Politică

articolul anterior articolul urmator

Dăm şi noi Guvernul ăsta jos mai cu talent?

35
7 Mar 2017 08:58:19
Mihnea Dumitru
Foto: Radu Popovici
Foto: Radu Popovici

Nicio voinţă politică nu a rezultat din proteste, niciun partid politic sau organizaţie nu a construit pe nemulţumirea oamenilor. Un cetăţean pierdut a înregistrat „#rezist” şi USR-ul a făcut un videoclip în care a pretins că i-a reprezentat în Parlament pe protestatari.

În rest, nici măcar cei 30-50 de oameni (pentru cititorii Hotnews: 3-500) care se strâng în fiecare seară în Piaţa Victoriei nu au construit mai departe de un grup de Facebook. 
 
La fel ca referendumul ameninţat de domnul preşedinte Iohannis şi băgat înapoi în buzunarul de la fund, spre a fi folosit în orice moment de cumpănă politică personală, partidele politice şi-au continuat neabătut scandalul în Parlament, mimând îngrijorarea. 
 
Printre analiştii politici, povestea OUG 13 a trecut şi s-a pierdut, nici măcar Piaţa nu mai este un angrenaj de presiune, ci doar eroarea statistică la capătul unor sondaje care arată cum nimic nu s-a prea schimbat. 
 
De cealaltă parte, PSD şi prietenii continuă marşul spre schimbare cu măsuri populiste şi graţieri grăbite, fără ca acţiunile lor să scoată lumea în stradă. De altfel, şi anunţaseră că o vor face, cel puţin graţierea fusese aruncată de mult spre Parlament, pentru a mai linişti protestele. 
 
Acum, că se află chiar pe masa legiuitorilor, aceleaşi surse de informare care acceleraseră nemulţumirea populară o tratează ca pe o surpriză şocantă. Se încearcă, parcă în zadar, să se creeze aceleaşi condiţii pentru scoaterea oamenilor în stradă. 
Fiind vorba de Parlament, însă, până se urneşte o lege, până trece prin ambele Camere, până ajunge la Preşedinţie, până e trimisă înapoi, nu-i bai. Nu se întrunesc condiţiile unei păcăleli date peste noapte, ale unui şmen grăbit, ale unui furt conştient. 
Rămân la analiza mea iniţială, că Guvernul Grindeanu este unul de sacrificiu, dar mă frapează lentoarea momentului şi incapacitatea oamenilor nemulţumiţi de a construi acolo unde ar vrea să dărâme. Nu avem educaţia necesară pentru implicare politică, suntem tributari unei gândiri de turmă şi nicidecum de responsabilitate socială individuală, nu ştim să construim. Ne plângem, dichisiţi în Piaţă, gata de selfie şi #principii, dar ne aşteptăm de la alţii, tot cam aceiaşi, să o facă.
 
Practic, vrem schimbare, dar să vină de la alţii. O nemăsurată nemulţumire populară, transpartinică, ne animă spre ceva, dar să ştim cum s-o mutăm un pas mai în faţă, în afara ciclurilor electorale, nţ. 
 
Poate chiar am devenit civilizaţi, europeni şi democratici peste noapte şi am uitat de furci şi topoare. Mai ieri deplângeam soarta unor bieţi antenişti prinşi în carul de televiziune, în timp ce protestatarii de duminică le băgau zeci de lei sub ştergătoare. Spuneam că nu e normal, indiferent de calitatea jurnalismului (sau de existenţa sa), să ne tratăm astfel. Adică să acuzi o televiziune politică de parti pris-uri e ridicol, dar să le intimidezi şoferii chiar dă dovadă de o lipsă totală de inteligenţă. 
 
Aşadar, nu mă pot hotârî. Dacă nu suntem în stare să dărâmăm guverne, avem încredere cam mare în instituţiile reprezentative şi susţinem lupta mare anticorupţie, fără să ne mobilizăm în a o stăvili şi p-aia mică, fără să ne implicăm politic mai departe de a hărţui şoferi de televiziuni, nu prea cred că suntem o naţie de evoluaţi democratic. Sincer, cred că suntem doar nişte golani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Papa Raţă
7.03.2017, 09:18:19

Să aleagă ei : cu picioarele-nainte ori cu capu-n jos... Orice porcărie sfârșește porcește... Aide, de bună voie, tovarăși ...

0 (6 voturi)
marius cristian
7.03.2017, 09:20:54

Sincer, cred că suntem doar nişte golani. Mihnea Dumitru TFL-eu paraleu , ilustrezi perfect parabola biblica precum ca gura pacatosului uneori adevar de graieste - te-ai descris succint si perfect , pe tine si ejusdem farinae care intelegeti democratia doar in cheie corect politica.

-4 (10 voturi)
Mihnea Dumitru
7.03.2017, 09:27:25

VICTOR PONTA PRESEDINTE!!!!!!1111UNUUNU :D

0 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.03.2017, 10:04:24

"Dăm şi noi Guvernul ăsta jos mai cu talent?” Hait..! Carevasazicatealea grăim despre oarece..revizuire..! Halal, dom' Mitica..! Bine pusa chestiunea..! Iar eu, ca intotdeuna cand nu sunt ”contra”, o sa va mirati acum, ma abtin sau sunt ”pentru”. Da, sunt ”pentru”..! Si sunt ”pentru” , tare de tot, nu gluma..! Da-i musai sa pun si o conditiune..! Prin urmare si-asa deci, care cum ar veni, sunt de acord cu schimbarea guvernului, dar ”din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”. Aia-i..! Aleluia si Aloha..! Acuma, daca tot revizuim, ma gandesc sa vina al doilea ”guvernul meu”, adicatelea nu al meu-al meu personal, ci al lui dom Iohannis supranumit pentru agerimea cu care gandeste si reactineaza ”Minte Brici de Nedumerici”. Si cand spun asta, adicatelea cand spun asta cu..sa vina guvernul lui dom Iohannis Nibelungul cu Mintea Electro-Nucleara de ..scânteietoare , ma gandesc in primul rand la cutremure, apoi la inundatii, prabusiri de avioane si alte catastrofe ale caror initiatori, autori, realizatori, toata lumea antenista stie a nu pot fi decat Basescu si ticalosii lui de basisti..! Deci, e clar ca lumina zilei din noaptea polara, ca numai un ”guvern al meu” poate introduce in productia de serie aparatul pe care doar agerimea mintii domnului Iohannis Teutonul Providential, impreuna cu institutia ultra-imperial-prezidentiala a ”Celor Dintai Genunchi Sturlubatici si Sexoși ai Natiei” il puteau inventa. Produs zi si noapte de catre toate fabricile si uzinele din Romania si exportat in toata lumea, acest aparat poate aduce euroii si dolaroii care ne-ar inalta pe cele mai inalte culmi de progres si civizatie afro-latino-americana. Singur ca da , ma refer la aparatul care, cica, anunta cutremurele, inundatiile, prabusirile de avioane si alte catastrofe, cu cel mult o saptamana intarziere..!

-1 (7 voturi)
Stefanescu Marian
7.03.2017, 10:41:15

Totul miroase a ipocrizie.Adică,ce,nu se ştia ce va face PSD ajuns la putere?Ba se ştia!Şi ce-au făcut indignaţii de azi ca să se apere?N-au făcut nimic,au lăsat PSD să ajungă la putere.Şi acum,cică,se miră!Ba mai mult,vor să dea jos prin forţa străzii guvernul,uitând că taman asta este nedemocratic.Se miră că de ce nu fac asta alţii,unii care să-i scape pe ei de păcatul că au fost leneşi,comozi şi iresponsabili. Băă,democraţilor,fiecare popor are conducerea pe care o merită.Un popor de oi va avea conducători pe lupi.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (35)