Darius Vâlcov şi-a depus abia astăzi demisia din Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Vâlcov, aflat în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, şi-a trimis astăzi demisia din funcţia de senator.

„Da, a fost depusă astăzi la preşedintele Senatului“, a spus Ion Vărgău, secretarul general al Senatului, pentru „Adevărul“..

Darius Vâlcov este senator din 2012, când a fost ales în colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală nr.30 Olt.  Vâlcov a fost preşedintele Comisiei Roşia Montană. Potrivit procedurii, demisia lui Vâlcov devine efectivă în momentul în care plenul Senatului să ia act de demisia social-democratului şi de vacantarea postului de senator.

Pe 7 aprilie, în ziua în care procurorii DNA au cerut instanţei supreme emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, avocata acestuia, Lucia Furtună, declara că acesta a demisionat din funcţia de senator. „Demisia domnului Vâlcov este un act politic“, spunea Lucia Furtună.

DNA l-a trimis în judecată, în 20 mai, pe Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, fost ministru al Finanţelor, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta.

Muzeul secret al lui Darius Vâlcov

Pe timpul anchetei, procurorii au reuşit să transforme Direcţia Naţională Anticorupţie într-un adevărat muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii, făcute la apropiaţi ai fostului ministru, au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său.

Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.

Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.

Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.

Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.

Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite