De la Cîţu la Ciucă sau despre falşii lideri ai PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Florin Cîţu
Fostul premier Florin Cîţu

Entuziasmul vesel al liberalilor în momentul în care şi-au aruncat peste bord propriul lider scoate la iveală nivelul culturii lor morale, dar şi bazele ilegitime ale ascensiunii lui Florin Cîţu.

Liberalii se pregătesc să-i dea premierului Nicolae Ciucă fotoliul de preşedinte al partidului. E o mişcare logică, pentru că primul ministru are nevoie de puterea acestei funcţii în negocierile politice care au loc în coaliţia de guvernare. Nu e, însă, nici logic, nici fairplay, felul în s-a organizat puciul împotriva lui Florin Cîţu: brusc toate organizaţiile PNL din ţară au decis simultan că Florin Cîţu, ales preşedinte PNL pe 25 septembrie 2021, trebuie înlocuit. Puciul a fost pus la cale în timpul vizitei acestuia în Statele Unite. Colegii lui de partid l-au lăsat să aibă întâlniri la nivel cât mai înalt, să facă invitaţii, să programeze întâlniri viitoare, şi pe urmă i-au tras preşul de sub picioare, în aşa fel încât căzătura să-i provoace nu doar durere, ci şi ruşine. Această răzbunare pregătită de cei care l-au susţinut cu o pasiune excesivă şi abruptă să devină preşedinte al partidului împotriva lui Ludovic Orban, pare fără sens la prima vedere.

Poate că Florin Cîţu ar fi acceptat să-şi dea demisia după o discuţie onestă, fără circul, umilirea şi mişcarea de forţă a partidului, dar se pare că preşedintele Klaus Iohannis şi apropiaţii acestuia au decis altfel.

În urmă cu un an, Klaus Iohannis i-a făcut pârtie, nu doar pentru că trebuia să scape de Orban, un politician răzvrătit şi uns cu toate alifiile, ci şi fiindcă Florin Cîţu era prim-ministru şi avea nevoie de greutatea funcţiei de lider al PNL în discuţiile cu ceilalţi şefi de partid din coaliţie. 

Florin Cîţu, mai degrabă un tehnician decât un om politic, părea omul potrivit pentru Iohannis: ascultător, fără carismă, fără priză la mase, cu o susţinere precară în PNL, deci uşor de dat la o parte, atunci când vremurile nu-i erau favorabile. Mişcări imprudente şi destul de arogante au dus la prăbuşirea lui şi imediat după ce a fost ales şef al PNL, guvernul său a primit un vot de neîncredere în parlament.

Căderea cabinetului Cîţu, după toată strădania lui Klaus Iohannis de a-i convinge pe liberalii cu notorietate să-i facă laudatio acestuia, adesea împotriva voinţei lor, a creat frustrare şi nemulţumire, aşa că mazilirea a avut loc fără niciun fel de opoziţie şi chiar cu oarecare avânt revanşard.

La fel ca Florin Cîţu, acum jumătate de an şi lui Nicolae Ciucă i se pare că merită să devină lider PNL. Şi tot la fel ca Florin Cîţu, nici generalul Ciucă nu are susţinere în partid, mai ales că e nou venit: a intrat în PNL cu două luni înainte de alegerile parlamentare din 2020 şi a fost pus imediat pe listele candidaţilor eligibili la Senat. O ascensiune care i-a enervat pe mulţi dintre cei care muncesc şi cotizează de ani de zile.

Poate că nici promovarea aceasta rapidă nu ar fi problematică dacă Nicolae Ciucă ar avea stofă de lider, dacă ar fi fost un promotor talentat şi convins al liberalismului, dacă ar fi avut notorietate şi priză la mase.

De mai multă vreme, problema cea mai mare a liberalilor e că-şi măsluiesc singuri alegerile, că nu mizează pe meritocraţie, că nu răsplătesc munca şi loialitatea membrilor care au dovedit o perioadă lungă de timp răbdare şi devotament şi mai ales a celor care au rezultate evidente, validate la vot, cum e cazul lui Ilie Bolojan de la Oradea sau a lui Emil Boc de la Cluj.  Amândoi au discurs, au demonstrat ce pot, sunt dedicaţi, n-au intrat în jocuri mici, au experienţă politică.

În schimb, Klaus Iohannis a preferat mereu lideri precari, care nu au avut nici măcar recunoaşterea liberalilor: a început cu Alina Gorghiu, a continuat cu Raluca Turcan (interimar), a fost apoi Ludovic Orban, Florin Cîţu şi urmează Nicolae Ciucă: generalul acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat.

Generalul are calităţi de front, execută ordine şi dă comenzi, scurte şi la obiect. Spre deosebire de Cîţu, care nu are dicţie, dar are ce spune, Nicolae Ciucă e inconsistent, nu stăpâneşte fenomenul economic, face eforturi mari să lege două fraze coerente şi nu are experienţă politică: nici nu prea îi pasă, fiindcă munceşte pentru el mai ales Marcel Ciolacu, liderul PSD, care pare să fie principalul său comunicator. El a fost de altfel cel mai nemulţumit de Cîţu, pentru că fostul lider liberal a demontat, în ultima vreme, o serie de iniţiative populiste ale guvernului, cu argumentaţia că vor accentua criza economică.

PNL va rămâne în continuare în umbra social-democraţilor, care sunt antrenaţi, ştiu ce vor şi au instrumentele necesare pentru a acapara, direct sau indirect, pârghiile cele mai importante ale politicii autohtone. Purtătorii de cuvânt ai puterii vor fi aceiaşi: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. În spatele lor va răspunde, din când în când, timid şi neconvingător, generalul Nicolae Ciucă.

Liberalii români lucrează cu majorităţi

"Cum vedeţi această mişcare a lui Florin Cîţu? V-aţi fi aşteptat să îl lase singur colegii? A primit un telefon de la Cotroceni, ce s-a întâmplat?", l-a întrebat jurnalista Mihaela Bîrzilă pe analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

"Este greu de estimat actuala poziţie a PNL. Probabil că de jenă colegii săi nu au venit la sediul partidului. Omul venise la partid să îşi prezinte demisia, după puciul organizat în urma vizitei sale în SUA. Dând de-o parte semnalul pe care îl dăm partenerului strategic - că Florin Cîţu s-a dus în calitatea sa de preşedinte al Senatului şi preşedinte PNL - acolo a avut loc o întâlnire cu Nancy Pelosi, cu preşedinta Băncii Mondiale. Când a ajuns acasă, l-au dat jos din funcţie.

PNL nu a avut puterea să se prezinte în faţa lui Florin Cîţu pentru a-i primi demisia, nu pentru altceva. A demisionat, domnul prim-ministru Ciucă va fi numit şi preşedinte PNL. Sunt convins că lucrul acesta va avea o importanţă copleşitoare asupra calităţii guvernării. Până acum, de-asta nu a guvernat Guvernul bine fiindcă domnul general Ciucă nu era şi preşedinte PNL", şi-a încheiat analistul politic Bogdan Chirieac opinia, într-o notă ironică.

Gheorghe Flutur, şef interimar la PNL după demisia lui Florin Cîţu din 2 aprilie, a explicat, duminică seară, la Antena 3, cum a început ”mini-criza” partidului: ”Primii au fost din zona de Sud (…) Deciziile au fost luate în câteva ore, oamenii voiau schimbare”. Flutur a evitat să numească liderul liberal din zona de sud care a avut iniţiativa schimbării.

”Suntem într-o situaţie dificilă, cu premier la guvernare, nu puteam prelungi criza, propunerea era să terminăm totul într-o săptămână (…) PNL are capacitatea să închidă foarte repede acest subiect (…) Azi au venit aproape toţi colegii la Consiliul Naţional. Partidul are o capacitate fantastică de a îmbunătăţi lucrurile din mers. Deciziile s-au luat în câteva ore, oamenii voiau o schimbare. Primii cred că au fost din Sud, nu ştiu să spun, din zona de sud. Nu-mi dau seama care (Motreanu, Iulian Dumitrescu?, n.red.). Partidul are o reacţie foarte hotărâtă, săptămâna asta se calmează lucrurile (…) S-a înrăutăţit viaţa oamenilor, s-au scumpit carburanţii, preţurile, trebuie o şedinţă de urgenţă în coaliţie, de asta trebuie să ne preocupăm. Săptămâna asta trebuie să avem o întâlnire la coaliţie, este foarte important. Atributul pentru mine este să organizez Congresul de săptămâna viitoare (…) Sper că am intrat în zodia stabilităţii. Avem obligaţia unei stabilităţi, conjunctura economică, geopolitică ne obligă”, a mai spus Flutur.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite