Politică

articolul anterior articolul urmator

Darea afară la români

12
22 Jun 2016 20:44:36
Mircea Vasilescu

„E un abuz nemaipomenit, o mare porcărie să dai afară din Partidul Liberal un Paleologu, este o enormă impietate faţă de istoria Partidului Naţional Liberal” – a spus Theodor Paleologu după ce a fost exclus din PNL. E şi un semn de prostie – aş adăuga. Dar face parte din „stilul” în care se practică darea afară la români. Şi spune ceva despre noi.

În ianuarie 1990, în vâltoarea schimbărilor de după decembrie 1989, la Facultatea de Litere din Bucureşti se luase decizia revoluţionară că trebuie neapărat ca studenţii să aibă o cafenea. O sală de seminar de la etajul III fusese repede transformată într-un astfel de stabiliment: se adusese, adică, un reşou pe care să fiarbă nechezolul şi ceaiul (cafea adevărată încă nu se găsea), se puseseră câteva mese, iar un student preluase gestiunea chestiei, angajând o doamnă care trebuia să prepare cafelele şi să încaseze banii. Toate bune şi frumoase, se simţea că am trecut printr-o revoluţie: studenţii (şi unii profesori mai cool, cum s-ar zice azi, pe atunci nu ştia nimeni cuvântul) stăteau în fum de „Carpaţi fără”, sorbeau din porcăriile alea şi discutau politică. După vreo săptămână, studentul cu pricina – nu spun cine, a ajuns între timp un foarte bun scriitor – mi-a zis: „azi am simţit şi eu ce înseamnă să fii capitalist”. ”Ce-ai făcut, ai numărat banii?” – l-am întrebat. „Nu, am dat-o afară pe femeia care făcea cafea, că se purta urât cu studenţii”. Şi a râs sclipitor şi ghiduş, amuzat şi el de mica lui „descoperire”.

Cred că tot cam asta au înţeles şi liderii PNL de azi din spiritul capitalismului şi al democraţiei (doar că la ei a durat 25 de ani, nu o săptămână, ca la studentul de la Litere). Tre’ să dea afară pe cineva ca să se simtă bine. Aşa că au dat afară doi parlamentari care au criticat conducerea partidului. Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva în aceste organizaţii de sforari numite partide. E plin de dări afară în mica şi zbenguita istorie a partidelor româneşti postdecembriste.

De foarte multe ori, motivul invocat a fost „lezarea imaginii partidului”. În partidele româneşti, n-ai voie să critici decât în spatele uşilor închise. Dreptul la exprimare liberă se opreşte la ieşirea din sediul partidului, în spatele gheretei paznicului. Bărbaţii politici ai ţări (plus cele câteva femei nimerite alături de ei) sunt nişte naturi sensibile, care se emoţionează repede când cineva vorbeşte urât despre partid şi, ca să-şi revină din şoc, simt nevoia să-şi arate bărbăţia dând afară pe careva. În cazul PNL; darea afară a lui Theodor Paleologu e o aiureală care încununează bâlbâielile din campania electorală pentru Bucureşti: să schimbi candidaţii în fiecare săptămână şi să-l prezinţi pe Marian Munteanu ca „reprezentant al societăţii civile” confirmă adevărul universal cunoscut că prostia are un rol important în istorie.

Preocuparea asta obsedantă pentru „imaginea partidului” şi zbârlirea mustăţilor de câte ori cineva pare s-o „afecteze” e, din punctul meu de vedere, o dovadă suficientă a mediocrităţii desăvârşite în care se bălăcesc partidele. A doua dovadă – strict legată de prima – e lipsa acută de cadre: partidele n-au oameni de valoare, iar mulţi oameni de valoare se feresc de partide ca de dracu’. Încrederea cetăţenilor în partide e ridicol de mică, iar datoriile partidelor (adunate din campaniile electorale) sunt nesimţit de mari. În general, majoritatea cetăţenilor consideră politica un lucru urât şi murdar, în care oamenii cumsecade nu trebuie să se amestece. Motiv pentru care prezenţa la vot e din ce în ce mai mică (bunăoară, unii primari care se laudă că au câştigat cu 50% şi peste au fost aleşi, de fapt, de 12-15% dintre cetăţenii cu drept de vot).

Într-un asemenea context, politicienii noştri au două preocupări într-una singură: arătatul muşchilor şi imaginea partidului. Darea afară pentru a „apăra” imaginea partidului e un impuls autoritar – semn că în 25 de ani exerciţiul democratic a fost mai degrabă mimat, dar niciodată deprins până la capăt.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Lucian Stoica
22.06.2016, 21:55:16

Gestul excluderii lui Theodor Paleologu este similar cu cel al struțului. Dacă elimină sursa criticilor își imaginează probabil că nu sînt criticabili. Atît de mult a renunțat acest partid la doctrină și demnitate, incît cred că s-a rătăcit în bezna mocirloasă și urît mirositoare a PSD-ului.

+2 (8 voturi)
miron miron
22.06.2016, 23:35:46

Domnule Mircea Vasilescu, l-am ascultat in seara aceasta la un post de televiziune pe Paleologu, alaturi de ziarista Andeea Pora si moderatoare. Imi pare rau ca pe dv. va mira ca a fost dat afara, dar pe parcursul emisiune a folosit la adresa PNL-lui un limbaj de birjar, tinand cont ca la aceea emisiune nu s-a aflat niciun reprezentant al partidului liberal. E ca si in divort, nu te intelegi, sau nu ai fost inteles, dar daca esti domn nu-ti barfesti fosta, pastezi o anumita decenta. Cred ca in cazul lui Paleologul care mai toata lumea il crede un important intelectual, nu-i critica, care de multe ori ajuta, la el e un fel de badaranie...

+2 (8 voturi)
Laurenţiu Faighel
23.06.2016, 11:34:59

USL-ul - adică mariajul PNL-PSD - a lăsat urme adânci, de neşters în mintea liberalilor. Excluderea celor care critică politicile conducerii partidului nu este un semn de putere, ci unul de slăbiciune. Dar se pare că lor nu le pasă

+1 (3 voturi)
Mircea Nistor
23.06.2016, 11:53:05

Vă mai aduceţi aminte răspunsul lui Silviu Brucan cînd a fost întrebat de Lucian Mîndruţă cît timp le va lua romanilor să " înveţe" democraţia ?! Părerea mea umilă este că la ora actuala trăim în plin ceauşism fără Ceauşescu, sau mai bine zis,îinconjuraţi de clone hidoase ale cîrmaciului plecat cu sorcova pe alte tărîmuri..Reflexele totalitare domină copios viaţa politică, aşa-zişii " liberali "(?!) cred doar în unitatea monolitică de nezdruncinat a partidului care trebuie să- şi epureze deviaţioniştii şi trădătorii".. Hai siktir," dragi tovarăşi şi preteni " !

0 (2 voturi)
Ion Podocea
23.06.2016, 12:02:48

Dacă vă aduceți bine aminte și cred că vă aduceți perfect aminte, stimabilul domn Paleologu a susținut candidatura miracolului românesc, dl Dan și a criticat PNL intr-un limbaj suburban. Vă amintesc că dl Paleologu a plecat la PD, condus atunci de idolii domniei sale Băsescu și Udrea și a revenit în PNL odată cu unirea PDL PNL. Domnul Paleologu junior este departe de tatăl său, unul dintre cele mai fine și subtile personalitați ale culturii române. Dacă nu-ți convine politica partidului din care faci parte ai posibilitatea să-ți expui punctul de vedere în cadrul partidului sau să pleci, Ca unul care am susținut și susțin PNL, consider că locul domnului Paleologu nu este în acest partid.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările