Dăncilă le-a dat afară din Guvern pe protejatele lui Tăriceanu: Andreea Lambru şi ”blonda de la Externe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a eliberat din funcţie mai mulţi secretari de stat ai ALDE, potrivit unor hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Printre aceştia se numără Andreea Lambru, secretarul adjunct al Guvernului, şi Magdalena Grigore, secretar de stat la Externe, ambele propulsate politic de  Călin Popescu Tăriceanu. Deciziile vin la trei săptămâni de când ALDE a ieşit de la guvernare.

Maria Magdalena Grigore a avut o ascensiune politică fulminantă: a început ca secretară a deputatului liberal Carol Kovacs în anii 2000. Ulterior, a devenit şefa de cabinet a unui alt deputat PNL, Mircea Ciopraga. Încă de când era studentă, a fost numită  în Consiliul de Administraţie al Tarom. Evident, cu proptele politice. Decizia a fost semnată de Ludovic Orban, pe atunci ministru al Transporturilor.

În 2008, la un an de la terminarea facultăţii, PNL a instalat-o şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, care administra 2.500 de kilometri de drumuri naţionale.  În 2014, după ruperea USL, Magdalena Grigore a părăsit PNL şi a plecat alături de Călin Popescu Tăriceanu în ALDE pentru a susţine Guvernul Ponta. Aşadar, a rămas în tabăra Puterii. În 2017, imediat după ce PSD intră la guevernare alături de ALDE, Maria Magdalena Grigore a fost numită de premierul Sorin Grindeanu în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Iar de la transporturi la diplomaţie n-a fost decât un pas. În vara anului trecut, premierul Viorica Dăncilă a numit-o  secretar de stat în MAE. După ce Tăriceanu a rupt coaliţia de guvernare, Maria Magdalerna Grigore a insistat să rămână în continuare la Putere alături de PSD, potrivit unor surse politice. Până la urmă, a fost dată afară de Viorica Dăncilă. 

Spre deosebire de Magdalena Grigore, Andreea Lambru, secretarul general adjunct al Guvernului, a fost eliberată din funcţie la cerere. Lambru ocupă şi un post în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, deci trecerea în Opoziţie i-ar tăia două venituri consistente, ambele de la stat. La fel ca Maria Magdalena Grigore, Andrea Lambru e un alt produs al clientelismului politic. În perioada 2009-2011, Lambru a fost şefa de cabinet a lui Radu Stroe, secretar general al PNL. În noiembrie 2012, la numai 27 de ani, a fost numită secretar general adjunct al Guvernului (SGG) de premierul Victor Ponta. Doi ani mai târziu, a plecat cu Tăriceanu în ALDE şi a ajuns din nou adjunct la SGG după alegerile din 2016.

Parlamentarii ALDE care au acceptat funcţii de la PSD vor contesta în instanţă excluderea din partid, astfel încât să amâne momentul plecării. Scopul? Puciştii încearcă să împingă ALDE într-o alianţă cu PSD pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, fără Călin Popescu Tăriceanu, susţin surse politice pentru Adevărul. Luni vor cere Congres. În paralel, Tăriceanu i-a convocat pe locotenenţii săi mâine la o discuţie informală

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite