Politică

articolul anterior articolul urmator

Dăncilă anunţă că a semnat la New York un acord destinat creşterii accesului cetăţenilor români la servicii de asistenţă medicală

12
23 Sep 2019 21:16:39
Autor: News.ro
Viorica Dăncilă, în vizită în SUA
Viorica Dăncilă, în vizită în SUA

Premierul Viorica Dăncilă, aflată în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, a anunţat, luni seară, că a semnat, la New York, cu reprezentanţii Băncii Mondiale, un acord care prevede creşterea accesului cetăţenilor români la servicii medicale. „Este un program ce va aduce beneficii reale pacienţilor, în condiţiile în care va creşte finanţarea pentru medicina de familie şi pentru cea comunitară”, a scris Dăncilă pe Facebook.

„Am avut astăzi, la New York, o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Mondiale, în cadrul căreia a fost semnat Acordul destinat creşterii accesului cetăţenilor români la servicii de asistenţă medicală primară şi promovării serviciilor medicale preventive. Programul vizează şi creşterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor din sectorul sanitar”, a scris, luni seară, pe Facbook, Viorica Dăncilă.

Aceasta a precizat că este vorba despre ”un program ce va aduce beneficii reale pacienţilor, în condiţiile în care va creşte finanţarea pentru medicina de familie şi pentru cea comunitară, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale şi prin pregătirea personalului medical din medicina primară”.

„Astfel, românii din zonele izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sănătate, la stabilirea diagnosticului în faza incipientă, la tratament corect şi la o mai bună îngrijire”, a mai scris Dăncilă.

Aceasta nu a făcut referire la alte întâlniri din programul oficial.

La rândul lor, reprezentanţii Guvernului au transmis date despre documentul semnat. 

Acordul de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat în numele României de către  Eugen  Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, şi în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria.

Programul pe bază de rezultate în sănătate, implementat pentru prima dată în România, va încuraja ca acest domeniu să se concentreze mai mult pe pacient.

Programul cuprinde trei arii de rezultate:

⮚     îmbunătăţirea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită, prin întărirea  asistenţei medicale comunitare şi extinderea pachetului de servicii de bază în asistenţă medicală primară pentru persoanele vulnerabile neasigurate;

⮚     reorientarea sistemului medical, centrat pe spital, către o asistenţă medicală primară eficientă, prin diversificarea pachetului de servicii de asistenţă medicală primară şi îmbunătăţirea mecanismelor de plată. De asemenea, se va implementa o schemă de ajutor de minimis pentru cabinetele de medicină de familie;

⮚     creşterea eficienţei cheltuielilor în sectorul de sănătate prin abordarea aspectelor critice legate de costuri.

Împrumutul a fost aprobat în şedinţa Consiliului de administraţie al grupului Băncii Mondiale, care a avut loc pe 17 septembrie 2019, la Washington DC. Acesta va finanţa programul guvernamental, va atrage finanţare UE pentru implementarea activităţilor necesare indicatorilor propuşi şi va oferi asistenţă tehnică. Împrumutul a fost negociat de Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor Publice din România în Cadrul Parteneriatul Strategic de Ţară 2019 – 2023.

 

Anterior, liderul Pro România, Victor Ponta, a scris pe Facebook că-i este ruşine de modul în care este prezentată România în lume, având în vedere că premierul Viorica Dăncilă şi jumătate din Guvern au fost primiţi de primarul din Jersey City, oraş de dimensiunea Ploieştiului sau a municipiului Baia Mare.

Ponta scrie că reprezentanţii Guvernului au discutat despre înfiinţarea unei linii aeriene între Bucureşti şi Jersey City, deşi noi nu avem destule avioane să ajungem în Italia.

„Dacă vedeaţi un prim-ministru dintr-o dintr-o altă ţară, de pe alt continent, însoţit de jumătate din Guvern, în vizită la un primar dintr-o localitate micuţă de la noi şi discutând cu acel primar despre o linie aeriană - ce aţi fi crezut despre acea ţară? Ori că este o ţară bananieră? Ori că este condusă de nişte bufoni!”, a scris Ponta pe Facebook.

Viorica Dăncilă, însoţită de mai mulţi miniştri, face o vizită în Statele Unite ale Americii.

Porivit programului, luni, Dăncilă s-a întâlnit cu cu Steven Fulop, primarul oraşului Jersey, dar şi cu Ezra Friedlander, preşedintele Comisiei de Comemorare a Acordului de Pace de la Camp David între Egipt şi Israel şi cu conducerea Băncii Mondiale.

Marţi, Viorica Dăncilă are programată o întrevedere cu Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi cu James Richard Perry, secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Marian Maftei
23.09.2019, 22:02:56

Cred că este rea voință. Nu s-a menționat, întâlnirea dintre Veo și " Președintele , Uniunii celor care sunt moștenitorii, celor care au dat mâna cu cei care au fost la Woodstock " !

+2 (2 voturi)
contributor contributor
24.09.2019, 00:54:47

Tradus, aceasta înseamnă că statunienii, numiţi , exagerat şi generic, "americani" si, cu afecţiune "yankei gău hăum", vor construi gratuit în RSR 8 mari spitale regionale, republicanii vor adera la PSD si o vor alege pe proasta satului "ca şi" vice-preşedintă a CAP-ului niuiorchez. Între timp (profitati că nu mai sunt multe locuri !) puteţi călători (tot gratuit si fără viză) în SUA pentru orice îngrijire medicală. Nu se dau reţete compensate, dar sunteţi cazaţi gratuit la hotelu' lu' Tramp pentru câteva mii de $/noapte.

+1 (1 vot)
Popa Pius
23.09.2019, 23:33:50

Viitorul suna ocupat. Datorii cit cuprinde, copiii nostri au ce plati... Ati uitat de intrevederea cu primarul din New Jersey, pentru o linie Tarom ca se da verde la viza si nu au romanii zbor direct catre o noua locatie de capsunarit...

+1 (1 vot)
Sacha Durand
23.09.2019, 23:51:17

Aha, s-au dus dupa imprumuturi !....sa aiba ce plati fraierii si copiii lor ...

+1 (1 vot)
Ion Capsuna
24.09.2019, 00:12:40

Trebuie sa admit: Ponta are dreptate! e jenant! Tocmai mai citit cum au semnat ungurii extinderea acordului de libera circulatie fara vize in US si alte acorduri economice cu US! Balalaul nostru s-a dus sa i-a o sapca si a vobarit 45 de minute cu Trump, adica cit o pauza de tigara pt. un sef de stat! Vitzica asta s-a dus sa se intilneasca cu un primar si sa semneze imprumuturi ca tara nu are bani, ca banii s-au dus pe pensii speciale, aventuri in Irak si Afganistan, achizitii de armament secon-hand, iar resursele sunt vindute pe bani de nimic ca sa nu-i supere pe "investitorii strategici americani! Greataza! https://www.capital.ro/lovitura-pentru-romania-ungurii-au-obtinut-de-la-americani-ceea-ce-noi-doar-visam.html

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările