De ce contează votul tău din primul tur?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest articol e un mic ghid de informaţii pentru cei indecişi, pentru cei care nu vor să se prezinte la vot, pentru tinerii sătui de clasa politică, pentru cei care nu cred în puterea votului.

Sunt două chestiuni ce trebuie explicate pentru cei care nu vor să meargă la vot sau consideră că votul lor nu contează.

S-o luăm pe prima. De ce să mergi la vot? Tu, de fapt, nu vrei să mergi la vot pentru că te-ai săturat de aceleaşi feţe, de politicienii produşi de sistemul corupt, de minciuni. Tu vrei să protestezi împotriva acestui sistem şi atunci nu te prezinţi la vot sau intri în cabină şi îţi anulezi votul sau le tragi câteva înjurături candidaţilor pe pagina de vot. Vezi, doamne, că aşa eşti cool, anti-sistem şi că le-ai arătat-o tu lor. Ehh, află că nu rezolvi nimic cu atitudinea asta şi că nu ai nicio şansă să-I senzibilizezi pe politicieni cu astfel de acţiuni. 

Tu nu vrei să-l schimbi pe unul cu altul şi atunci îţi bagi picioarele în toţi. Hai să îţi spun ceva: la vot mergi ca să schimbi un om cu altul şi durează 10 minute o dată la 5 ani. Vrei să lupţi împotriva sistemului şi a clasei corupte din politică? Poţi să o faci în cei 5 ani prin toate mijloacele posibile: fii nervos pe bloguri, participă la mitinguri şi proteste, pune presiune pe ei prin toate mijloacele pe care le ai la dispoziţie. Dar du-te la vot!

A doua chestie: de ce să merg la vot când mie îmi place un candidat care nu are nicio şansă în turul 2. Total greşit, să îţi explic cum stă treaba: bătălia finală se va da în turul 2, între Johannis şi Ponta. Asta nu înseamnă că trebuie să nu votezi în primul tur. Ei bine, votul tău este la fel de important. Pentru turul doi se vor face jocurile adevărate şi cei doi candidaţi rămaşi în cursă vor face alianţe cu cei ieşiţi din cursă pentru a primi sprijinul lor. Eu de exemplu o sa dau votul unui candidat care ştiu că nu are şanse să intre în turul 2. Însă pot să-l ajut pe acel candidat să aibă un vot în plus pentru a-şi negocia poziţia în turul 2. E clar că viitorul Preşedinte va fi decis de alianţele care se vor face în turul 2.

Ponta vs Johannis

E greu să spui cine va câştiga dintre cei doi. Fiecare are minusuri care pot exploda în turul 2. Din punctul meu de vedere contează dezbaterea finală televizată între cei doi şi „cum vor da pe sticlă”. Spun asta gândindu-mă la cum a câştigat Kennedy în 1960 împotriva lui Nixon: deşi Kennedy era bolnav, a apărut pe sticlă ca un om energic, tânăr cu carismă – ceea ce nu se putea spune despre imaginea pe care Nixon o avea. Continuând comparaţiile, una dintre cauzele pentru care Băsescu l-a bătut pe Geoană în 2009, a fost că în dezbaterea publică de la TVR, Geoană a recunoscut că l-a vizitat pe Sorin Ovidiu Vântu cu o seară înainte. Sunt chestii minore, care contează mult atunci când procentele sunt echilibrate.

Eu merg la vot cu gândul la ce o să se întâmple în turul II:

Pe ce se bazează Ponta?

Deţine 40% din electorat, iar resursele financiare bugetare sunt sub controlul său direct. A dat mulţi bani în ultimele luni pe asistenţă socială, plus primarii care au trecut de la PNL sau PDL în PSD. Doar în Buzău şi Caraş-Severin sunt 41 de primari de comune sau municipii care au trecut la PSD. Probabil aceştia vor aduce voturi necondiţionat pentru Ponta, mai ales că au primit şi bani de la centru “pentru investiţii şi dezvoltare”. Lipsa de carismă a lui Johannis coroborată cu discursul agresivo-miştocăresc a lui Ponta tinde  să aibă lipici la mulţime.

Pe ce se bazează Johannis?

E candidatul care are un discurs moderat, o abordare ce nu a mai fost  în astfel de campanii. El se bazează pe „România lucrului bine făcut”, pe un proiect prezidenţial de 10 ani de zile. Prinde oare acest gen de campanie, mai ales că majoritatea românilor sunt dezamăgiţi de astfel de propuneri? Johannis crede că în turul 2 va reuşi să atragă de partea sa ungurii, voturi de la Tăriceanu şi probabil de la Macovei. Oricum a declarat public că dacă va ieşi el nu va dori să guverneze alături de Ponta şi va încerca să pună un prim-ministru de dreapta.

Cam aşa stă treaba, alegătorule indecis, în caz că nu ai avut timp să te informezi, sau în cazul în care te-ai gândit sa protestezi şi să nu te prezinţi la vot. În cazul în care nu ai urmărit ce s-a întâmplat şi nu ai argumente pentru un candidat sau altul, fă testul celor de la Open Politics şi vezi cu care dintre candidaţi eşti mai compatibil. Testul poţi să îl faci aici http://www.openpolitics.ro/testvot. Ne vedem Duminică la Vot!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite