Politică

articolul anterior articolul urmator

De-a alba-neagra

17
25 Oct 2019 08:23:16
Mircea Morariu

Primul lucru ce trebuie spus despre lista posibilului nou guvern al României, listă dată publicităţii ieri de premierul desemnat, dl. Ludovic Orban, este că foarte puţine nume despre care s-a vorbit „pe surse” că şi-ar fi dat la tipărit cărţi de vizită pe care să fie inscripţionat la loc vizibil demnitatea de ministru se mai regăsesc printre cei ce vor trebui să primească votul de învestitură.

Au dispărut ca un fum, ca o ţigară şi extrem guralivul Rareş Bogdan, şi băiatul de familie bună şi înstărit graţie muncii cinstite şi pe brânci a părinţilor Robert Sighiartău, şi veşnic ahtiatul după funcţii Vlad Nistor, şi semnatara în clar a dezastrului PNL de la alegerile parlamentare, d-na Alina Gorghiu.

Ce să însemne lucrul acesta oare? Că dl. Ludovic Orban a reuşit să îi convingă că prezenţa lor într-un viitor guvern, fie el chiar de tranziţie sau de sacrificiu, nu e nici în favoarea lor, nici în aceea a partidului? Că respectivii au preferat ei înşişi să aştepte tura următoare, atunci când PNL ar putea spera să fie legitimat prin alegeri parlamentare să acceadă la guvernare? Că a fost vorba despre baloane de încercare şi reacţiile defavorabile de care au avut parte măcar o parte din mai sus citaţii a condus la reconsiderări mai mult decât necesare? Că nu există în PNL convingerea fermă că guvernul ar putea  obţine votul de învestitură având în vedere vădita instabilitate emoţională ori ticăloşia la maximum a d-lui Victor Viorel Ponta? Sau mofturile minusculului PMP cu Petrov-Băsescu cu tot? Că nu se merită să laşi o funcţie bine plătită în Parlamentul European în favoarea tracasărilor presupuse de prezenţa într-un guvern care depinde de umorile variabile ale celor de la ALDE, UDMR sau din USR care parcă s-au înscris în întrecerea socialistă menită să pună condiţii cu iz electoral?

Lista de miniştri este alcătuită din două-trei personaje cu notorietate. Aşa cum sunt d-na Raluca Turcan, căreia i s-a dat funcţia de vicepremier pesemne spre a fi calmate orgoliile foştilor pedelişti şi fideli ba ai d-lui Stolojan, ba ai d-lui Emil Boc, ba ai d-lui Traian Băsescu, dl. Cătălin Predoiu, de departe mai bun pentru postul de ministru al Justiţiei decât parlamentarul bihorean Ioan Cupşa, insul acela cu părul veşnic lins precum Tano Carridi şi votant vesel-inconştient al Legii recursului compensatoriu, sau d-na Violeta Alexandru care a fost un bun ministru al Muncii în guvernul Cioloş.

Mi se par excelente deciziile de a le fi încredinţate câteva ministere-cheie, d-lui Bogdan Aurescu (Externe), d-lui Nicolae Ciucă (Apărare), sau Victor Costache (Sănătate), acesta din urmă mai puţin cunoscut, dar profesionist recunoscut şcolit şi cu practică în mari spitale din Franţa, revenit de câţiva ani buni în România. Unde şi-a construit o carieră universitară temeinică.  Mi se pare o greşeală -şi nu e vorba despre o idiosincrazie- opţiunea pentru dl. Florin Cîţu la Finanţe. Insul s-a remarcat prin câteva declaraţii iresponsabile, pare un fel de meteorolog al dezastrului economic probabil şi dă semne că nu are nici cea mai mică urmă de respect pentru munca bugetarilor cinstiţi. Acest George Demetru Ladima al vremurilor noastre pare a vrea să reînvie teoriile lui Traian Băsescu cu graşii care s-au cocoţat în cârca slabilor. Toate aberaţiile şi resentimentele sale putând fi lesne decontabile de PNL la alegerile viitoare. Atât la cele locale care, iar greşeală!, nu se vor desfăşura în două tururi de scrutin cât şi în cele legislative.

În rest, multe nume care mie nu îmi spun nimic. Şi o întrebare Chiar nu s-a găsit un nume cu un plus de notorietate pentru portofoliul Educaţiei? Dar cineva mai acătării decât actoraşul ratat Bogdan Gheorghiu să fie nominalizat în vederea preluării Ministerului Culturii?

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Vanatorul/d.c.
25.10.2019, 08:52:22

”Au dispărut ca un fum, ca o ţigară şi extrem guralivul Rareş Bogdan, şi băiatul de familie bună şi înstărit graţie muncii cinstite şi pe brânci a părinţilor Robert Sighiartău, şi veşnic ahtiatul după funcţii Vlad Nistor, şi semnatara în clar a dezastrului PNL de la alegerile parlamentare, d-na Alina Gorghiu. Ce să însemne lucrul acesta oare? Că dl. Ludovic Orban a reuşit să îi convingă că prezenţa lor într-un viitor guvern, fie el chiar de tranziţie sau de sacrificiu, nu e nici în favoarea lor, nici în aceea a partidului?” Da de unde..! Pur si simplu cei amintiti (avand oarece sinecuri asigurate) au refuzat sa-si vada numele pe o lista a unui guvern care ori risca sa nu primeasca investitura, ori sa risca sa fie ”trantit” cu o motiune de cenzura la prima ocazie..! Altminteri, pe hartie si „pe surse”, Iohannis si perietorul spilhozenilor lui, Sica Mandolinu”, au aruncat in ultimile zile pe..piata vreo 7 variante de guvern. Pentru a ..testa reactia publicului si a presei independente cu adevarat..! Reactie cam..nu prea entuziasta..! Oricum, matematica din parlament nu prea ii avantajeaza pe cocalarii si smenarii care-si spun ”liberali” si ”opozitie de dreapta” desi-s paraleli si cu una si cu alta.. Pentru ca iata cum arat situatia reala : - USR, ALDE, PMP și UDMR sunt partidele care au afirmat (mai toate ”cu jumate de gura”) ca vor vota investitura guvernului de ”salvatori ai natiei” condus (numai cu numele) de catre Sică Mandolinu. Matematic asta inseamna ca PNL se bazeza pe voturile a 96 de parlamentari proprii + 39 de la USR + 24 de la ALDE + 18 de la PMP + 30 de la UDMR; - Pur teoretic, la toti acestia se mai adauga vreo 4 voturi de la ”independenti” (neafiliati) care si ei si-au anuntat tot cu jumate de gura sprijinul pentru Sică Mandolinu, plus inca 17 voturi de la ”alte minoritati decat cea a grofilor UDMR”, care ”alte minoritati” au dat si ele din cap..cam in dorul lelii, ca da!..vor sprijini instalarea cocalarilor si smenarilor mafiei liberal-iohnaist-securitice la lins ciolanul guvernarii..! - Deci, in cazul IDEAL, adica in cazul cand ABSOLUT toti cei pomeniti isi vor respecta cuvantul dat, nu va lipsi niciunul dintre ei, nu se va razgândi niciunul, nu se va vinde niciunul. nu se va imbata niciunul , nu se va da bolnav niciunul, nu va prefera sa stea la hotel cu amanta niciunul in ziua votului, guvernul Sicâ Cocalarul ar putea aduna la investitura 228 de voturi..! Stiti cate i-ar trebui, ca sa apuce sa guverneze si sa ne umple de bunastare si concordie..? 233..! Daca nu tradeaza nimeni de la PSD si ProRomania, salut ciolan bugetar bun de descarnat , pentru mafia liberal-iohannist-securustica..! Si ar trebui sa tradeze nu unul, nu doi, ci cel putin vreo 5, iar restul pana la 233, adica cei care au promis deja ca vor vota investitura, sa nu lipseasca niciunul la vot ..! Care-i probabilitatea sa se intample asta..?

-13 (17 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.10.2019, 09:22:42

Sa fie clar si pentru propagandistii, trolii si babuinizatii mafiei iohannist-liberale, si pentru cei ai mafiei pesediste..! Orice ora care trece cu Dancila si mafiotii pesedisti la guvernare *fie si numai interimara, aca acum), ii costa mult pe romani..! Nu sub aspect economic (dincolo de comicăroasa propaganda iohannist-liberala care anunta zilnic numai aiureli de ”catastrofe” economico-financiare produse de guvernarea pesedista, in mod real Romania sta foarte bine la capitolul asta (economic) si e in crestere constanta (vezi datele Eurostat si IBS), insa nu datorita politicului, ci datorita sectorului privat), ci sub cel al credibilitatii si seriozitatii ca stat..! Deci, orice ora cu mafiotii pesedisti la guvernare afecteaza negativ imaginea tarii..! Insa, nici Iohannis restul smenarilor si cocalarilor care-si spun liberali, nu-s mai breji..! Ce-au facut timp de trei ani in opozitie, in afara de faptul ca au denigrat sistematic pe romani si Romania, generalizand si exagerand numai in sens negativ unele aspecte negative (coruptie, analfabetism, etc), aspecte intalnite de altfel chiar si in cele mai bogate si mai democrate state din UE..? Ce-au facut Iohanis si Sica Mandolinu in opozitie, atata amar de timp..? Au negociat si pregatit cu celelelate partide din opozitie un ”guvern din umbra” cu care sa intre ”in paine” imediat cum mafia pesedista ar fi dat vreun semn de slabiciune si ar fi putut fi alungata de la guvernare cu o motiune de cenzura..? Au pus la punct un program de guvrenare, fie si el si numai ”de avarie”..? Da de unde..! Mafiotii penelisti, timp de 3 ani au facut ce-au facut si propagandistii si trolii lor de pe net..! Au strigat ”Hotii!” aratand cu degetul spre mafiotii pesedisti..! De parca mai era cineva care sa nu stie ca PSD e un partid de mafioti..! Iar acum blufeaza ca niste caraghiosi facand-o pe ”salvatorii natiunii”, promitand in stanga si dreapta toate aiurelile care le trec prin cap, in incercarea de multumi pe toata lumea, ca poate nu se vede ca-s doar niste cocalari fanfaroni..! De fapt, aratand cu degetul spre PSD si strigand toata ziua ”Hotii!”, mafiotii pdenelisti incercau sa faca uitat faptul ca, pana mai deunazi, ei insisi au fost in cardasie cu mafiotii peseisti la o multime de jafuri si manarii legislative, si ca pana la plantarea lui Iohannis la Cotroceni in dec 2014, productia nationala de puscariasi la hectar de penitenciar era data aproape la paritate de cele doua mafii infratite in USL, mafia PSD si mafia PNL. De aia zic fratilor, PSD si PNL / Aceeasi mizerie..! Nici pe Dragnea sau pe Dancila si nici pe Iohannis sau pe Sica Mandolinu, nu i-a interesat cu adevarat, nici macar o secunda de romani si Romania..! Tot razboiul asta si circul facut prin Romania sau pe la Bruxelles pentru ciolanul guvernarii, nu are ca scop decat promovarea interesele membrilor celor doua mafii nationale, PSD si PNL, si conservarea privilegiilor si averilor lor obtinute prin jafuri si devalizari ale avutiei nationale si ”tunuri” trase bugetului de stat..!

-12 (16 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.10.2019, 09:33:10

Si apropo de ”ticalosia la maxim” a lui Ponta, la care face referire dl. Mircea Moraraiu.. Carevasazicatelea, prin urmare si-asa deci, Iohannis, securistii mafiei iohannist-liberale, mafiotii liberali, propagandistitii securistico-iohannisti si bovinii troli ofticosi ai mafie-iohannist-liberal-securistice, s-au rupt in figuri maoist-stahanoviste in ultimile zile, sa-i inventeze si sa-i puna in carca lui Dan Barna si Aliantei 2020 o gramada de mizerii, calomnii si fake-uri, pentru ca, vezi Doamne!, ”ticalosul” de Dan Barna si restul liderilor Aliantei 2020 refuzau sa voteze si sa faca cardasie la guvernare cu cocalarii si smenarii lui Iohannis si Sică Mandolinu..! (Chiar asa..! Ce tupeu pe unii, sa refuze sa voteze si sa faca cardasie cu derbedeii politici care-si spun ”liberali”..!:)) Si, cand colo, in timp ce se Iohannis, Sica Mandolinu, securistii, propagandististii si trolii lor netezi si ofticosi de perpeleau din cauza lui Dan Barna si a Aliantei 2020, nimeni altul decat Victor Ponta, adica taman prietenul cel mai bun al limberalilor si-al lui Iohannis, cel cu care Iohannis si gasca lui de gainari fraieri si flamanzi (care-si spun ”liberali” doar asa, ”la fonfleu”) au si fost in cardasie ani intregi la jafuri si manarii legislative,..buf..!..direct in freza le-a tras-o..! Ha..ha..ha..! Tare de tot, nu..? La urma urmei n-ai ce sa ceri: PNL si PSD/ Aceeasi mizerie..! Apoi, ca distractia s fie si mai mare, apare campionul PNL la dans exoctic, recte cocalarul bufon Sică Mandolinu cu urmatoare declaratie: „Nu aveam aşteptări de la ProRomânia. Cine nu votează Guvernul PNL e cu PSD“. Tare de tot..! Am ras de m-am prapadit..”: )) Parca ar fi vorbit un trol de-al lui, de pe net ..! Că numai trolii lui netezi si ofticosi te fac ”pesedist” si te acuza de homofobie, in cazul in care refuzi se le perii dosul nadragilor lui Iohannis si Sică, la fel de des si de..iobagi cum o fac ei..! dar o intrebare tot am la ”premierul atomic” Sica Mandolinu: - Bai Sică, daca nu aveai asteptari de la Victoraș Ponta, de ce te-ai mai gudurat pe langa el atata zile, tu si cu gasca-ti de propagandisti maoisto-comicărosi..? Ati crezut ca are alta..orientare..? La orientare politica, m-am referit, desigur..!:))

-12 (16 voturi)
Paun Al
25.10.2019, 08:53:41

Cred ca orice guvern va fi mai bun decat actualul guvern Dancila ... Adica ar trebui sa comparati pe dl Orban cu d-na Dancila , pe dl Catu cu dl Orlando s.a.m.d ... Si sa vedeti ce va da... Si in final sa comparati si politica guvenului PSD de "crestere economica"pe baza de imprumuturi si cat ne costa sinecurile , clientelismul , inmultirea clientilor ... ce primesc salarii si pensii speciale si marirea lor ... Se platesc din taxele si impozitele romanilor peste 2 miliarde de euro anual "pensii speciale ". In nici o tara UE nu mai exista un asemnea sistem de privilegii ...atat de distosionat . Platim peste 2,5 miliarde de Euro anual dobanzi la datoria publica tot mai mare ... si tot asa .

+7 (11 voturi)
victor catuna
25.10.2019, 11:41:06

Lista noului guvern trebuia sa fie gata a doua zi dupa motiune.Taraganarea asta arata ca peneleului nu-i pasa de tara,tot ciolanul este in prim plan.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările