De ce sunt considerate Rusia şi China pericole la adresa României. „Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele 5G“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia comună a preşedintţilor Donald Trump şi Klaus Iohannis arată că reprezentanţii celor două state consideră Rusia şi China drept ameninţări la adresa României, printre problemele ridicate fiind posibilele investiţii chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G şi Nord Streamul.

În declaraţia comună a preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului său american, Donald Trump, pot fi regăsite mai multe elemente de poziţionare politică faţă de anumite state, cum ar fi China şi Rusia. 

De exemplu, în ceea ce priveşte China, cei doi au ridicat problema posibilităţii ca Huawei, companie chineză, să ajungă să câştige licitaţiile pentru reţeaua de telecomunicaţii 5G. „Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G“, se arată în declaraţia comună. 

De altfel, Klaus Iohannis a declarat că vrea discuată tema 5G în CSAT, dat fiind faptul că România ar urma să permită participarea la licitaţie a Huawei. Ori, administraţia Trump şi-a îndemnat aliaţii să interzică accesul Huawei la tehnologia 5G, menţionând riscuri cu privire la spionaj de stat, acuzaţii pe care compania chineză le-a negat.Îngrijorări au venit şi din partea serviciilor de informaţii din state ca Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă în ceea ce priveşte Huawei 

Potrivit G4Media, în memorandumul semnat între România şi SUA privind 5G sunt prinse mai multe elemente de care să se ţină cont la evaluarea furniozrilor 5G. Un astfel de criteriu e reprezentat de faptul că furnizorul nu trebuie să fie sub controlul guvernului unui alt stat, structura acţionariatului să fie transparentă, dar şi faptul că furnizorul trenuie să aibă un comportament etic, adică, în traducere, să nu spioneze. 

Şi aluziile referitoare la Rusia ca posibilă ameninţare au fost prinse în declaraţia comună. „România şi Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate naţională. Subliniem opoziţia noastră faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potenţialul de a creşte prosperitatea statelor noastre, precum şi de a întări securitatea energetică a Europei“, se arată în document.

De asemenea, e amintită şi situaţia din Marea Neagră, acolo unde şi ruşii au o parte din flotă. „Militarii noştri acţionează umăr la umăr pentru apărarea libertăţii şi în vederea consolidării posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică“, mai menţionează documentul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite