Politică

articolul anterior articolul urmator

Dăncilă, reacţie la situaţia din Valea Uzului: Guvernul dezaprobă orice acţiune menită să alimenteze conflictul între cetăţenii României

2
8 Jun 2019 12:50:23
Autor: Radu Eremia
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă face un apel la calmarea situaţiei din Valea Uzului, cerând tuturor actorilor implicaţi să fie responsabili când întreprind acţiuni sau fac declaraţii publice.

„Premierul Viorica Dăncilă solicită ferm respectarea simbolurilor statale ale României şi normele de ordine publică şi face apel la responsabilitate în ceea ce priveşte acţiunile şi declaraţiile politice referitoare la situaţia din Valea Uzului“, se arată într-un comunicat al Guvernului. 
 
Liderul de la Palatul Victoria a făcut apel la calm. „Am urmărit cu mare atenţie ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la Valea Uzului. Nu m-am pronunţat public cu privire la acest subiect pentru că nu am dorit să contribui la escaladarea situaţiei, dar împreună cu colegii mei din Guvern am acţionat pentru ca lucrurile  să revină la normal şi să găsim soluţii acceptate de comunitatea locală, români şi maghiari, deopotrivă.  Cetăţenii români, indiferent de etnie, aşteaptă de la noi soluţii, propuneri concrete, nu declaraţii contondente. Autorităţile guvernamentale şi oamenii politici au opţiunea dialogului, iar orice instigare la dezbinare între cetăţenii români, aşa cum din păcate am văzut în aceste zile, este intolerabilă”, consideră prim-ministrul, potrivit sursei citate. 
 
Totodată, premierul subliniază că în această perioadă Guvernul a căutat soluţii  în spiritul asigurării dreptului neîngrădit al fiecăruia de a-şi comemora eroii şi de a cinsti memoria tuturor celor care au apărat libertatea, integritatea şi demnitatea poporului român cu jertfa supremă.
 
Una dintre propuneri vizează preluarea administrării de către Ministerul Apărării Naţionale a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale - Valea Uzului şi consacrarea statutului de cimitir internaţional, având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Însă, orice decizie va fi luată după consultări cu toate părţile implicate.
 
„Şeful Executivului dezaprobă orice acţiune menită să alimenteze conflictul între cetăţenii României şi declaraţiile care instigă la ură şi la nerespectarea simbolurilor statale ale ţării noastre.  De asemenea, premierul subliniază că abordarea politică a situaţiei din Valea Uzului nu este în măsură să contribuie la o soluţie constructivă şi respinge orice încercare de obţinere a capitalului politic, de către unii lideri politici.
Prim-ministrul cere autorităţilor responsabile să păstreze ordinea publică şi să asigure drepturile tuturor cetăţenilor români.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

puiemsd xulescu
8.06.2019, 13:08:38

Cand ungurii au primit la alegeri voturi in sate romanesti, parea o gluma sau un fapt divers... Acum stim ca a fost un plan elaborat al pzd-istilor, foarte probabil in colaborare cu aripa KGB a oaricari servicii.... Daca UDMR nu ar fi atins pragul electoral, era clar ca nu sunt in acest moment mari ambitii iredentiste, nationaliste radicale... iar actiuni gen "Valea Uzului" s-ar fi potrivit ca nuca-n perete.... plus ca n-ar mai fi fost un UDMR care sa critice astfel de actiuni in parlamentul european.... Deci, "ajutorul" dat UDMR si aceasta actiune provocatoare, menita a mentine Romania in haos si in cele din urma in "zona gri" a Europei (sau zona-tampon a lui Putler, tot aia...) au fost in mod clar parte al unui plan si coordonate.... daca o parte din serviciile noastre (cate or mai fi ale noastre) ar merge pe fir si ar cauta "voluntarii" care au ajutat UDMR, i-ar gasi si pe autorii planului... daca....

0 (2 voturi)
Goguţă
8.06.2019, 16:29:59

O declaratie normala la care te asteptai de la un sef de guvern. Tori cetateni romania au acelasi drepturi. Pe de alta parte "asigurării dreptului neîngrădit al fiecăruia de a-şi comemora eroii şi de a cinsti memoria tuturor celor care au apărat libertatea, integritatea şi demnitatea poporului român cu jertfa supremă" asta este discutabil. Nu ma pricep la istorie dar am impresia ca in WW1 unguri nu prea au aparat libertatea, integritatea şi demnitatea poporului român cu jertfa supremă. Si dimpotriva...

+1 (3 voturi)
Modifică Setările