Dan Voiculescu, judecat la Curtea Supremă de acelaşi complet care l-a condamnat pe Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu Foto adevărul
Dan Voiculescu Foto adevărul

Dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de corupţie a fost repartizat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) completului de judecată care l-a condamnat pe Adrian Nastase în dosarul „Trofeul Calitatii“.


Primul termen de judecatăa fost stabilit pentru data de 25 aprilie.

Dosarul a fost repartizat Completului de judecători numărul 4, complet din care fac parte Ionuţ Matei, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan (fosta consiliera a lui Daniel Morar pe când acesta era şeful DNA), judecatorii care l-au condamnat la închisoare pe fostul premier Adrian Nastase.

Alături de 12 persoane, Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. În 20 decembrie, după ce a luat act de faptul că Voiculescu a fost reales senator, tribunalul Bucureşti a retrimis la Înalta Curte acest dosar. Avocaţii lui Voiculescu susţin însă că, din moment ce nu a depus juramăntul, Voiculescu nu a dobândit oficial calitatea de senator.

Specialiştii în drept susţin că, în momentul validarii mandatului de către BEC şi publicării deciziei in Monitorul Oficial, Dan Voiculescu a obţinut oficial statutul de senator. Nedepunerea jurământului îl împiedică însă să exercite acest mandat.

Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie la Tribunalul Bucureşti, după ce în 29 iunie instanţa supremă a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a depus demisia din funcţia de senator începând cu data de 25 iunie.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea ICA.
Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite