Daniel Constantin, după disputa cu Ponta: Sunt colegi care vorbesc de un nou partid. Ar fi o greşeală ca ProRomânia să se topească în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Constantin, fostul lider ProRomânia, a explicat, la Adevărul LIve, culisele rupturii de Victor Ponta, care s-a opus instalării Guvernului Orban, deşi a votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Constantin a precizat că unii colegi îi cer care să pună pe picioare un nou proiect politic.

Adevărul: Sunteţi prim-vicepreşedinte al Pro România sau  prim-vicepreşedinte suspendat?

Daniel Constantin: Nu ştiu, contează mai puţin. Fost prim-vicepreşedinte sau prim-vicepreşedinte suspendat. În ziua în care a fost votul pentru învestirea Guvernului Orban am avut o discuţie cu domnul Ponta. Atunci dumnealui mi-a spus că nu mai putem continua împreună. Drumurile noastre s-au separat. Nu a vrut să înţeleagă argumentele mele politice, ale lui Sorin Cîmpeanu. Nu există rubrica suspendat în Statutul Pr România. I-am comunicat că nu trebuie să mă suspende, să fie nevoie să mă revoce. 

Aţi încercat să-l convingeţi pe Ponta să-i lase pe parlamentarii Pro România să voteze conform propriei conştinţe?

Da! Categoric! Am încercat să-l convingem. Când vorbim de ţară, negocierile de partid trec în plan secund. Au fost negocieri Orban-Ponta, dar au eşuat. Ştiu că erau câteva lucruri care se agreaseră între cei doi. Am încercat să-l convingem pe Ponta. Au fost opinii politice diferite. 

Acum riscă Pro România să dispară ca proiect politic?

Nu ştiu. Mi-ar părea rău. Noi am încercat să construim un proiect de centru, pe baze solide. Noi eram oameni mai de centru-dreapta. Noi am colaborat bine şi cu centru-stânga. Eu am gândit proiectul ca pe o alternativă. Nu o să-l vorbesc de rău pe Ponta, nu o să rup partidul. M-au sunat mulţi să mă întrebe ce fac. I-am sfăuit pe mulţi să rămână, să vadă ce se întâmplă cu Diaconu. Mulţi îmi spun că aşteaptă să vadem ce facem. Eu nu o să mă abat de la ceea ce am făcut din 2017. 

Vă faceţi un partid?

Încerc să pun în discursul public teme care să duc la un proiect. Sunt colegi care vorbesc de un nou partid. 

E nevoie să faceţi un nou partid sau să mergeţi la PNL?

Mai sunt şi alte variante. Noi am dat un guvern jos şi nu am vrut să ţinem o criză guvernamentală. Au fost discuţii interne care au început la europarlamentare, dar care au persistat. Au continuat cu desemnarea candidatului la prezidenţiale. Eu şi alţi oameni am considerat că trebuia candidat propriu. Eu cred că a fost o decizie greşită să mergem cu un alt candidat, nu din partid. Cred că ne puteam mobiliza mai mult cu un candidat propriu.  

Scorul a fost mut sub aşteptări. Chiar în ziua votului se spunea în Pro România că suntem în turul al doilea. Niciun lider Pro România nu a făcut vreo zi de campanie. E prima dată în zece ani când nu fac o zi de campanie. 

Cum a ajuns Mircea Diaconu candidatul Pro România?

E o bună întrebare. A făcut propunerea domnul Ponta, care discutase cu domnul Tăriceanu. A fost o discuţie care s-a făcut într-o zi. Nu am agreat soluţia eu şi alţi colegi. Lucrurile au involuat, din păcate. 

MIhai Tudose îl acuză pe Ponta că are stil autoritar de conducere, la fel ca Dragnea. Aşa este?

Nu vreau să fac asemenea aprecieri. Eu când am avut o prietenie cu cineva nu am mai gândit raţional politic. 

Aţi rămas prieten cu Ponta?

O să vedem în timp. 

Care e planul lui Ponta? Să meargă spre PSD înapoi? 

Sunt mulţi în Pro România care nu cred că se regăsesc. Noi am vrut un altfel de partid. Noi am zis că o să punem profesionişti în funcţii. Nu ştiu ce va face Ponta. Eu nu pot să mă regăsesc în partea stângă. 

Credeţi că Pro România se va topi în PSD?

Ar fi o greşeală. Dacă s-ar topi în PSD ar fi o cunoaştere că direcţia a fost o greşeală. Proiectul PRO România avea ca obiectiv ca în 2024 să avem un partid mare. 

Va trece partidul pragul la alegerile parlamentare? 

E foarte greu. Orice partid nou are o problemă cu structurile. Eu cred că noi aveam şi un electorat de centru. Am văzut analize şi după turul 1 de alegeri. Acolo se spunea că 43% din publicul pro România nu -au votat pe Mircea Diaconu. 

Credeţi că Diaconu va rămâne în politică sau va pleca? 

Cred că e nevoie de vocea domniei sale în politică. Am o bănuială că va face acest pas. 

Pro România părea un partid extrem de influent. A reuşit să-l scoată pe Tărcieanu din alianţa cu PSD, a sprijinit moţiunea etc. Totul s-a năruit după ce Ponta a refuzat votarea Guvernului orban. Ce s-a întâmplat?

Eu nu am participat la nicio întâlnire cu Tăriceanu. Ieşirea de la gvuernare cred că era stabilită de mai mult timp în urmă. Contribuţia ALDE a fost una decisivă. A fost o frântură la noi, în Pro România. 

Tudose a spus atunci că doar va candida fără să plece la Bruxelles?

Eu nu pun ce s-a întâmplat. 

Cum explicaţi că o alianţă între Pro România şi ALDE s-a rupt imediat după prezidenţiale? 

Eu cred că erau şi alţi paşi gândiţi. Undeva s-a stricat ceva. Am mai avut discuţii cu alţi colegi. Alianţa s-a rupt natural când ALDE a hotărât că ei merg necondiiţionat cu Orban. 

Dvs. rămâneţ în continuare alături de PNL? Susţineţi proiectele? 

Vom susţine, când va fi cazul, şi vom respinge când considerăm că trebuie respinse. Deci, susţinem punctual. E nevoie ca cetăţeanul să aibă o viaţă mai uşoară. Noi avem un program lucrat şi o să-l propunem Parlamentului şi Guvernului. 

În cazul unei moţiuni de cenzură veţi vota împotriva Guvernului?

Depinde ce va face Guvernul Orban. Sacţionează un guvern dacă el greşeşte. PSD nu mai are majoritate nici măcar la Camera Deputaţilor. 

Cum vedeţi viitorul PSD?

E complicat. Şi în criza din PSD poate ieşi ceva bun. Cred că se va schimba conducerea după prezidenţiale. O să fie un congres, iar din această criză, dacă sunt abili şi ajung oameni de valoare, vot putea să se regenereze, Cred că au potenţiale de creştere. 

Mergeţi la vot în turul 2?

Voi merge cu siguranţă. 

Credeţi că în al doilea lucrurile vor merge mai accelerat?

Eu aş vrea o perioadă mai liniştită. După 2020 nu vom mai avea alegeri până în 2024. Mi-aş dori o concentrare mai puternică pentru a face câteva proiecte pe care societatea le cere. 

O mare problemă e absenţa dezbaterii finale. Ar trebui Iohannis să poarte dialogul cu Dăncilă?

Depinde de strategia de campanie. Dăncilă ar eo probkemă pentur că i se va spune că nu a făcut multe ca prim-ministru. Cred că e mai important să găsească canalele de comunicar ecu cetăţenii. 

Nu-l va afecta fuga de dezbatere?

Nu cred că va fi afectat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite