De 3 X Şova. Cum a pasat Tăriceanu cartoful fierbinte de la CCR, pentru a treia oară, în braţele senatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a încredinţat ieri senatorilor jurişti misiunea de redactare a unei Hotărâri în cazul lui Dan Şova. Comisia juridică s-a executat, iar senatorii ar putea ajunge în situaţia inedită de a se pronunţa pentru a treia oară în privinţa aceleiaşi cereri DNA.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a convocat ieri Biroul Permanent, într-o şedinţă inopinată al cărei singur scop era clar trasat pe ordinea de zi a întrunirii: formularea unei Hotărâri privind cererea DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD Dan Şova. Anunţul lui Tăriceanu a fost cu atât mai surprinzător cu cât, în şedinţa de plen derulată cu o zi înainte, senatorii, inclusiv cei din propriul partid, dar şi colegii din PSD i-au trântit practic în braţe cartoful fierbinte reprezentat de cazul Şova. Astfel, deşi preşedintele Senatului era aşteptat să semneze Hotărârea, aşa cum a fost formulată de senatorul PSD Şerban Nicolae şi să o trimită la Monitorul Oficial, el a decis să paseze răspunderea senatorilor jurişti. Tactica sa a dat roade, iar Biroul Permanent a decis ieri însărcinarea Comisiei juridice din Senat cu redactarea unui nou document.

“Nu stă nimeni în arest”

În şedinţa conducerii Senatului, Tăriceanu a cerut ca senatorii jurişti să întocmească o Hotărâre în cazul Şova, pe motiv că în Decizia CCR nu se precizează clar cine ar trebui să redacteze documentul.  Biroul Permanent a contribuit la îndeplinirea dorinţei lui Tăriceanu, dar pe jumătate – deşi Tăriceanu voia ca senatorii jurişti să redacteze direct Hotărârea care urma să fie transmisă la Monitorul Oficial, secretarul general al Senatului, Ion Vârgău, a formulat diferit cererea transmisă comisiei . Concret, de la Biroul Permanent a ajuns o solicitare pentru redactarea unui proiect de Hotărâre, aşadar a unui document care, teoretic, ar trebui votat din nou de Senat. Preşedintele liberal al forului, senatorul Cătălin Boboc, a declarat înainte de şedinţa comisiei că va propune redactarea unui proiect de Hotărâre pentru încuviinţarea cererii Justiţiei, în baza articolelor din Regulament, respectiv din Statut care au fost modificate. Tot el a avertizat însă că PSD are majoritate în comisia respectivă şi că Opoziţia nu are mari speranţe să treacă o Hotărâre cu un astfel de text.

 Într-adevăr, liberalii nu au avut nicio şansă în faţa social-democraţilor, sprijiniţi de UDMR. PSD, prin vocea senatorului Ioan Chelaru a cerut mai mult timp de gândire în comisie, pe motiv că solicitarea Biroului Permanent nu e tocmai o urgenţă. “Curtea ne-a băgat într-o fundătură din care nu putem ieşi. Nu e o urgenţă, nu arde, nu stă nmeni în arest”, a spus Chelaru. Confruntaţi cu declaraţiile senatorilor liberali, care au subliniat că Tăriceanu e obligat de către Decizia CCR să semneze Hotărârea, aleşii PSD s-au răzgândit brusc. “Să trecem la vot! Votul rezolvă!”, a cerut vicepreşedintele Comisiei, senatorul PSD Ovidiu Donţu, ştiind că social-democraţii au majoritatea asigurată în for. În cele din urmă, preşedintele Comisiei a supus la vot două proiecte de Hotărâre: unul de încuviinţare şi un altul de respingere a solicitării Justiţiei în cazul Şova. Cum era de aşteptat, a fost votat, cu şase voturi favorabile din 11, proiectul de Hotărâre prin care Senatul respinge solicitarea Justiţiei. Concret, în documentul care va ajunge la Biroul Permanent e stipulat că Senatul “constată” că nu s-au îndeplinit, la 25 martie, condiţiile cerute de articolele din Regulament, respectiv din Statutul deputaţilor şi senatorilor, pentru încuviinţarea arestării. Ca să fie sigură că se întruneşte majoritatea voturilor, senatoarea UNPR Ruxandra Jipa i-a ridicat mâna colegului său, Pavel Marian, care era absorbit de telefonul propriu. Proiectul de Hotărâre urmează să fie trimis Biroului Permanent al Senatului care va decide astăzi soarta documentului. Procedural, senatorii au arătat că proiectul ar trebui să fie supus din nou la vot în plenul Senatului. 

Tăriceanu, supărat pe CCR

Şeful Senatului şi-a făcut prima dată apariţia în Parlament ieri, la orele prânzului, când a participat  la şedinţa Comisiei de revizuire a Constituţiei. Într-o întrunire de peste o oră, în care aleşii nu au făcut altceva decât să se certe cu privire la procedura care trebuie urmată în procesul de revizuire, Tăriceanu a sosit cu propria sa agendă – atribuţiile CCR. “Sunt nişte probleme pe care ar trebui să le rezolvăm – aprecierea că Parlamentul începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare cu CCR. Această împărţire o acceptăm ca atare sau încercăm să o corectăm şi să lăsăm Parlamentul ca singură instituţie legiuitoare? CCR ia decizii obligatorii pentru Parlament. E inedit”, a declarat Tăriceanu, fără să stârnească vreo reacţie în rândul membrilor Comisiei.

Tacticos, el a ieşit apoi din sală şi s-a îndreptat către sala alăturată, unde avea loc şedinţa Biroului Permanent. Încolţit, pe drum, de jurnalişti, el a acceptat să răspundă în faţa camerelor de luat vederi la câteva întrebări referitoare la revizuirea Constituţiei, dar a încheiat brusc declaraţiile când a venit vorba despre Hotărârea în cazul Şova. “E adevărat că nu vreţi să semnaţi Hotărârea? Că vreţi să fie semnată, de fapt, de toţi membrii Biroului Permanent?”, au întrebart reporterii, iar Tăriceanu a rânjit. “Ar fi inedit”, a spus el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite