Comisia pentru anchetarea alegerilor din 2009 a aflat ce se ştia deja. Dan Andronic i-a invitat pe cei din comisie să-i citească ziarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Dan Andronic. FOTO Mediafax
Jurnalistul Dan Andronic. FOTO Mediafax

Parlamentarii care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 n-au reuşit să scoată nimic nou de la Dan Andronic. Jurnalistul a repetat ce publicase deja, la întrebările mai incomode a refuzat să răspundă sau a promis că va răspunde prin articole viitoare, iar când i s-au pus în faţă acuzaţii lansate chiar de el, în loc să le probeze, le-a numit glume sau metafore.

Primele audieri ale Comisiei parlamentare care anchetează posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale din urmă cu opt ani au fost degeaba. Jurnalistul Dan Andronic, cel care a dezvăluit că şefii instituţiilor de forţă s-au strâns acasă la Gabriel Oprea în noaptea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, s-a comportat ca la o conferinţă de presă, după cum a remarcat şi deputatul PMP Robert Turcescu.

Andronic a oferit în mare parte detalii de atmosferă, a răspuns numai la ce întrebări a vrut, iar când s-a pus cu adevărat problema să vină cu noi informaţii, s-a eschivat sub diverse pretexte. Spre exemplu, Andronic a scris, într-unul dintre articolele sale publicate în „Evenimentul Zilei“, că liderul unei instituţii importante din România, aflat în compania şefilor serviciilor secrete, i-ar fi spus unui candidat la preşedinţie: „Domnule preşedinte, noi vă garantăm al doilea mandat“. Întrebat de parlamentarul PSD Liviu Pleşoianu cine este acel demnitar care a promis aşa ceva, Dan Andronic a răspuns: „Nu vă pot spune, pentru că am datoria să-mi protejez sursele“. 

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisie de control al SRI, ajuns mai târziu la şedinţa de ieri, l-a întrebat şi el pe Andronic cine e personajul misterios. „Am mai primit această întrebare, dar prefer să o ţin ca pe un moment simbolic. O parte dintre cei care au spus asta se aflau acasă la Gabriel Oprea“, a fentat răspunsul încă o dată Andronic. Liviu Pleşoianu a insistat: „Dar persoana care îi garanta al doilea mandat venea din zona serviciilor?“. „Venea din zona politică“, a răspuns patronul EVZ. „L-aţi întrebat pe domnul Oprea cine a invitat-o pe Kövesi la el acasă?“, a întrebat deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu. Andronic: „Prefer să nu răspund la întrebarea asta“. „De ce?“, a plusat Cătăniciu. Andronic: „Pentru că poate face parte dintr-un alt episod pe care mă gândesc să-l scriu“.

Observând situaţia ridicolă în care parlamentarii puneau întrebări, iar Dan Andronic răspundea numai la ce-i convenea, preşedintele Comisiei de anchetă, senatorul PSD Mihai Fifor, i-a atras atenţia că toţi cei audiaţi sunt obligaţi să nu ascundă informaţii care ar putea duce la aflarea adevărului, altfel riscă sancţiuni penale. Andronic a răspuns în continuare doar când a vrut, motivând unele refuzuri prin faptul că informaţiile nu ar fi relevante pentru anchetă.

„Potoliţi-l pe Vântu!“

Totuşi, Dan Andronic, cu frânturile sale de poveşti, a fost foarte aproape să cadă singur în capcană. Întrebat de ce crede că a fost invitat de Gabriel Oprea la el acasă în acea seară, Andronic a răspuns: „Eu eram un om care avusese contacte în zona media, înainte să fiu consultant fusesem ziarist şi  îmi păstrasem contactele în zona media“. „Şi care a fost sfatul dumneavoastră?“, a insistat un parlamentar din Comisia de anchetă.

„Unul extrem de pragmatic: potoliţi-l pe Vântu şi veţi potoli Realitatea TV!“, a răspuns Andronic, moment în care a intervenit senatorul PNL Daniel Fenechiu, de profesie avocat: „Nu credeţi că puteţi fi acuzat de instigare, după ce i-aţi spus doamnei Kövesi să-l potolească pe Vântu?“. „Nu, pentru că am dat-o pe ton de glumă. Nu i-am spus doamnei Kövesi să-l aresteze pe Vîntu. Se putea discuta cu domnul Vântu“, a încercat Andronic să dreagă busoicul, deşi, înainte de a pomeni de Vântu în faţa parlamentarilor, Andronic a tot povestit pe la diverse televiziuni că, într-adevăr, i-a sugerat în acea seară Laurei Codruţa Kövesi să-l potolească pe patronul de atunci al Realitatea TV pentru a diminua forţa mediatică a PSD, în condiţiile în care trustul Realitatea îl susţinea pe Mircea Geoană la prezidenţiale.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite