De ce-i convine Ungariei o stare de conflict permanent cu România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1. Este cea mai convenabilă şi uşor de realizat intoxicare ce poate funcţiona impecabil la nivelul electoratului intern din Ungaria şi a celor cu drept de vot, alegători cu dublă cetăţenie română şi maghiară ce vor putea vota în viitorul scrutin electoral din ţara vecină.

Manualele spun că nimic nu funcţionează mai rapid ca element de coagulare a opiniei publice decât apariţia în discursul politic a semnalelor că naţiunea este în pericol. Exerciţiul Budapestei în acest sens, cu România prezentată ca stat vinovat de atitudine cel puţin neprietenoasă, datează de decenii, de multe decenii, fără să primească niciodată o replică profesionistă pe măsură, ai noştri fiind parcă blocaţi, tetanizaţi şi iremediabil posesori ai unui complex de inferioritate care i-a făcut să accepte fără crâcnire acuzaţiile continue de "genocid împotriva minorităţii maghiare din România" proferate atât în perioada comunistă, cât şi acum, după Revoluţie. Parcă mai abitir de când Ungaria şi România se cheamă că fac parte din clubul comun UE şi NATO.

2. Este cea mai convenabilă şi uşor de realizat intoxicare ce poate pune în alertă organismele europene, pe cele euroatlantice şi organizaţiile internaţionale, inclusiv organismele ONU: astfel, am avea în Europa nu numai focarul de conflict niciodată închis din Balcani dar, iată ce spun reperezentanţii Ungariei, ar mai fi pe listă şi România cu politici restrictive şi represive faţă de minorităţi, în special faţă de cea maghiară, foarte uşor de asimila cu politici de purificare etnică. Iar asta, nu-i aşa, contravine profund angajamentelor fundamentale luate de România în momentul aderării la UE şi la NATO şi, în consecinţă, sunt justificate orice măsuri disciplinar-punitive.

3. Este cea mai convenabilă şi uşor de realizat intoxicare în scopul de a justifica politicile ultra-naţionaliste ale Guvernului de la Budapesta, adeseori acuzat de Bruxelles de a fi xenofob, cu puternice derive autoritariste şi rasiste. "De ce ne acuzaţi pe noi, care doar ne apărăm naţiunea, nu vedeţi cum ne persecută cei din România? - repetă obsedatnt atât de influentul lobby maghiar. Asta în timp ce România parcă se fereşte ruşinată să spună marele adevăr: în toată perioada de după Revoluţie, UDMR-ul a fost mereu la guvernare, cu multe şi foarte importante responsabilutăţi ministeriale, inclusiv posturi de vice-prin ministru, dispunând, la nivel de comunitate, cu privilegii multiple care-i asigură deplina realizare a obictivului de păstrare a identităţii culturale. Şi aşa se face că Ungaria poate deplasa, evita sau, în orice caz, atenua nivelul atacurilor la care este supusă guvernarea lui Viktor Orban şi transfera astfel înspre România o mare parte din capitalul de imagine negativă.

4. Este cea mai convenabilă şi uşor de realizat intoxicare care să continue reluarea obsedantă a temei "autonomia Ţinutului Secuiesc" extinsă la statutul Transilvaniei. Amintiţi-vă că în trist-celebra Proclamaţie de la Budapesta din vara anului 1989 nu se vorbea despre nevoia de democratizare a României, ci referinţa exclusivă era doar Transilvania...preludiu la actuala ofensivă care este menită să ţină trează atenţia asupra Tratatului de la Trianon, prezentat şi acum de Budapesta drept marea erare istorică ce va trebui corijată. Şi discuţia asta când oare ar putea fi mai relevantă, în dimensiunea sa de revanşă istorică, decât plasată în Anul Centenarului al României, otrăvit acum de o propagandă virulentă şi ostilă, menită nu numai să umbrească strălucirea unei sărbători, dar să-i anuleze şi temeiul său istoric de validitate. Şi după tema "Ţinutul Secuiesc" vom auzi rapid -spun multe surse pe care le-am auzit de ani de zile la Bruxelles, discuţia despre automia aşa-numitei Regiuni PARTIUM cu capitala la Oradea şi care ar include teritorii actualele judeţe Arad, Bihor, Caraş-Severin, Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş.

5. Este cea mai convenabilă şi uşor de realizat intoxicare pentru a transmite mesajul că, într-adevăr, România are probleme interne importante care o pot face incompatibilă cu spaţiul comunitar prin nerespectarea legislaţiilor comunitare prind drepturile minorităţilor dar şi că, din această cauză, ar putea deveni sursă de conflicte deschise. Poate mai ţineţi minte că exact aceasta era tema care rula în buclă în presa internaţională în momentul în care aveau loc incidentele de la Târgul Mureş, primele conflicte intercomunitare din estul Europei care prefaţau un model care, dacă nu s-a putut să explodeze la noi, au fost la baza scenariului aplicat în spaţiul fostei Iugoslavii. Şi tot atunci se spunea exact ceea ce avea să se afirme în războiul civil din Iugoslavia: e vorba despre un coflit pe bază religioasă, se înfruntă acolo lumea catolică cu cea ortodoxă şi islamică.

6. Este cea mai convenabilă şi uşor de realizat intoxicare pentru a crea un canal de detensionare a situaţiei cel puţin problematice şi ingrate în care se află acum ţările din Grupul Vişegrad, cu Polonia în criză profundă, cu Cehia unde înfloreşte un alt sistem cu un mesaj din ce în ce mai euro-sceptic, cu Ungaria supusă unei serii de rapoarte din ce în ce mai critice în Parlamentul European, foarte aproape de a o lua pe drumul sancţiunilor la adresa Poloniei. Dacă Ungaria invocă un asemenea conflict cu România, atunci, firesc, atenţia liderilor şi opiniilor publice din Europa înspre asta se va îndrepta şi, posibil, se va obţine un răgaz necesar de respiraţie pentru a imagina scenarii adaptate noilor jocuri de alianţe din UE.Şi, dacă aşa este, atunci este foarte vizibil că acest lucru va însemna şi o încercare de scoatere a României din ecuaţii, tocmai pentru că este prezentatâ drept excentrică şi neconformă, Lucru posibil deoarece sprijinit de o vastă campanie pe reţelele de socializare din România care difuzează mesaje de o intensitate şi frecvenţă fără precedent în care ţara noastră este ridiculizată, insultată şi tratată ca ultima josnicie a planetei.

7. Este cea mai convenabilă şi uşor de realizat intoxicare care face ca, din nou, "problema României cu comportament non-european" să poată fi internaţionalizată de guvernul de la Budapesta. Iar asta nu este (cum n-a fost nicodată) o simplă "ofensivă diplomatică fără precedent a Ungariei împotriva României". Dimpotrivă, în opinia mea, grav este că vorbim despr o acţiune continuă, foarte bine pregătită, organizată şi pusă în aplicare cu ajutorul unor actori profesionist pregătiţi şi educaţi să folosească toate portiţele puse la dispoziţie de legislaţia europeană şi internaţională.

Iar noi ce facem? Ne inflamăm teribil şi uităm instantaneu. Ne opărim urât de tot şi apoi trecem la altceva în spaţiul a maximum trei zile, atunci când spune bine proverbul, ne-a trecut supărarea. Zicem ceva "la nervi", înjurăm cu obidă şi blestemăm cu amar, sperând la mila lui Dumnezeu şi crezând cu tărie în obligaţia Sa de a face cuib şi barzei chioare. Şi, cu capul băgat adânc în nisip, ne dorim ca furtuna să tracă în răstimp şi, cum ne facem noi că nu vedem, aşa vor face şi alţii pentru ca lucrurile să poată merge pe mai departe cu păstrarea aparenţelor chiar dacă, pe find, explozia s-a produs şi, delicat să nu vadă nimeni, ne lingem rănile.

Ştiţi foarte bine că, la nivel României politice de după '89.prioritatea absolută a fost menajarea cu orice preţ a "sensibilităţilor" maghiarilor, formula politicoasă care a acoperi nevoia disperată după voturile UDMR-ului. Voturi pentru care s-a admis orice compromis, orice îngenuchere şi a fost înghiţită orice insultă. De partea cealaltă, Ungaria ştie că are asigurate voturi captive din România. Nevoia sa de România este minimă şi, în consecinţă, şi-a permis orice, de unde şi tonul aproape de necrezut al luărilor de poziţie ale liderilor maghiari din România privind Anul Centenarului.

Se prea poate ca cineva să creadă că "trece şi asta". Sigur că va trece. Dar semnalele de acum sunt cu mult prea concentrate şi prea puternice să nu fie luate obligatori în seamă. După Catalonia, suntem a doua zonă majoră din "periferia geografică europeană" unde se aude cu atâta putere şi coerenţă mesajul autonomiei bazate exclusiv pe criterii etnice.

Atenţie, nu e o joacă. E un scenariu cu propria sa logică. Şi se află în plină dezvoltare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite