să nu fie depus la UNESCO, ci să fie depus după o hotărâre comună luată în Guvern, ca şi în cazul punctului de vedere pe cianuri, trimis Parlamentului. În mod normal, asemenea dosare pot fi depuse şi doar cu semnatura ministrului de resort, însă în ceea ce priveste dosarul Roşia Montană statul român se află într-un litigiu”, declara în decembrie 2016 purtătorul de cuvânt al guvernului. Acesta preciza că „un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea sa faca acest lucru”, menţionând că ar fi fost nevoie de un memorandum.

Totuşi, câteva zile mai târziu, ministerul Culturii anunţa depunerea dosarului la UNESCO. Doi ani mai târziu, fostul ministru de externe şi ambasador al României la UNESCU Adrian Cioroianu a povestit cum au decurs discuţiile cu premierul Dacian Cioloş în legătură cu dosarul Roşia Montană.

Cioroianu a fost sunat de Dacian Cioloş în 2016, prim-ministru la acea vreme, şi a fost întrebat: „Domnule ambasador, ce ziceti, dacă depunem dosarul, îl mai putem retrage?”. Acesta ar fi raspuns: „Da, îl putem retrage oricând până în primăvara anului 2018, când va fi răspunsul”.  „Există o serie de opinii divergente la nivelul Guvernului, nu ştiu ce să facem, să-l depunem, să nu-l depunem?”, i-ar fi transmis premierul.

Fostul prim-ministru s-a reasigurat că dosarul poate fi retras şi conversaţia s-a încheiat. „Dupa cinci minute, sună din nou telefonul”, a continuat Cioroianu. „Domnule Cioroianu, am avut discuţii cu mai multi miniştri, nu depunem dosarul”. „Domnule prim-ministru, cum ziceti'”.

Ulterior, Dacian Cioloş a declarat că a purtat un dialog cu ambasadorul român la UNESCO, despre procesul de înscriere a sitului Roşia Montană în patrimoniul universal, dar precizeaza că Adrian Cioroianu a scos declaraţiile din context. Realitatea este una, spunea Cioloş: „dosarul a fost depus la UNESCO în timpul mandatului meu şi prin voinţa mea”.

„Dialogul prezentat de domnul Cioroianu e real, dar e doar un mic fragment dintr-un proces de decizie prin care am trecut în Guvernul pe care l-am condus în care am cautat o soluţie pentru a putea depune dosarul la UNESCO fără a afecta alte instituţii ale statului roman în arbitrajul international pe acest subiect.”, a spus Cioloş în 2018, pentru Ziare.com.

Compania canadiană şi exploatarea sitului

Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de exploatare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. Compania canadiană a anunţat, pe data de 30 iunie 2017, că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei în urma protestelor de stradă.

Vezi şi: Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Cum a reacţionat Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite