Soluţiile partidelor pentru alegeri. Barna: De la primari aleşi cu 15% vom ajunge la primari aleşi cu 8%. Ponta: Dacă apare un nou val trebuie să amânăm VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expert Forum a organizat joi o dezbatere online privind organizarea alegerilor în timp de pandemie. La dezbatere au fost invitaţi reprezentanţi de la toate partidele, care şi-au prezentat viziunea în privinţa scrutinului. Printre temele dezbătuta s-au regăsit votul prin corespondenţă, modul de desfăşurare al campaniei electoale pe timp de pandemie, necesitatea strângerii de semnături sau alegerile în două tururi.

Cristina Trăilă, deputat PNL: Cred că e nevoie de acest vor prin corespondenţă mai ales în condiţiile date. Anul trecut Parlamentul a adoptat acea lege şi practic Diaspora a avut posibilitatea de a vota prin corespondenţă ceea ce a facilitat votul. Ar trebui extins votul pe mai multe zile. Cred că şi votul electronic ar fi destul de util. Rămâne ca dpdvd tehnic să găsim soluţiile necesare pentru a implementa votul electronic. Au fost discuţii, anul trecut a existat şi o comisie de anchetă în ce priveşte alegerile europarlamentare care în final au rămas şi fără un raport pentru că atât instituţiile cât şi partidele au ajuns la concluzia că totul s-a desfăşurat legal, chiar dacă unii încercau să găsească vinovaţi fie la STS fie la AEP.

Dragoş Tudorache, europarlamentar PLUS: E clar că orice risc pentru cetăţeni e prima priritate la care trebuie să ne gândim. Imediat după e legitimitatea reprezentanţilor la nivel central şi local. Nu putem să acceptăm o prelungire, folosind pretextul pandemiei, o prelungire mult prea lungă a mandatelor existente.

Eu dacă aş fi în locul autorităţilor m-aş gândi cum să ofer un acces cât mai larg cetăţenilor la vot. În precampanie mie mi-e clar că trebuie să gândim o soluţie care merge fie în reducerea numărului de semnături, fie să găsim formule electronice online. Sigur, juriştii vor spune că în România semnătură previne doar cea electronică. Dar cred că ar putea fi introduse modificări legislative care să flexibilizeze procesul. Eu cred că trebuie să se meargă în această direcţie pentru că simpla reducere a numărului de semnături nu cred că va fi suficient. În ce priveşte modul de prezentare al candidaţilor, cred că e reprezentatea AEP-ului de a veni cu o platformă online care să dea şanse egale fiecărui candidat.

Votul prin corespondenţă sună foarte bine însă din păcate cultura el nu s-a aşezat bine în mentalul colectiv. Cred că soluţiile trebuie să stea în mărirea numărului de zile în care să votăm. Putem face asta. Putem mări numărul secţiilor de vot, putem programa calupuri de alegători în zile diferite, locaţii diferite. Am susţinut întotdeauna două tururi la locale şi vom susţine în continuare. Votul electronic încă nu cred că putem asigura siguranţa. E încă un vis frumos.

Eugen Tomac preşedinte PMP:  Pentru noi alegerea în două tururi reprezintă un obiectiv important. Să nu uităm că în urmă cu câteva luni Guvernul Orban a picat cu efortul acestuia după ce Guvernul Orban şi-a asumat alegerea primarilor în două tururi. Pentru administraţia românească e absolut important să revenim la alegerea în două tururi. Sunt convins că vom avea alegeri pe 27 septembrie. E o dată potrivită pentru că ne încadrăm după ieşirea stării de alerge într-un calendar rezonabil. Alegerile nu se pot face în grabă cum spune domnul Ponta.

Cred că e important să le oferim candidaţilor alternativa de a-şi depune dosarele online. Sunt multe chestiuni care trebuiesc gândite bine, calculate şi rămâne acest semn de întrebare. În unele state am văzut că se vor organiza alegeri în iunie, dar riscul de pademie nu a dispărut. Va fi o campanie dificilă, nu vom mai avea reuniuni cu mulţi alegători, mitinguri şamd. E nevoie de o reglementare dpdvd al procedurilor destul de precisă.


Victor Ponta, preşedinte Pro România: Depindem de situaţia sanitară. Dacă apare un nou val de epidemie trebuie să luăm decizia de a amâna alegerile. Nu vrem să mai trăim ca în martie când vorbeam despre anticipate dar era clar pandemie. 

Dacă facem alegeri locale şi parlamentare, cel mai logic e să le facem cât mai apropiat. Două săptămâni. O campanie prelungită, de 6 luni, pentru o ţară în criză economică, e o catastrofă. E cea mai proastă alegere. Din punctul nostru de vedere dacă le faci la una-două sătămâni, e cel mai logic. Acesta e punctul nostru de vedere. Alegeri în două tururi şi pentru consilierii judeţeni. Susţinem orice fel de măsură modernă pentru vot, cu măsurile de siguranţă. De când e PNL avem nevoie de nişte garanţii suplimentar să nu se fraudeze votul.

Csoma Botond, deputat UDMR:  Noi susţinem organizarea alegerilor locale în septembrie iar alegerile parlamentare la termen în decembrie dacă situaţia sanitară ne permite acest lucru. Nu ar fi un mesaj corect pentru societate dacă am amâna alegerile. Înainte cu trei luni de alegeri cred că nu putem să avem o reformă structurală a sistemului electoral. Dacă vrem să avem o reformă, aceasta ar trebui făcută la începutul mandatului.
 

Considerăm că principalul mijloc de vot atât la locale cât şi parlamentare ar trebui să rămână votul în secţiile de votare. Am văzut, sigur şi opţiunea votului prin corespondenţă. Nu cred că ar eficientiza foarte mult participarea la vot. Ar trebui să renunţăm cred eu, la ştampile. Am văzut mulţi prieteni de-ai mei care locuiesc în alte state care se uitau uimiţi la mine când le spuneam că se votează cu ştampile. În România e un fetiş pentru ştampile. Am putea vota şi cu alte ustensile. Am mai avut probleme la alegerile trecute că ba a dispărut ştampila, ba nu sunt îndeajuns. Nu cred că suntem pregătiţi pentru votul prin internet. Nu îl susţinem în acest moment.

Dan Barna, preşedintele USR: Poziţia USR este că probabil e bine să se întâmple într-un termen cât mai scurt aceste alegeri. Mâncăm nouă luni din ce am putea face în această ţară. Final de septembrie e termenul cu un grad de realism mare. E riscul ca aceste alegeri să aibă legitimitate mică. E riscul de mobilizare mică la vot precum şi de campanii ineficiente.

Noi susţinem ca votul prin corespondenţă ar putea fi folosit şi pentru alegerile locale. Posibilitatea de a putea vota la locale şi prin corespondenţă cred că ar îmbunătăţi participarea. Noi avem de asemenea un dezavantaj clar. În ciuda eforturilor noastre susţinute, nu s-a ajuns la primari în două tururi. Pe perspectiva unei participări scăzute, vom ajunge din nou, dacă discursul public era că avem primari aleşi cu 15%, la primari aleşi cu 8%. E un aspect dramatic. Legislaţia actuală continuă să sprijine partidele vechi şi mari. Va fi o miză pentru noi cum vom reuşi să ieşim din aceste bule foarte segmentate. Nemaivând spaţiile publice, perspectiva pe care o simţim deocamdată e că fiecare va vorbi cu ai lui pe grupurile de Facebook. Va fi nevoie de creativitate pentru a intercala aceste bule. 

Florin Manole, deputat PSD: Dacă ne uităm la opinia societăţii civile exprimate înt impul pandemiei, au fost nişte drepturi cetăţeneşti afectate înafara celor necesare a fi restrânse. Cred că preţul plătit în această perioadă nu trebuie să se extindă cu drepturile electorale. 

Nu vreau să par foarte dogmatic dar mesajul transmis ieri de Marcel Ciolacu este baza a ceea ce voi spune şi eu. Tot ceea ce ar trebuie să se facă în legătură cu alegerile e important să se facă prin consens, la o masă de dialog trans-partidică şi la care ar trebui să participe societatea civilă. E nevoie să avem şi experţii de sănătate publică pentru un imput specific.
 

Apropo de măsurile care ţin de aspecte administrative. Opinia mea e că avem nevoie de o mobilizare mai rapidă a Guvernului şi a instituţiilor precum AEP şi de deschidere la dialog a acestora pentru a avea un set de norme. Am avut şi eu şi colegii mei din alte partide mai mult contact online cu cetăţenii. Activitatea politică din online va fi mai intensă. E un trend care începusă deja, un trend justificat. Cred însă că cel puţin în contextul românesc, că nu sunt destui cetăţeni la fel de conectaţi la online. Pentru aceştia trebuie să avem în evidenţă contactul. Nu putem sa-i lăsăm mai la marginea campaniei. Nu trebuie să generăm un tratament mai puţin egal pentru această categorie de cetăţeni.


În deschiderea evenimentului expertul electoral EFOR Septimius Pârvu a explicat că cea mai afectată componentă a alegerilor este campania electorală. Acesta a adăugat că mijloacele de comunicare online vor căpăta o importanţă mai mare şi recomandă astfel ca competitorii să aibă acces egal la serviciile radio şi TV. Acesta a mai recomandat ca afişarea de bannere să trebui permisă şi în timpul campaniei, nu doar în precampenie, din cauza interacţiunii scăzute în contextul pandemiei. 

În ce priveşte ziua votului, expertul EFOR e de părere că acesta a trebui să rămână în secţie. În acest sens, ca alternative la alte modalităţi de vot, EFOR propune extinerea votului la două zile şi alocarea de echipamente şi măsuri de protecţie pentru secţiile de votare.

***

Agenda evenimentului va include prezentări ale reprezentanţilor partidelor politice despre modul în care concep organizarea alegerilor din acest an din punctul de vedere al modificărilor legislative şi provocărilor practice. 

Rămâi pe adevărul.ro pentru cele mai noi declaraţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite