Politică

articolul anterior articolul urmator

Daniel Funeriu, despre înţelegerea PNL-USR-PLUS din Capitală: O afacere proastă pentru PNL la parlamentare; USR nu a făcut aceleaşi sacrificii

5
3 Aug 2020 11:35:53
Autor: Iulian Bîrzoi
Daniel Funeriu FOTO Adevărul
Daniel Funeriu FOTO Adevărul

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu consideră că pactul politic din Capitală reprezintă o „afacere electorală proastă” pentru PNL la parlamentare, însă arată în acest fel că e disponibil să „facă sacrificii electorale pentru un bine comun. USR nu a fost dispus să facă aceste sacrificii când a fost vorba de constituirea guvernului Orban”, a explicat Funeriu.

Daniel Funeriu explică că PNL a făcut sacrificii pentru această alianţă electorală, spre deosebire de USR.
 
„PNL a făcut o afacere electoral proastă pentru parlamentare acceptând înţelegerea cu USRPLUS la locale la Bucureşti, dar dătătoare de speranţe pentru viitor. În realitate PNL a făcut sacrificii, nu USR. Bravo lor.
 
Dacă PNL mergea fără înţelegere politică cu USRPLUS la Bucureşti, dar cu Nicuşor Dan, probabil tot ar fi câştigat primăria.
 
Făcând înţelegerea politică cu USRPLUS pe Bucureşti PNL a:
 
1) securizat câştigarea primăriei
 
2) a redinamizat pentru parlamentare USR, care e într-o degringoladă organizaţională internă
 
3) l-au reîncărcat politic pe Vlad Voiculescu, care în ultima vreme a făcut, prin declaraţii, praf PNLul.
 
Punctele 2 şi 3 slăbesc poziţia PNL pentru alegerile parlamentare. Faptul că PNL a acceptat totuşi înţelegerea politică cu USR arată disponibilitatea de a face sacrificii electorale pentru un bine comun, ceea ce merită subliniat ca fiind remarcabil. USR nu a fost dispusă să facă aceste sacrificii electorale când a fost vorba de constituirea guvernului Orban.
 
Oricât de ciudat pare, realitatea e că PNL s-a dovedit mai flexibil ca USR”, a afirmat Daniel Funeriu pe Facebook.
 
Fostul ministru al Educaţiei afirmă că PMP, partid lăsat în afara alianţei de dreapta în Capitală, este obligat să mizeze pe cartea ideologică pentru a avea o şansă.
 
„Excluderea PMP din înţelegere obligă PMPul să devină radical conservator, nu are altă carte în afară de cartea ideologică, în speranţa că electoratul va avea încredere că această definire ideologică (la 7 ani de la înfiinţare!) nu e o scamatorie politică pentru voturi. Va fi greu, pentru că aceste alegeri locale sunt despre gospodărit, nu despre ideologii”, a conchis fostul ministru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
3.08.2020, 11:57:06

Nu e o afacere proastă, trebuia dat un semnal politic pentru electoratul român în favoarea unei guvernări ulterioare anti-PSD. Cam asta a fost sensul acestei forţări a unui compromis. Apoi, pentru oraşul Bucureşti este bine, are o bună soluţie de administrare viitoare după 12 ani de administraţie PSD care au blocat Capitala în subdezvoltare.

+2 (2 voturi)
West
3.08.2020, 11:59:44

Numai despre trocuri politice se discuta.... dar despre adevaratele probleme cand? de ex: Anul acesta pe litoral in statiunile Mamaia si Eforie majoritari sunt bugetarii, specialii, copiii de primari si baroni, etc; acestia isi permit! la toate hotelurile se platea cu tikete, din aceasta cauza preturile sunt mari, cei din privat (productivii) nu-si permit! In timp ce bugetarii cu tikete de anul acesta si cu tiketele de anul trecut prelungite (asa a vrut pnl) 'fac legea' pe litoral! nu mai vb ca bugetarii au si salarii mult mai mari decat cei din privat... in ce tara traim?! Sunt multe familii in care si sotul si sotia sunt bugetari de lux (tikete cat cuprinde pe banii sclavilor) La alegeri cap de lista la intrebarea cu cine votam trebuie sa fie taierea pensiilor speciale si diminuarea anvelopei salriale a bugetarilor, restrucurarea primariilor! Daca nu,atunci suntem pierduti DEFINITIV!

Coco Cocos
3.08.2020, 12:12:52

bula, mai traiesti?vai de capul tau de bezmetic..

Lucian Pufu
3.08.2020, 13:22:07

Dupa parerea mea, sloganul guvernarii anti-PSD nu mai ajunge. Vreau sa vad idei noi si consecventa, nu minciuni de adormit copiii. Nu sunt pentru compromisuri doar ca sa nu ajunga PSD sa guverneze, nu asta e obiectivul Romaniei, ci dezvoltarea prin investitii si inteligenta, fara salarii si pensii speciale, fara cheltuieli pe frectii la piciorul de lemn, fara un aparat bugetar care consuma toate resursele fara sa produca nimic.

Alexandru Preda
4.08.2020, 02:29:37

Prin alianță cu USR și mai ales prin susținerea infantilului Nicușor ca primar general, PNL își pierde din electorat. Păcat, dar alianta aceasta toxica a fost alegerea PNL-ului.