Politică

articolul anterior articolul urmator

Dan Nica: Renegocierea PNRR este permisă de Regulamentul UE. PSD nu va gira angajamente contrare interesului cetăţenilor

1
12 Nov 2021 10:22:44
Autor: Radu Eremia
Dan Nica, europarlament PSD FOTO Facebook Dan Nica
Dan Nica, europarlament PSD FOTO Facebook Dan Nica

Şeful delegaţiei române PSD din Parlamentul European, Dan Nica, susţine că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, negociat de PNL şi USR, nu poate rămâne în forma actuală, „dacă ne dorim ca această mare oportunitate pentru economia României să nu fie ratată”.

Eurodeputatul PSD susţine că o renegociere făcută în interesul cetăţenilor nu este una teoretică, având în vedere că articolul 21 din Regulamentul UE, privind modificarea planului de redresare şi rezilienţă al unui stat membru, permite acest demers. 
 
Social-democratul indică temeiul juridic pentru modificările aduse: „În cazul în care planul de redresare şi rezilienţă, inclusiv jaloanele şi ţintele relevante, nu mai poate / pot fi îndeplinit(e), în totalitate sau parţial, de către statul membru în cauză, ca urmare a unor circumstanţe obiective, statul membru în cauză poate înainta Comisiei o cerere motivată ca să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului prevăzute la articolul 20 alineatele (1) şi (3). În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare şi rezilienţă modificat sau un nou plan. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregătirea unei astfel de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic”, se arată în regulament. 
 
Dan Nica este de părere că PSD şi PNL trebuie să meargă să discute la Bruxelles anumite capitole din PNRR. „Este absolut necesar să mergem la Comisia Europeană pentru a renegocia anumite capitole din PNRR, chiar alături de cei din PNL. Realitatea politică, dar şi cea economică cer ajustări ale acestui plan negociat prost de USR şi PNL. Trebuie să înţeleagă şi liberalii că ceea ce este sustenabil rămâne, ce nu este, noi nu putem gira. Nu putem păcăli poporul. Nu putem susţine angajamente ce se dovedesc a fi împotriva interesului cetăţenilor. România este deja în pierdere după ce PNL şi USR au dat undă verde dezafectării unor centre de producţie de energie electrică, fără a exista vreo alternativă de noi surse de energie care să asigure nevoile cetăţenilor în plină iarnă. Când scoţi din funcţiune mai mult decât pui, oare nu se numeşte prostie cu acte în regulă? Când ţări precum Spania adoptă măsuri concrete şi necesare pentru a-şi proteja poporul în faţa celei mai grele perioade economice, iar noi nici măcar nu luăm în calcul să facem acelaşi lucru şi cu fonduri din PNRR, oare nu arată ca şi cum am avea o altă agendă cu aceşti bani? PSD nu va susţine un plan fără viziune şi în care sunt prevăzute inclusiv angajamente care au rolul de a bloca majorarea veniturilor românilor în plină criză economică. Putem şi trebuie să renegociem PNRR în favoarea oamenilor”, a afirmat eurodeputatul PSD
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelian Propinatiu
12.11.2021, 11:09:21

Nu mai sunt ştiri despre vreo sancţiune la abuz sau incompetenţă la serviciu. Nici despre răspunderea cuiva dacă pierde fonduri europene de 0.5 miliarde euro. Presa a vorbit de cazuri cu refuzul birocraţilor de a se complica pe principiul: ce nu se poate sifona sau direcţiona, se respinge sau se ignoră.

+12 (12 voturi)
Modifică Setările