Dan Diaconescu a renunţat la şefia Partidului Poporului în favoarea fratelui său Mario

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Poporului este, în acte, Mario Diaconescu, fratele patronului OTV. Tonea Chiriac, trimis în judecată pentru un şantaj de 910.000 de euro şi pentru spălare de bani, este unul din cei cinci membri fondatori ai formaţiunii politice iniţiate de Dan Diaconescu.

Statut Partidul Poporului

Tonea Chiriac (53 de ani) a fost , timp de două zile (23-24 iunie), coleg de celulă cu Dan Diaconescu în arestul Cercetărilor Penale din Bucureşti. Patronul OTV a fost eliberat la 25 iunie, iar Chiriac, la 21 iulie, magistraţii menţinându-i interdicţia de a părăsi Capitala. Legătura dintre cei doi nu a rămas doar în spatele gratiilor.

Mai citeşte:

Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidenţial: „Un partid cu feţe noi ar lua 40 la sută“

Săptămâna trecută, cinci apropiaţi ai lui Dan Diaconescu au cerut Tribunalului Bucureşti înfiinţarea Partidului Poporului: preşedintele noului partid, Mario-Iulius Diaconescu (48 de ani) - fratele mai mic al patronului OTV, şi membrii fondatori - Tonea Chiriac (53 de ani), Valeriu - Marian Bordei (43 de ani), Florentina Gherghiceanu (27 de ani), Cristian George Sefer (40 de ani). Ei au depus la Tribunalul Bucureşti 45 de bibliorafturi, care conţin 33.148 de semnături ale simpatizanţilor.

Şantaj şi spălare de bani

Tonea Chiriac a intrat în atenţia opiniei publice anul acesta, după ce a fost trimis în judecată pentru şantajarea lui Corneliu Stan, fostul director general de la Electrica SA.

Tonea ar fi ameninţat că va face publice orgiile sexuale şi faptele de corupţie ale lui Corneliu Stan, cerând în schimbul tăcerii suma de 910.000 de euro. În urma denunţului făcut de fostul oficial de la Electrica, Tonea Chiriac a fost trimis în judecată. El mai este judecat şi într-un alt dosar întocmit, în 2008, de DNA.

Procurorii susţin că Tonea Chiriac a făcut parte dintr-o reţea de licitatori fantomă apropiaţi fostului şef al SNCFR, Mihai Necolaiciuc. Prejudiciul adus SNCFR a fost de 13 milioane de lei. Cele două dosare în care a fost inculpat Tonea Chiriac se află, acum, la instanţele de fond.

Dan Diaconescu, incompatibil

Avocatul Daniel Fenechiu, cel care s-a ocupat de înfiinţarea „Partidului Poporului", a spus că membrii fondatori ai acestei formaţiuni sunt toate cele 33.148 de persoane, care au semnat pentru înfiinţare. „Legea prevede şi citarea în instanţă a cinci dintre fondatori, pentru a fi citaţi, eventual, în calitate de martori", ne-a explicat avocatul. Daniel Fenechiu a declarat că nu ştie cum a ajuns Tonea Chiriac pe „lista scurtă" a membrilor fondatori.

El ne-a explicat că Dan Diaconescu nu poate fi preşedintele noului partid, deoarece există o prevedere în Legea Audiovizualului care interzice realizatorilor de emisiuni de televiziune să facă politică. „Urmează ca şi Dan Diaconescu să se înscrie, la un moment dat, în acest partid", ne-a mai spus avocatul. Patronul OTV, Dan Diaconescu, nu a putut fi contactat.

Donaţii de 200 de lei la partid

Potrivit actelor din dosarul depus la Tribunalul Bucureşti, patrimoniul iniţial al Partidului Poporului este de 1.000 de lei. Banii au fost strânşi ca urmare a contribuţiei celor cinci membri fondatori, fiecare donând câte 200 de lei.

Sediul noii formaţiuni politice este în strada Preciziei, la parterul sediului OTV. Preşedintele noii formaţiuni, Mario-Iulius Diaconescu, a încheiat, la 16 august 2010, un contract de închiriere a unui spaţiu cu SC Oglinda Press SRL. În actul constitutiv al PP, pe lângă cei cinci membri fondatori, mai apare şi directorul executiv al OTV, Diana Voiculescu (36 de ani). Ea este cercetată de DNA, alături de Dan Diaconescu, în dosarul şantajării companiei Ursus Breweries cu 25 de milioane de euro.

Cine e Tonea Chiriac

Membru fondator al Partidului Poporului, Tonea Chiriac este şofer, are opt clase, stagiul militar nesatisfăcut şi este trimis în judecată în două dosare penale.

Nemulţumit de interceptări

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, a fost ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a studia materialul de urmărire penală în dosarul de şantaj în care este cercetat. El a declarat că există o problemă legată de interceptările din dosar, susţinând că acestea sunt trunchiate, anumite părţi fiind consemnate cu paranteze şi puncte de suspensie deoarece nu erau inteligibile.

Diaconescu susţine că aceste fragmente lipsă au o mare importanţă în desfăşurarea anchetei. El a adăugat că doreşte să verifice dacă înregistrările corespund realităţii şi să stabilească dacă nu au fost modificate. Dan Diaconescu este cercetat la DNA pentru trei acuzaţii de şantaj: 30.000 de euro de la primarul comunei Zărand, Ion Moţ, 100.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Ţârdea şi 25 de milioane de euro de la compania Ursus Breweries.

Program politic

Membrii fondatori au depus la Tribunal, pe şase pagini, „Programul politic al Partidului Poporului". „Corupţia reprezintă principala ameninţare pentru securitatea naţională a României şi instituţiile de securitate vor acţiona în sensul reducerii acestor fenomene, până la nivelul ce ne aduce atingere intereselor generale ale societăţii", se arată în capitolul „Securitatea statului".

În cele zece rânduri, privind „Justiţia şi libertatea persoanei", se arată că „în România nu există o separaţie reală a puterilor, deoarece justiţia este subordonată intereselor politice ale partidelor ce succedează la guvernare".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite