....Dar ce frumos tace

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un preşedinte zâmbăreţ (Ion Iliescu), unul grafoman ( Emil Constantinescu a scris o carte de 3500 de pagini) şi unul jucător-vorbitor (Traian Băsescu), PNL ne propune un preşedinte „tăcător“. A vorbit public câteva săptămâni în timpul unei scurte campanii care l-a detronat pe Crin Antonescu din fruntea partidului şi l-a înlăturat din cursa prezidenţială – numită de răuvoitori şi „blitzkrieg“. Apoi Klaus Iohannis a ales să tacă din nou.

Adversarii săi spun că „neamţul“ pierde procente când începe să vorbească. Nu sunt sociolog, nu jonglez cu sondajele aşa că nu pot nici să-i confirm, nici să-i contrazic. Dar observ că tot mitul din jurul său s-a construit pe imaginea sa de primar care „tace şi face“. Ar putea fi un bun slogan de campanie dacă n-am şti că poporul se hrăneşte şi cu vorbe, multe vorbe tocate la ore de maximă audienţă.

Zgârcit în vorbe, liderul PNL va fi ori piatra de încercare, ori piatra de moară de la gâtul marelui partid de dreapta. Pentru sondajele anterioare campaniei prezidenţiale, tăcerea poate fi de aur pentru primarul Sibiului. Cine nu vorbeşte nu greşeşte şi îşi menţine cota de încredere şi presupusele voturi cu care îl creditează toate sondajele. Însă, dacă va fi candidatul propus de marea alianţă împotriva lui Victor Ponta, Klaus Iohannis trebuie să înceapă să vorbească. Afişele, pliantele, spoturile TV şi concertele în aer liber nu vor fi suficiente împotriva unui candidat al stângii care poate promite orice, oricând şi oriunde din funcţia de prim-ministru care oferă vizibilitate şi resurse.

Şi, mai mult decât oricând, „neamţul“ nu doar că trebuie să vorbească, dar va trebui şi să răspundă. Liniile de atac ale PSD se întrevăd deja şi includ cele „şase case din salariul de primar“, „religia” lui Iohannis, dar şi „românismul“. În interviul de săptămâna trecută, de la Adevărul Live, Victor Ponta a apăsat deja pe ultimele două arme de atac cât să testeze vulnerabilităţile adversarului: „Nu cred că e un defect pentru Klaus Iohannis că este etnic german, dar să nu-mi reproşeze mie cineva că sunt român, pentru că mă mândresc cu asta. La fel cu discuţia despre religie - nu e nimic rău că Iohannis e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu trebuie să ne creăm un complex – că trebuie să vină cineva din afară, că noi nu suntem în stare. Avem resursele noastre şi potenţialul nostru, ca ţară, de a ne dezvolta”, spunea premierul joia trecută.

Dacă nu iese din logica tăcerii şi nu va începe să răspundă, Iohannis nu va putea câştiga alegerile cu adunări electorale unde singura reacţie va fi „dar ce frumos tace“.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite