Politică

articolul anterior articolul urmator

Dan Barna: În procesul de selecţie a candidaţilor nu vom avea niciun fel de toleranţă faţă de niciun fel de colaborare cu Securitatea

29
17 Aug 2019 13:44:10
Autor: Radu Eremia
Liderul USR, Dan Barna. FOTO Inquam Photos / George Călin
Liderul USR, Dan Barna. FOTO Inquam Photos / George Călin

Liderul USR, Dan Barna, a precizat, sâmbătă, faptul că Alianţa USR-PLUS va avea prevăzut în statut că nu sunt acceptaţi candidaţii care auavut vreo legătură de colaborare cu Securitatea, fie că erau minori sau majori când au semnat angajamentul cu instituţia represivă.

„ZERO toleranţă faţă de colaboratorii Securităţii. Am văzut, în ultimele zile, un vehement proces public de intenţie privind o prevedere din Protocolul Alianţei, referitoare la candidatura unor persoane care, copii fiind, au semnat un angajament cu Securitatea.Deşi textul exclude clar orice fost colaborator, minor sau major, am fost acuzaţi, cu rea intenţie, că am proteja pe cei care, copii fiind, au semnat un angajament, dar au colaborat cu Securitatea ca adulţi. Nimic mai fals. Repet, textul impune excluderea totală a colaboratorilor de orice fel“, a scris Dan Barna, pe contul său de Facebook. 
 
„Fac însă eforturi să mă obişnuiesc cu realitatea că adevărul obiectiv ajunge, deseori, o chestiune secundară în lupta politică. În discuţiile noastre, ne-am gândit la cazuri dramatice, la copii care, într-o situaţie de vulnerabilitate, au fost constrânşi, sub presiune, să semneze un angajament. Sau au fost ameninţaţi că li se va întâmpla ceva familiilor lor, dacă nu semnează, dar care ulterior NU au colaborat în niciun fel cu Securitatea. Era vorba totuşi de copii, care nu au discernământul unor adulţi, care au semnat un angajament, fără să colaboreze şi fără să cunoască implicaţiile acelei semnături. După toate standardele europene legale aceste persoane sunt considerate victime ale regimurilor opresive“, a completat Barna. 
 
„Spun din nou, era vorba doar despre semnarea unui angajament, nu despre colaborare. Colaborarea, la orice vârstă, reprezintă, din punctul nostru de vedere, o incompatibilitate cu poziţia de candidat al Alianţei. Mesajul politic pe care USR şi Alianţa USR PLUS îl transmit este unul foarte clar şi rămâne acelaşi indiferent de atacuri şi acuze: România are nevoie de o clasă politică nouă. În procesul de selecţie al candidaţilor comuni nu vom avea nici un fel de toleranţă, faţă de niciun fel de colaborare cu Securitatea. Pentru a nu mai lăsa loc atacurilor care vor să distrugă credibilitatea Alianţei, am discutat cu colegii de la PLUS şi am decis eliminarea sintagmei „majori fiind”, tocmai pentru a nu mai exista niciun fel de echivoc. Alianţa USR PLUS trebuie să aibă candidaţi comuni cu o integritate ireproşabilă. De la acest principiu nu va exista excepţie“, a mai afirmat reprezentantul USR.
 
Textul acestui articol din Protocol va rămâne în forma iniţială: „Nu vor putea fi desemnaţi drept candidaţi ai Alianţei persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securităţii sau au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi/colaboratori/informatori ai unui serviciu de informaţii sau persoane care promovează violenţa, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, şovinismul, separatismul etnic sau teritorial şi orice alte idei ori acţiuni extremiste.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Constantin Caratase
17.08.2019, 14:14:43

Bai, Dane, Parca esti Robert Turcescu versus Sorina Matei in discutia despre cine e securist mai mare: tu vorbesti, Sorina? Asa si eu: tu vorbesti, Dane?

-2 (10 voturi)
Tomescu Tom
17.08.2019, 15:09:00

Breeeee... .Domnu' Barna ..!!! Dar de ce nu declarati, ca veti avea toleranta zero ...cu toti cei conectati la fenomenul infractional ... ???? Ca vine maine unu' ...si candideaza ..si este cinstit tot , de sus pana jos ...dar prieten la catarama cu toti interlopii din zona de unde provine ... Cu afaceri ...cu interese .. cu neamuri ... Ma doare pe mine capul ca cineva , minor fiind a semnat ceva acum 30-40 de ani ? . Sau ar trebui sa ma intereseze parcursul lui in viata ... in ultimii 30-40 de ani ... ? Complicitatea cu infractorii contemporani noua ... nu e relevanta ? Averea ilicita ? Ce nu poate fi dovedita ? Incepeti sa o dati in poezii abstracte cand toata lumea vorbeste in proza ? . Uite asa va deveniti frati de cruce cu PSD-ul si PNL -ul ... cei de la ALDE oricum doar niste " dame " de companie ..:)))) astia nu se pun la socoteala .. . Si apoi va mirati de ce nu va voteaza lumea ...

+1 (7 voturi)
un cetatean european
17.08.2019, 15:15:16

bravo mister Tom, ala e mesajul :" coruptie zero, doar meritocratie"

+1 (3 voturi)
Tomescu Tom
17.08.2019, 15:28:18

un cetatean european Mesajul ar trebui sa fie " coruptie zero " .. " conexiuni cu mediul infractional =zero " Sa fie persoane de o moralitate incontestabila .. + sa poata sa-si justice fiecare banut din averea etalata sau nu ... Binenteles ...sa fie profesionisti in profesiile lor ... Ca numai de poli_cuci si olgute , nu mai avem nevoie ...

+3 (3 voturi)
Sorin Barbul
17.08.2019, 16:31:42

O decizie corectă - oricât ar mârâi aiurea unii și alții.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (29)