Politică

articolul anterior articolul urmator

Dan Barna scapă de un dosar la DNA. Liderul USR PLUS, vizat într-o altă anchetă a procurorilor anticorupţie

4
22 Sep 2021 17:02:34
Autor: Andreea Traicu

Într-un răspuns la o solicitare a jurnaliştilor Adevărul, DNA precizează că numele lui Dan Barna apare într-o anchetă in rem privind posibile fapte de fraudare a fondurilor europene. Într-un alt dosar, redeschis ca urmare a unei investigaţii de de presă, procurorii au dispus clasarea, constatând că fapta nu există.

DNA face investigaţii într-o ancheta deschisă ca urmare a sesizării Departamentului de Luptă Antifraudă, potrivit răspunsului transmis de procurorii, cercetările derulându-se in rem.

“Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire în solicitarea nr. 1025, respectiv sesizarea transmisă de DLAF, este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs  o faptă ce ar intra sub incidenţă penală”, informează procurorii.

Solicitarea Adevărul se referea la sesizarea făcută de Departamentul de Luptă Antifraudă în luna mai a acestui an.

Un alt dosar a fost clasat

Pe de altă parte, dosarul deschis ca urmare a unui articol publicat de Riseproject.ro, a fost închis, în urma expertizei tehnico-ştiinţifice constatându-se că fapta nu există. Barna nu a avut calitatea de suspect sau inculpat în respectivul dosar, transmit procurorii.

“Anumite aspecte, similare celor prezentate în articolul la care faceţi referire, publicat în cursul lunii octombrie 2019, au fost identificate într-un dosar care iniţial s-a aflat pe rolul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia având ca obiect  presupuse infracţiuni asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene", spune DNA, menţionând că cercetările au fost demarate doar in rem, iar pe 2 aprilie 2018 dosarul a fost clasat, procurorii constatând că fapta nu e prevăzută de legea penală.

O parte din dosar a fost disjunsă, însă noua cauză a fost închisă pe 18 martie 2019. Câteva luni mai târziu, pe 28 octombrie 2019, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la acea vreme "a dispus infirmarea în întregime a ordonanţei de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale".

După apariţia investigaţiei de presă, DNA s-a autosesizat si a deschis un nou dosar.

  "În noul dosar, pentru completarea cercetărilor, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice de către specialişti din cadrul DNA şi a unui control de specialitate din partea Departamentului pentru Luptă Antifraudă – DLAF. Nici din constatarea tehnico-ştiinţifică, nici din controlul DFAF nu au rezultat indicii privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi nici cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene", explică DNA.
 
Astfel, pe 14 iunie 2021, dosarul a fost clasat.

"Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe şi suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor investigate", explică procurorii.

Conform Riseproject.ro, este vorba despre sume din fonduri europene accesate începând cu 2010, redirectionate de Consiliul Judeţean Albă coordonatorului regional de proiecte, adică firmei din care, la acel moment, făcea parte Dan Barna, pentru servicii de integrare pe piaţa muncii şi asistenţă socială.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Madafakaa
22.09.2021, 17:07:00

WOW. Deci pana la urma Riseproject s-au discreditat de pomana. Oricum orice individ cu un IQ mediu si-a dat seama ca articolul a fost scris doar ca unii sa se asigure ca Barna nu are nicio sansa la presedintie, cu toate ca oricum nu avea.

+9 (15 voturi)
Winkler Johann
22.09.2021, 17:55:12

Umbra infractoarei plagiatoare 4% a ramas deveghe la DNA! Toti cei din grupul infractional organizat usrplusciolos nu trbuie sa fie anchetati, indiferent de ceea ce au facut! Ca au ciordit bani de la persoanele cu dizabiitati-cea mai josnica fapta posibila-, ca au ciordit garsoniere, ca si-au falsificat diplome de absolvire, aratand doar niste amarate de adeverinte de frecventare a unor cursuri, ca au facut abuzuri i serviciu (vezi scursura umana de la Timisoara), nimic nu-i atinge!

-6 (10 voturi)
Cornel Cazacu
22.09.2021, 18:04:38

Penalul care-i făcea penali pe toți.

-8 (8 voturi)
vasîli fărdecai
22.09.2021, 18:11:20

Acesta este primul semn că sistemul începe să-l părăsească pă ciordăcul dă căși dîn ardialul lui dragnia. haBarn_ai tu tată iasă învingătoriu șî la alegerile pluserelei șî cumințănia pământului trece pă fullmindless cu franțuzoicile lui cu tăt. Brava la sistem. Îi face pă politruci ca pă domîJi la rotisoriu...brava! Hai forine , hai cu refoarmili alea dă le mestecai cu plusereaua, hai odată că ai zîlele numerotate, căzătură!

-8 (8 voturi)
Modifică Setările