Datoria către Roşia Montană, încă incertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Marilor proiecte, Dan Şova, şi premierul Victor Ponta au ţinut o conferinţă de presă FOTO Eduard Enea
Ministrul Marilor proiecte, Dan Şova, şi premierul Victor Ponta au ţinut o conferinţă de presă FOTO Eduard Enea

Premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Şova, au anunţat că vor scoate la lumină toate documentele semnate de statul român privind proiectul Roşia Montană. Dar la conferinţa de presă, Victor Ponta a anunţat din start că licenţa de exploatare are caracter confidenţial şi ea nu poate fi făcută publică, însă îşi asumă toată responsablitatea, şi face cunoscute o parte din informaţiile din document.


„Licenţa de exploatare emisă de Guvernul României în 1999 şi transferată în 2000 de la Minvest către RMGC are gradul de secretizare confidenţial, dar eu consider că anumite informaţii pot să le fac publice. Durată licenţei este de 20 de ani, adică până în 2019,  titularul plătea o redevenţă de 2% , iar o redevenţă de 6% se poate face doar prin lege. Licenţa rămâne secretă, dar ceea ce e important pentru opinia publică v-am spus eu“, a subliniat Ponta.

Când a venit vorba despre datoriile statului român faţă de compania canadiană, Ponta a declarat: „Referitor la consecinţele financiare, în baza respingerii legii, contractul nu se va realiza. Investiţiile făcute de Roşia Montană Gold Corporation la Roşia Montană se ridică la 550 de milioane de euro. Obligaţiile de mediu şi protecţia patrimoniului, pe care România trebuie să le acopere, dacă nu se face proiectul, se ridică la 480-500 de milioane de euro. În măsura în care proiectul nu se va realiza, ecologizarea ne va costa 150 de milioane de euro“, a ţinut să anunţe încă o dată premierul.


 

Dacă se respinge proiectul Roşia Montană, e posibil ca investitorul Gold Corporation să ne dea în judecată pentru naţionalizarea investiţiei. Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte de Infrastructură

Şova,  responsabil cu cifrele

După ce premierul şi-a terminat discursul, a venit rândul lui Dan Şova să continue şirul previziunilor sumbre. „Dacă se respinge proiectul Roşia Montană, e posibil ca investitorul Gold Corporation să ne dea în judecată pentru naţionalizarea investiţiei; dacă nu ne dă în judecată, e posibil să rămână pe loc până în 2019. Dacă vrem să exploatăm singuri aurul de la Roşia Montană ne costă 1,9 miliarde de dolari“, a declarat Şova, care a evitat să spună dacă ne permitem sau nu investiţia.

Întrebat concret dacă în contractul semnat între statul roman şi RMGC este prevăzută o clauză în care statul român se angajează să plătească despăgubiri dacă proiectul pică, Şova a ezitat să dea un răspuns clar. „Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini, dar, evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze investiţia, ne vor acţiona în instanţele internaţionale. Pretenţiile se bazează pe cheltuielile de investiţii deja realizate şi pe profitul estimat, potrivit unui bussinesplan atestat“, a explicat Dan Şova.

Ministrul a transmis că toate documentele, cu excepţia licenţei de exploatare, vor intra în posesia presei în termen de o săptămână, timp în care Guvernul se va ocupa de scanarea acestora.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite