Politică

articolul anterior articolul urmator

Dăncilă vs. Iohannis

35
15 Nov 2019 12:49:57
Cristian Retegan

În spaţiul public opţiunile de vot sunt împărţite între: ală mă enervează că e arogant, că nu vorbeşte, nu vrea dezbatere, etc., cealaltă este analfabetă, este PSD, sluga lui Dragnea, etc.

Cumva se face că în perioada dintre alegeri suntem cu picioarele pe pământ şi suntem conştienţi de nivelul politicienilor care ne reprezintă în fiecare dintre instuţiile importante ale ţării. Însă când vin campaniile electorale, avem aşteptările un pic cam exagarate. Vrem să vedem dezbateri de parcă ar candida politicieni care au absolvit Oxford, Stanford, Harvard şi abia aşteptăm să vedem ideile lor îndrăzneţe şi viziunea despre România următorilor 10 – 20 – 30 de ani.

Dar cumva cumva lucrurile se întâmplă de aşa natură încât ne trezim mereu la realitate. Uităm că în general a predominat circul, atacurile la persoană, victimizarea şi promisiunile făcute sunt mereu departe de realitate şi departe de a putea fi realizate, mai ales în anumite contexte politice sau economice.

Evident că atitudinea candidaţilor faţă de o potenţială dezbatere o privim cât se poate de subiectiv, în funcţie de preferinţe, aşteptări, frici, ş.a.m.d. Este ironic de exemplu cum domnul Iohannis zicea în urmă cu 5 ani cam pe vremea asta într-o postare pe Facebook următoarele: “Constat că domnul Victor Ponta îşi menţine aceeaşi atitudine arogantă cu care ne-a obişnuit şi în ceea ce priveşte organizarea unei dezbateri electorale atât de aşteptatede către toţi românii interesaţi să afle proiectele celor doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni.”

Cum privim acum acest moment? Ce înseamnă refuzul de a avea o dezbatere în contextual celor spuse de domnul preşedinte când a fost în postura doamnei Dăncilă?

“Să aibă curajul să îşi asume o confruntare de idei corectă”, acelaşi domn Iohannis, în aceeaşi postare.

Ideea este următoarea, că dacă vrem să fim realişti, ar fi o dezbatere între un om care nu vorbeşte şi nu confruntă subiectele în afară de cele care îi convin sau care îi sunt favorbaile contextului politic, cam aşa a fost tot mandatul. Iar în partea cealaltă, să fim puţini serioşi… cu tot respectul pentru funcţie, doamna a fost departe de funcţia de premier, şi este mult mai departe de a fi demnă de funcţia de preşedinte, intelectual, comportamental, etc. Doamna Dăncilă a devenit foarte agresivă în ultima perioadă şi ar fi culmea să nu încerce să-l provoace pe domnul Iohannis constant până poate-poate acesta răspunde şi merge în dezbatere cu dânsa.

Un lucru este sigur, de amorul artei, de dragul democraţiei, din respect pentru noi toţi, şi mai ales, dar mai ales pentru “România Normală”, o dezbatere între cei doi ar fi normal să se întâmple. Dar aşteptările reale cam care ar putea fi, sincer? Nu ar fi altceva decât circ şi pâine, iar presa şi consumatorii de scandaluri abia aşteaptă o astfel de confruntare. Ne putem alege cu ceva mai mult în afară de a fi din ce în ce mai dezamăgiţi?

Pentru mine este clar ca lumina zilei că nu ar fi o dezbatere despre idei ci despre atacuri la persoană, victimizare şi nelipsitul “care a furat mai mult?”

Este adevărat că doamna Dăncilă nu are absolut nimic de pierdut dintr-o astfel de confruntare, are numai de câştigat. Obicetivul realist al partidului este să scoată cât mai multe procente posibile, iar asta se poate întâmpla doar dacă se întâmplă dezbaterea. Dacă zice prostii, o cunoaştem, e a noastră, mai râdem un pic şi ne trece. Însă dacă domnul Iohannis este prins în offside, toate tunurile vor fi pe dânsul, iar comentariile ni le putem imagina fiecare.

Câteva remarci despre fiecare

Mă întreb ce făcea domnul Iohannnis dacă nu ar fi fost PSD, cam care era cea mai mare realizare? A da jos un guvern nu poate fi trecut neapărat la succese.

Este un preşedinte observat şi apreciat de către liderii europeni. Un politician care în afară de dialectul locului din care provine, ştie limba română, engleză, germană. S-a ţinut de valorile europene şi de menţinirea echilibrului în justiţie, atât cât l-a ajutat contextul. Nu a pus-o pe Sevil Shaiddeh premier. Un om la fel de ascultător ca doamna Dăncilă, dar cu o experienţă şi abilitate extraordinară de a coordona (să-i zicem coordona) administraţia.

În schimb, comunicare zero. Spunea domnul Iohannis zilele trecute că preferă să discute cu cetăţenii decât cu doamna Dăncilă. Sigur. La fel ca în ultimii 5 ani. Nu a avut un interviu anual (deja exagerez) despre momentele importante din mandat, realizări, nereuşite, şamd. Nu mai vorbim despre faptul că în momente foarte importante a trimis purtătorul de cuvânt să transmită mesaje, mai ales în cazul demiterii Codruţei Kovesi. De menţionat şi proasta gestioanre a circului creat de Liviu Dragnea de când a intrat PSD la guvernare.

Doamna Dăncilă... cât a fost prezent Liviu Dragnea pe scena politică, ştim cu toţii cum a fost. Nu a ieşit din cuvântul lui, nu a avut dialog cu presa, a citit declaraţii şi nici pe acelea cum trebuie. A făcut greşeli după greşeli, de la a poci în mod perseverent limba română, la greşeli diplomatice de tot râsul şi la victimizare constantă.

La realizări notabile, pot aprecia că măcar a fost constantă, dânsa, dânsa împreună cu echipa de guvernare, în a transmite constant mesaje care se adresau categoriilor defavorizate din România. Indiferent de etnie sau categorie socială, reprezintă un număr semnificativ al populaţiei din România şi sunt primii care ar trebui luaţi în calcul când vine vorba de educaţie, locuri de muncă, reprofesionalizare, etc.

La capitolul realizări notabile mai pot trece:

-

-

-

-

-

În altă ordine de idei, pe oricine alegem dintre cei doi, va reprezenta ţara şi interelese ei la nivel internaţional în următorii 5 ani. Fiecare să voteze conştient. Pe oricare dintre ei îi luăm la puricat, le putem găsi numai defecte în funcţie de preferinţe şi de faptele la care ne raportăm. Nu avem candidaţii ideali, dar trebuie să ne obişnuim să privim lucrurile analitic şi cât se poate de obiectiv, chiar dacă în cazul de faţă, din punctul meu de vedere este destul de greu de făcut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

herr v.6.01
15.11.2019, 13:14:37

Da. Concluziile le trage fiecare cititor.

+7 (7 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
15.11.2019, 14:48:25

Sa ii reamintesc autorului ca in 2014 situatia era complet diferita. Niciunul din cei doi candidati nu fusese in prealabil presedinte, deci ambii aveau nevoie de a se face cunoscuti alegatorilor, cu programul lor, cu viziunea lor in materie de geopolitica si de pozitia tarii pe plan extern. Ponta ar fi avut numai de castigat dintr-o dezbatere, pentru ca era cunoscut, era lansat in politica nationala ca pestele in apa si era mai bine cotat in sondaje. Pe de alta parte, Iohannis era cunoscut doar pe plan local, in judetul Sibiu, deci marea masa a votantilor era interesata sa ii vada fata in fata, la o dezbatere. Si oricat de guraliv, de plin de sine, Ponta era departe de ceea ce este Viorica Dancila acum, in ceea ce priveste tupeul, loviturile sub centura, lipsa de logica, autovictimizarea si celelalte piese din arsenalul doamnei VVD. Deci nu esista riscul unui circ, al unui joc al absurdului. Situatia de acum este cu totul alta. Cei doi candidati sunt bine cunoscuti de catre alegatori, iar posibilitatile lor in ceea ce priveste posibila functie de presedinte este de asemenea arhicunoscuta. Doamna Viorica Dancila a fost 9 ani la Bruxelles, ca europarlamentara, timp in care nu a reusit sa descopere ca Pakistanul nu este stat din UE si nici sa deprinda o limba straina, macar la nivelul de baza. Promite insa ca va cuceri limba engleza intr-o luna. Nu e clar daca isi bate joc de noi, sau daca este la un asemenea nivel de "naivitate". O alta tangenƫă a doamnei cu aspecte ale politicii externe a fost tentativa dansei de a muta Ambasada Romaniei la Ierusalim, desi nu intra in competentele de premier. Nu a luat in considerare nici incalcarea deciziilor UE si ONU si nici riscul unor posibile atentate teroriste in Romania.

+9 (13 voturi)
Papa Raţă
15.11.2019, 15:35:40

# retro... Ioha: deștept, blând, cuminte va ajunge Președinte.. iar Docica, cea cu clanța ajunge la Bălăceanka.. Unde clănțănesc de zor Alde ,psd-lei, hunor, și mai vine O partidă cercul să nu se închidă . . . . . . . . . . . . . . . .

+2 (2 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
15.11.2019, 14:49:59

Iohannis, impotriva tuturor carcotasilor, a avut o prestatie buna ca presedinte, in conditiile unui parlament total ostil, a unui guvern cu care nu a putut exista colaborare si a unui CCR dedicat PSD-ul, mai mult decat Constitutiei. A reprezentat bine tara si pe plan extern, putand comunica liber cu sefii altor state, dupa cum era cazul, in engleza, franceza sau germana. Cei care tin mortis sa vada o dezbatere intre acesti doi candidati asteapta si doresc un spectacol al absurdului. Pentru ca doamna Dancila, de-a lungul celor doi ani de guvernare, s-a aratat mai intai docila in relatiile cu Dragnea si a sarit dupa plecarea acestuia la pretentii exagerate fata de competentele si intelectul pe care le detine. Ca si suporterii sai, ca si mare parte din jurnalisti, inclusiv autorul articolului, doamna VVD vrea spectacol. Ar avea sansa unor atacuri sub centura, pe care le practica si acum, ar abuza de conditia sa de femeie, s-ar victimiza, ar raspunde exact ce doreste dansa la intrebarile puse. Si nu i se va putea spune in direct ca bate campii, ca depaseste limitele, ca spune neadevaruri, ca nu raspunde la ceea ce a fost intrebata. Ca jurnalist il inteleg pe autor. S-ar grabi sa scrie un articol pe lung si pe lat despre intalnirea respectiva, un articol remunerat, evident si trecut in lista textelor publicate. Un jurnalist onest ar putea participa si scrie despre conferintele de presa ale celor doi candidati, tinute independent, cu participarea unor reprezentanti ai societatii civile, ba chiar si cu cetateni obisnuiti, ca noi, cei ce comentam aici. Deci, de ce ar fi nevoie de circ? Mai ales ca stie toata lumea cat de nepotrivita ar fi Viorica Dancila, in postura de presedinte al Romaniei. Insistentele asupra unei dezbateri pot fi intelese, daca vin de pe latura PSD - Dancila si a jurnalistilor aserviti. Dar nu pot fi intelese din partea unor jurnalisti onesti, care doresc numai sa informeze corect cititorii, pentru a-i ajuta la o alegere cat mai buna. Pentru tara intreaga si pentru noi, toti. P.S. Va recomand articolul domnului Cristian Tudor Popescu, care a explicat mult mai bine si mai logic absurditatea unei dezbateri, acum.

+6 (14 voturi)
Lucifer
15.11.2019, 15:07:14

Of, Doamne, cât intelectualism facil! Domnilor, situaţia este clară, hotărâţi-vă ce vreţi: - vreţi democraţie, libertate şi stat de drept? - vreţi apartenenţa la lumea dezvoltată? Dacă nu vreţi asta, nu aveţi decât să o votaţi pe Dăncilă. Erdogan, Putin şi Xi vă aşteaptă cu braţele deschise. NB: teoria chibritului şi aparenţele democratice ale "dezbaterii" KWI-Dăncilă sunt de fapt un ajutor pentru Dăncilă. Nu se înţelege că "dezbaterea" ar ajuta-o pe Dăncilă? Unora li s-a suit democraţia( prost înţeleasă ) la cap.... E simplu: -vreţi Europa şţi Occidentul? Votaţi KWI - vreţi Rusia, Turcia, China? Votaţi Dăncilă. Restul sunt palavre cu aparenţă democratică.

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările