De ce este campania plictisitoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişe Ponta şi Iohannis FOTO Cosmin Iftode

Mulţi se aşteptau ca odată cu începutul campaniei electorale să explodeze una-două-trei bombe electoale. N-a fost cazul până acum iar de-acum înainte, când mai sunt cam două săptămâni şi mergem la vot, probabil că nimic important nu se va mai întâmpla.

În afară de două trei mici „atacuri“ verbale fără impact asupra candidaţilor principali, pare că nimic nu mişcă această campanie electorală prezidenţială. Singurele „bătălii“ de până acum au fost mici petarde aruncate nici măcar de către contracandidaţi ci de susţinători şi purtătorii de cuvânt. Cine are mai multe case, cine e mai aproape de Traian Băsescu, cine are probleme mai mari în familie şi cam atât. Idei puţine, înţepături mărunte care nu mişcă pe nimeni de pe locurile din sondajele pe care le ştim deja. Victor Ponta şi Klaus Iohannis par să aştepte fără să atace decisiv. Nimeni nu face pasul înainte. Amândoi sunt cu sacii în căruţa turului doi, amândoi par să aştepte de fapt finala prezidenţială, niciunul nu vrea să greşească. Merg pe burtă, fac economie de muniţie, aşteaptă.

Avansul celor doi pare să-i fi calmat electoal, să-şi ducă o primă lună de campanie previzibilă. Afişe terne, programe asemănătoare şi fără linii surprinzătoare, participarea la adunări prin ţară, multe fotografii şi apariţii televizate în medii controlate. Nimic mai mult, nimic mai puţin. Candidaţii principali au ales o linie clasică pentru că sunt siguri de intrarea în finală. Plictiseala pe care o vedem este vestea proastă pentru toţi ceilalţi candidaţi. Dacă vreunul dintre cei doi, Ponta şi Iohannis, se simţea ameninţat, ar fi accelerat. Nu e cazul, asta înseamnă că nici un alt contracandidat nu le ameninţă locul în finală.

Dacă nu-l vedem pe Klaus Iohannis la Antena 3 sau pe Victor Ponta într-o dezbatere cu ceilalţi candidaţi care par puternici, o să ştim că sunt atât de bine înfipţi în vârful sondajelor interne încât nu vor să rişte nimic. Vor continua campania în modul economic – o strategie din care nu câştigă deocamdată nimic dar, mai important, care îi asigură că nu vor pierde nimic din „zestrea“ iniţială cu care au intrat în bătălie.

Însă tocmai această acalmie arată că turul al doilea va fi cu totul altfel. Odată intraţi pe ultima turnantă, vor face tot ce este posibil pentru a puncta decisiv şi pentru a câştiga voturile celorlalţi 12 candidaţi ieşiţi din cursă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite