Dăncilă la Washington

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul rostind un discurs FOTO gov.ro
Premierul rostind un discurs FOTO gov.ro

Viorica Dăncilă a reuşit să inducă o stare de accentuată confuzie şi în tabăra israeliană şi în tabăra arabă. Doamna premier a spus clar că domnia-sa şi guvernul României vor muta ambasada la Ierusalim. Declaraţia a stârnit aplauzele participanţilor la reuniunea Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice.

Dacă o ţară face o asemenea declaraţie, mai ales de la nivelul şefului guvernului, te aştepţi să fie un lucru serios care urmează să fie pus în practică în cel mai scurt timp. De aici şi entuziasmul justificat al sălii. Cum să te gândeşti că este vorba despre o ţeapă, în cel mai curat stil al politicii româneşti? Peste numai o oră, doamna Dăncilă a revenit şi a spus că era vorba despre o opinie personală. Deci, nici vorbă de consens la tuturor factorilor constituţionali implicaţi în luarea unei astfel de decizii. Deci, doamna Dăncilă a livrat o informaţie falsă, pentru că în niciun moment nu a precizat că este vorba despre o opinie personală. Premierul României a vorbit în calitatea sa oficială şi ar fi trebuit să sublinieze în cadrul discursului, dacă vreuna dintre afirmaţii reprezintă o opinie personală. În lipsa unor asemenea precizări, audienţa a luat totul de bun şi a considerat că decizia de mutare a ambasadei este deja luată.

Revenirea doamnei Dăncilă nu a făcut altceva decât să genereze confuzie şi dezamăgire în primul rând în cadrul publicului care a aplaudat discursul premierului român. Doamna Dăncilă a creat aşteptări şi apoi le-a spulberat. Cei care aşteaptă decizia Bucureştiului de a-şi muta ambasada la Ierusalim şi-au dat seama că lucrurile sunt departe de a fi hotărâte şi că doamna Dăncilă doar a livrat un şir de vorbe fără acoperire. Foarte dezamăgitor. Când va mai fi crezută România? Sigur că doamna Dăncilă nu are asemenea preocupări. Dar România este direct afectată.

Pe de altă parte, tabăra arabă a reacţionat la aceleaşi declaraţii ale premierului Român. Regele Abdullah al Iordaniei şi-a anulat vizita în România, Tăriceanu nu a mai fost aşteptat în Maroc, iar lumea arabă îşi pune problema dacă mai este cazul să susţină candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Dar nici aceste complicaţii nu sunt luate în calcul pentru că sunt prea complicate. Când lumea nu se potriveşte cu modul în care o vezi, nu trebuie decât să o simplifici şi atunci totul devine uşor. Exact ce face premierul Dăncilă. Felul în care înţelege domnia-sa lumea este clar, fără umbre, fără dubii. Ce scrie în foaia pe care o citeşte reprezintă adevărul absolut. Dincolo de textul pe care îl are în faţă nu există nimic altceva şi nu are nicio importanţă dacă înţelege ceva din ceea ce citeşte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite