Dan Cristian Popescu: Am susţinerea lui  Orban pentru Sectorul 2. Am peste 40% în sondaje. Candidatul USR va ieşi pe locul 4. Nu candidez din partea PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Cristian Popescu, candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 2, a vorbit marţi la „Adevărul Live” despre conflictul cu USR-PLUS, relaţia pe care o are cu Vlad Voiculescu şi Claudiu Năsui, dar şi despre zvonurile că ar candida din partea PSD. Acesta este încrezător că va câştiga primăria, chiar şi în cazul în care ar candida independent, în timp ce „domnul de la USR e pe locul 4 în toate variantele”.


Sunteţi văzut ca un măr al discordiei în aceste negocieri dintre USR şi PNL. Care e substratul acestor negocieri?

În Sectorul 2 oamenii mă văd ca următorul primar. Depinde de punctul de vedere al fiecăruia. Cred că cei de la USR-PLUS nu îşi doresc niciun fel de colaborare cu PNL în Bucureşti, aşa cum nu şi-au dorit nici în 2016. Atunci PSD au fost marii câştigători. Nu au vrut să colaboreze nici când a câştigat Klaus Iohannis al doilea mandat. Au refuzat pentru că dânşii nu vor să facă în general nimic.

Care e relaţia dvs cu consilierii USR de la Sectorul 2?

Noi la la început am fi putut face o majoritate. Au refuzat, au spus că au ordine de la partid să se abţină de la orice proiect. Le-am oferit chiar funcţia de viceprimar, au spus că refuză. S-au abţinut inclusiv când a fost vorba de susţinerea mea. Am câştigat această funcţie fără voturile lor şi fără voturile PSD. Eu sunt viceprimarul Sectorului 2 ales de Consiliul local. 

Deci nici primarul PSD nici majoritatea PSD din Consiliul Local nu v-a votat.

Nu. Am format o majoritate relativă. Nu a fost constantă, de multe ori USR s-a aliat cu PSD împotriva mea. Când au vrut să reducă un număr de angajaţi inutili de la primărie, USR-PSD s-a opus. Când am propus supraimpozitarea terenurilor şi clădirilor neîngrijite, USR-PSD s-au opus. Atunci nici nu ştiau dacă sunt de dreapta. În cei patru ani colaborarea a fost asta. Pe de altă parte era interesant dacă dânşii au avut vreun proeict pentru sectorul 2. Dânşii nu au avut nicio iniţiativă. Au stat şi s-au opus la multe proiecte, au criticat proiectele mele şi au votat o parte din proiectele primarului PSD. Şi-au luat salariile de consilieri, ba mai mult, un consilier USR a dat în judecată primăria şi îi cere să-i dea mai mulţi bani. Deci vrea ca comisionului dânsului să fie mai mare decât banii încasaţi de primărie. 

Cei de la USR-PLUS au anunţat duminică că v-au făcut plângere penală.

E o nouă dovadă şi de ipocrizia dânşilor şi de necunoaşterea legislaţiei. Nu are cum un viceprimar să semneze niciun fel de primar. Eu ca viceprimar nu am delegată nicio competenţă, am în coordonare pieţele, administraţia pieţelor locale, ADP-ul. Nu am nicio legătură cu salubritatea. Am avut peste o sută de proiecte care au fost votate, dar nu am nicio parte cu cea executivă.

Premierul şi liderul PNL Ludovic Orban v-a reproşat ceva în această perioadă a negocierlor şi v-a cerut să faceţi un pas în spate? 

Niciodată nu mi-a reproşat ceva. M-a felicitat că în toate sondajele de opinie am un avans de 20% în faţa tuturor. Această diferenţă îmi arată şi mie şi dânsului şi oamenii de la PNL că oamenii apreciază ce am făcut aici. Nu mi-a spus să fac un pas înapoi, din contră, să nu fac un pas înapoi.

Deci aveţi susţinerea lui Ludovic Orban

Bineînţeles. Şi a dânsului şi a forurilor de conducere din partid.

Există vreo posibilitate ca dvs să nu mai candidaţi pentru primăria Sectorului 2?

Nu există această posibilitate. E propaganda celor de la USR şi a partidului domnului Onţanu. Spun peste tot că nu voi candida. E singurul lor argument pentru opinia publică. Practic eu spun că dacă voi candida, câştig. Se agaţă de nişte chitiţe politicianiste. Alegerile sunt despre ce ai făcut. Dacă oamenii văd ce ai făcut tu, ei sunt mai receptivi la astfel de lucruri decât la un concurs de a da la gioale.

Să luăm de dragul acestui scenariu în care PNL şi USR bat palma. Candidaţi independent?

Şi-ar asuma că pierd primăria Sectorului 2. Nu văd la PNL şi cred şi la USR că sunt oameni raţionali. Nu se poate gândi să nu câştigăm primăria. Niciun candidat de la USR sau PMP nu poate câştiga primăria. Diferenţele sunt atât de mari. Dacă eu nu aş candida, PSD vor câştiga  primăria. E clar. 

Cum stă în sondajele dvs candidatul USR-ului?

Undeva la 10-15%. Eu la 40%.

Nicolae Onţanu mai contează în sondaje?

Contează dacă e candidatul PSD. În toate variantele domnul de la USR e pe locul 4.

Dacă dvs veţi candida ca independent şi intraţi în cursă cu Onţanu şi Radu Mihaiu susţinut de dreapta, câştigaţi alegerile?

Da. Mult mai greu, dar da. Ar fi o bătălie foarte grea dar sondajele arată că aş avea prima şansă şi în acea variantă foarte grea. Onţanu ar fi o dramă pentru sectorul 2. E un personaj toxic. Dacă ne gândim că 300 de hectare din sectorul 2 au fost înstrăinate prin retrocedări discutabile. Sunt multe construcţii ilegale, bani cheltuiţi aiurea, au ajuns şi în Panama Papers. Foarte multe lucruri prost făcute şi susceptibile corupţiei.

Cine e principalul dvs. rival? Domnul Onţanu sau candidatul USR?

Candidatul USR nu are nicio şansă. Poate să candideze şi singur. Dacă eu nu aş candida practic semnez cedarea sectorului către PSD. 

Aveţi colegi din PNL care vă sabotează candidatura?

Oficial nu. În comunicarea oficială toată lumea apreciază treaba pe care o fac aici.

Pe surse s-a publicat o ştire că aţi fost contactat şi de PSD să candidaţi.

N-aş intra în detaliile unei discuţii de acest tip. La ultimele trei alegeri locale am primit oferte de la foarte multe partide. Tot timpul le-am refuzat, chiar dacă în 2012 nici nu am fost lăsat să candidez de către PNL şi a fost făcut cadou primăria Sectorului 2 domnului Onţanu. Şi atunci am refuzat să candidez din partea PSD. Aş fi câştigat.

Dacă aţi avea de ales între a intra în cursă susţinut de PSD sau independent, ce alegeţi?

Clar independent. A fost o speculaţie de presă. Culmea, titlul era că aş candida de la PSD, dar eu spuneam în articol clar că nu.

Cum aţi reuşit să fiţi în aceşti patru ani mai vizibil decât primarul în funcţie?

De la începutul mandatului nu am căutat să fiu mai bun decât altcineva. Am căutat să fiu mai bun decât mine. Era şi varianta celor de la USR de a nu face nimic, care era mai ofertantă. Nu munceşti, nu greşeşti. Am ales varianta mai grea de a schimba lucrurile. Puterea unui viceprimar e foarte mică în faţa primarului. Dar am căutat să propun proiecte care nu pot fi combătute. Primul proiect a fost transparenţa totală. Mi s-a spus că nu se poate, că e ilegal. Până la urmă, după doi ani am fost trimis la Viena să ţin o conferinţă de bună practici în aced domneniu de PSD. Mi-am făcut treaba. Nu vreau să fiu mai bun decât altul. Încerc oriunde sunt să-mi fac treaba cât pot de bine. Ăsta e modul meu de a vedea lucrurile.

Dacă veţi candida din partea PNL veţi reuşi să obţineţi şl o majoritate în Consiliul Local?

Da. Cred că voi obţine undeva spre 12 consilieri locali. Nu majoritate direct, dar uşor să facem majoritate cu alţi consilieri. Dar proiectele mele sunt foarte clare, transparente. Multe au fost blocate pe raţionament politic. Nimeni nu a reproşat legalitatea sau bunele intenţii. Nu-mi propun proiecte pentru care am nevoie de o majoritate stabilă.

I-aţi cerut liderilor USR-PLUS Bucureşti, Claudiu Năsui şi Vlad Voiculescu să vină cu dovezi în urma criticilor lansate la adresa dvs, altfel îi veţi da în judecată. Ce s-a întâmplat în această perioadă?

De trei ani de zile sunt jignit continuu, poza mea e prezentată în tot felul de moduri, sunt apelat cu diverse înjurători pe conturile de facebook ale celor de la USR. Am luat decizia să-i dau în judecată pe toţi cei care au abuzat de numele meu sau se leagă de numele meu invocând lucruri care nu sunt adevărate. Am dat în judecată mai mulţi lideri locali de la USR şi nu numai. Iar cei doi lideri de pe Bucureşti au făcut multe afirmaţii. Sigur, ele nu sunt consistente. Nu pot veni cu nicio probă, nimic concret. Am spus public că dacă nu vor veni public cu dovezi îi vo da în judecată şi i-am dat. Eu ce vorbesc fac. Îi aştept să vină în instanţă dacă nu au putut să vină în spaţiul public cu nişte argumente, cu nişte dovezi concrete, pentru că nu e frumos să acuzi un om pentru a-l scoate din cursă şi a-ţi promova candidatul care nici măcar nu are şanse. Să spună cineva de la dânşii un vot dat de mine incorect. Faptul că eşti într-un Consiliu Local sau în Parlament şi ceri votul câtor mai multe partide, mi se pare un lucru onest. Nu înseamnă că faci vreun compromis. Dacă te duci să votezi un proiect ciudat sau care are un iz de compromis sau ilegalitate, faci un compromis. Dar faptul că îţi votează alţii proiecte, şi v-am spus sunt greu de atacat, nu mi se pare că e ceva ilegal sau imoral.

Aţi avut vreo discuţie directă până acum cu Dan Barna?

Nu. M-am şi mirat. N-am avut nici cu domnul Voiculescu, nici cu domnul Năsui nici cu domnul Barna. Le-am şi reproşat public, nici măcar nu au vorbit public cu mine vreodată. Mă atacă, mă jignesc, inventează lucruri despre mine, îmi spun culmea că eu sunt viceprimarul PSD-ului. Eu am fost ales aşa cum am spus şi la început, de consilierii locali. M-am bătut cu un candidat al PSD-ALDE. Dar dânşii, domnnul Cioloş, domnul Barna, domnul Voiculescu au fost miniştri sau secretari de stat votaţi de PSD în Parlament. În 2016 PSD-ul avea o majoritate în Parlamentul României. Fără voturile PSD dânşii nu erau minişti. Mai ţineţi minte cum mergea domnul Cioloş să dea raportul pe Kiseleff la domnul Dragnea? Dânşii au fost puşi de PSD. Eu nu am fost niciodată pus undeva de PSD. Ar fi ultimii care să mă acuze de astfel de lucruri. Poate că cineva poate spune că domle e viceprimar, e primarul PSD, nu ştie cum se alege viceprimarul şi îmi poate arunca din neştiinţă de cauză. Dânşii, odată că ştiu legea, sau dacă nu o ştiu e foarte grav, pe de altă parte dânşii au fost votaţi de PSD în funcţii mult mai mari decât sunt eu, eu nefiind votat de PSD. 

După aceea, am fost atacat de domnul Năsui şi domnul Voiculescu că mi-am făcut averea la Sectorul 2 din relaţiile cu PSD-ul. Averea mea este publică. Şi pentru că am fost în Parlament din 2012, eu am depus în fiecare an declaraţiile de avere conform legii. Deci se vede foarte clar că am avut bani înainte de a intra în politica mare. Am fost în zona de business, am avut o bursă în Statele Unite, am avut afaceri şi în România şi în alte ţări, deci nu mi-am făcut niciun fel de afaceri la primărie. Dar culmea, domnul Năsui provine din familia care a făcut afacerea Motorola. Deci nu cred că era cazul să discute dânsul. Familia sa s-a înfruptat ilegal, dovedit într-o instanţă, că nu au mai putut fi condamnaţi că s-a prescris. Dar 8 milioane de dolari să iei de la statul român în anii 90 şi după aia să-mi dai lecţii... Sigur, nu e vina dânsului, că e fiul, dar să vii să ne spui că tu te lupţi cu hoţia. Păi uiţi de familia ta? Domnul Voiculescu, iarăşi, provine dintr-o familie de securişti notorii. Tatăl colaborator, bunicul şeful DIE de la Viena, adică vorbim de nişte securişti care făceau atrocităţi. Iarăşi, nu e vina domnului Voiculescu, dar te apuci tu să fii instanţă morală? Nu te recomandă cu nimic ca să spui tu că ăla e bun, ăla e prost, ăla e corupt. Arată tu ce faci ca persoană, dar parcă totuşi dacă ai familiile înţesate de corupţi şi de securişti, parcă n-ai fi primul să ridici, să spui tu, domnle, eu sunt judecătorul moralităţii. Să lăsăm presa, să lăsăm ONG-urile, deontologii de orice tip. 

Cei de la USR trebuie să facă diferenţa. Când funcţionau ca un ONG puteau emite opinii de arbitru. Acum sunt în jocul politici şi trebuie să arate ce fac efectiv, nu să-şi aroge dreptul de a pune etichete. Ei trebuie să facă ceva, îşi iau salarii, îşi iau milioane de euro de la buget pentru că sunt partid parlamentar. Dar trebuie să arate ce fac, cu ce proiecte vin pentru cetăţeni. Asta aş face în locul lor, decât să dea tot felul de Alba ca Zăpada care ăla e bun, ăla e rău, scoateţi-l pe ăla că nu ne place nouă.

Cum vor arăta alegerile locale în Bucureşti? Va fi o alianţă între USR şi PNL la unele sectoare?

Cei de la USR nu îşi doresc real să facă o alianţă cu noi. Doctrina lor a fost că sunt noua clasa politică şi că nu vor să se alieze cu noi. Ei doar mimează dorinţa de colaborare. V-am spus şi istoria, nu au vrut să colaboreze nici la prezidenţiale nici la guvern. Au lansat candidaţi fără şanse.

Clotilde Armand are şanse.

E pe locul 3 în sondaje.

În sondajele dvs.

PNL câştigă 100% sectorul 2 şi are şanse majore să se bată la sectoarele 1, 5 şi 6. Dar în toate sectoarele, PNL va avea în cel mai rău caz, candidatul nostru pe locul 2. USR nu va avea nici atât. Nu avea niciun candidat pe locul 2, cel mult pe locul 3. Ei îşi arogă un scor, sigur, bazat pe scorul de la europarlamentare, dar era o altă conjunctură, domnul Dragnea scotea lumea în stradă. Dânşii nu au o consistenţă politică, nu au venit cu niciun proiect. La Sectorul 2 nu au venit cu nimic. Pe lista noua nici măcar nu vin cu aceiaşi consilieri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite