De acum, Dragnea Liviu, oficial, 5 ani la Bruxelles

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Perfect legal. Pe două căi. Una definitivă şi imposibil de schimbat. O a doua, anunţată personal de fostul preşedinte al PSD şi, cel puţin până în acest moment, niciodată contrazisă oficial. Vi se pare absurd şi imposibil? Absurd este, dar este perfect posibil.

Să vedem lucrurile din perspectiva colegilor europeni ai celor din PSD care s-au trezit acum cu o problemă enormă ce poate greva asupra capacităţii generale de reprezentare şi credibilitate politică a Partidului Socialiştilor Europeni şi a celor care vor alcătui viitorul grup socialist din Parlamentul European. Însemnând o greutate suplimentară ataşată fiecărei negocieri pe care o vor angaja în spaţiul european.

1. Cele 8 persoane care se află pe lista europarlamentarilor trimişi la Bruxelles din partea PSD au fost garantaţi personal de Dragnea, negociaţi şi susţinuţi de el, deci, ştirea fiind de domeniul public, reprezentându-l la nivel ideologic şi având în spate întreaga reţea de partid controlată personal de fostul lider de partid. Şi nu numai atât, căci pentru a face loc pe liste, pe locuri eligibile, pentru toţi cei doriţi de Dragnea, au fost eliminate personaje precum Ioan Mircea Paşcu (vicepreşedinte PE) sau Victor Boştinaru, nelalocul lor în noua structurare de putere personală şi de partid pe care o impunea Dragnea. Se aude că, pentru a se mai spăla obrazul, vor avea loc ceva permutări, astfel încât să apară nişte alte nume, dar nu cred că va ajunge să o schimbi, spre exemplu, pe Maria Grapini sau să dispară Chris Terheş (candidatul alianţei PNŢCD-PSD), pentru a reechilibra situaţia şi pentru a-l convinge pe Stanişev şi Timmermans că, peste noapte, totul este curat şi parfumat în PSD. Şi că doar Dragnea Liviu a fost singurul vinovat, iar voci precum ale lui Cătălin Rădulescu, Liviu Pleşoianu sau Nicolicea şi Iordache ar fi definitiv eliminate ca amintiri istorice neplăcute.  Oricare ar fi numele lor, cei 8 reprezentanţi ai PSD vor fi oricum de pe „lista Dragnea“ şi, ca atare, aşa vor fi receptaţi de colegii de la Bruxelles.

2. Poate vă amintiţi, cu toate că nu cred, cine este persoana care se află pe locul 1 pe lista respectivă. Foarte importantă persoană deoarece a fost un sprijin de neclintit pentru Dragnea în toate bătăliile partidului şi în cele personale cu liderii marcanţi pe care, unul după altul, a reuşit să-i marginalizeze şi apoi să-i elimine. Foarte cunoscută, mai de curând, pentru conflictul deschis cu cei din Comisia Europeană care s-a simţit obligată să reacţioneze la atacurile şi afirmaţiile deosebit de grave care veneau din România, din partea unui membru al Guvernului condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă la adresa comisarului Corina Creţu. Poveste urâtă, în deplin stil al noroiului dâmboviţean pus cu grijă şi abnegaţie pe toate ventilatoarele de la Bruxelles, ca să murdărească şi să pută cât mai tare.

Personajul în cauză este Rovana Plumb, doamna care în urmă cu două zile chiar plângea de emoţie în clipa în care Dragnea Liviu o nominaliza personal ca propunerea românească pentru postul de comisar european, confirmând astfel toate zvonurile ce circulau pe coridoarelor de la Bruxelles, niciodată crezute până la capăt deoarece socotite drept ridicole şi absurde.

Uite că nu era aşa, iar acum chiar este Rovana Plumb numele menţinut de doamna prim-ministru ca variantă pe scrisoarea pe care va trebui s-o trimită viitorului Preşedinte al Comisiei Europene, în numele Guvernului pe care-l conduce, numele Rovana Plumb trebuind atunci să fie asumat, măcar la nivel de politeţe, şi de preşedintele României. Omul nu va avea ce să facă deoarece doamna Dăncilă are atributul exclusiv al numirii respective. Şi, uite-aşa, ne vom alege cu Rovana Plumb nu numai şefă a delegaţiei socialiştilor români în PE ci şi, de ce nu, comisar pentru care Guvernul României au putea cere, zice o legendă urbană ce circulă acum la Bruxelles, un post de mare responsabilitate. Revin cu amănunte, deoarece spectacolul ar putea să fie grandios.

Dar nu este obligatoriu ca Rovana Plumb să fie numele ales, a fost aşa tocmai deoarece Dragnea Liviu îşi dorea subordonarea totală a relaţiei cu cei de la Bruxelles, eventual având un mijloc suplimentar de negociere în cazul în care relaţia cu socialiştii europeni ar fi devenit opozabilă, aşa cum e cazul între ALDE şi grupul liberalilor centrişti ai lui Verhofstadt.

Este posibil ca, dacă negocierea cu Pro România reuşeşte, Corina Creţu să fie singura garanţie de credibilitate pe care, în imediat, socialiştii români s-o poată oferi pentru rămânerea în jocurile europene. Sunt absolut sigur că, la audieri, Corina Creţu va avea sprijinul socialiştilor, popularilor şi verzilor, ceea ce nu pare să fie deloc cazul, din ceea ce se aude acum, pentru doamna Rovana Plumb.

Mai există o variantă care circulă de mai multe zile: căderea guvernului Dăncilă în urma unei moţiuni de cenzură şi apariţia unei noi majorităţi parlamentare care, în disperare, să propună foarte repede fie alegeri anticipate, fie un guvern de tranziţie „de unitate naţională“. Caz în care evident, urmează un alt guvern care să reflecte actualul echilibru de pe scena politică. Dar, între timp, propunerea Dacian Cioloş sau Leonard Orban să fie vehiculate ca alte soluţii de salvare, ambele posibil de acreditat fără probleme de către majoritatea viitorului Parlament European.

Astea sunt mizele. Astea sunt problemele şi, pe undeva, suntem şi noi şi cu votul din 26 mai care ar trebui să schimbe ceva fundamental. Ar trebui, zic, dar nu este şi obligatoriu. Până atunci, gândiţi-vă intens la propunerea făcută de Dragnea Liviu: doamna Rovana Plumb, preşedinta organizaţiei de femei din PSD (funcţia în care a înlocuit-o chiar pe doamna Viorica Vasilica Dăncilă personal) comisar european pentru următorii 5 ani.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite