De ce e bine să se teamă Liviu Dragnea mai mult de Viorica Dăncilă decât de Laura Codruţa Kovesi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea are toate abilităţile unui dictator balcanic cu decoraţiuni sud-americane. Totuşi, pe zi ce trece, Liviu Dragnea alunecă pe panta care-l conduce spre ieşirea din istorie. Femeile au avut un rol determinat în ascensiunea lui, însă se pare că tot o femeie îi va accelera decăderea.

Cherchez la femme!“ era îndemnul unui autor francez, celebrul Alexandre Dumas-tatăl, pentru a găsi sursa relelor într-o situaţie complicată. Evident, misoginismul autorului era în acord cu timpul în care a trăit. În cazul lui Liviu Dragnea, femeile l-au urcat, femeile îl vor coborî. Nu mă voi referi aici la viaţa personală a dictatorului teleormăneano-sud-american, fiindcă aceasta nu e relevantă. Însă viaţa politică a lui Liviu Dragnea se traduce în promovarea femeilor de către acesta în poziţii cheie. Ion Iliescu, liderul din umbră al PSD, se chinuie de ani buni să scape de Liviu Dragnea. Nu o să aştept să facă Paul Cozighian vreo descoperire de genul atitudinii lui Ion Iliescu faţă de Liviu Dragnea. Dumneavoastră, cititorii „Adevărul“, aţi putut afla despre cum gândeşte Ion Iliescu încă din 10 iunie 2018, cu mult înainte să se dea în stambă Paul Cozighian cu faimoasele sale „descoperiri“. Aşa că până când vor ajunge alţii să descopere cum va pierde Liviu Dragnea pe mâna femeilor pe care le-a urcat în prim-plan, prefer să vă atrag eu puţin atenţia în acest sens.

Nu este deloc hazardată afirmaţia din titlu. Evident, să nu se înţeleagă că aş fi vreun fan al omului politic Viorica Dăncilă. Ca istoric, am avut ocazia să văd numeroase destine de femei din istoria politicii, atât din primul plan, cât şi din cel secund. Tocmai acestea din urmă au schimbat destine politice în mod decisiv.

O vorbă românească spune „ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape“. Ori, Liviu Dragnea vrea cu orice preţ să contrazică proverbul. A pus tunurile pe Laura Codruţa Kovesi, pe care, după ce alergase, cu eleganţă de chelner pus pe fapte mari, să îi ofere şoricul aburind al porcului prospăt tăiat şi pârjolit prin curţile unor vile selecte, a definit-o ca fiind expresia „Statului Paralel“. A reuşit să o îndepărteze din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, crezând că a câştigat. A câştigat o bătălie care i-a subminat şi mai mult imaginea, însă Laura Codruţa Kovesi a beneficiat de revocarea sa, fiind în cărţi pentru şefia Parchetului European. Fiţi convinşi că tocmai revocarea acesteia i-a asigurat succesul intrării ca favorită în competiţie.

În 9 iunie 2018, Liviu Dragnea arăta ca Nicolae Ceauşescu în 21 decembrie 1989. Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu simţiseră izul de colivă politică a lui Liviu Dragnea, care nici măcar nu începuse să fiarbă, şi îşi arătau public intenţia de a-l pune, din punct de vedere politic, pe raftul cu antichităţi pe teleormăneanul-sud-american. Din fericire pentru el, Liviu Dragnea s-a trezit, iar Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu sunt deja istorie la PSD! Prima a înţeles, a doua încă mai are timp. Liviu Dragnea a rămas cu două femei în viaţa politică: Viorica Dăncilă şi Carmen Dan. Pe Carmen Dan a folosit-o ca om de bază în Teleorman încă din vremea când făcea primii paşi în politică, în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman. De acolo, Carmen Daniela Dan l-a urmat ca o umbră, devenind subprefect, prefect, senator, apoi ministru al Afacerilor Interne, portofoliu esenţial pentru a controla şi influenţa alegerile în buna tradiţie balcanico-sud-americană.

Viorica Dăncilă a fost, din 2009, europarlamentar PSD. Aceasta şi soţul său, Cristinel Dăncilă, îl cunosc de mulţi ani pe Liviu Dragnea. Cristinel Dăncilă, „un greu“ al OMV-Petrom, i-a netezit calea soţiei sale, ajutând financiar partidul. Evident că şi după accederea Vioricăi Dăncilă în demnitatea de europarlamentar, mulţi bani ai familiei Dăncilă, conform ziarului „Evenimentul Zilei“, (o dată 20.000 lei, altă dată 40.000 euro) au poposit în conturile PSD, pe lângă subvenţiile primite de PSD de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Practic, după experienţele eşuate cu Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, Liviu Dragnea a înţeles că trebuie să încerce cu oamenii de încredere din „famiglia“ teleormăneană. 

Putea să o numească premier pe doamna Carmen Daniela Dan, însă Liviu Dragnea a considerat că aceasta este prea slabă ca imagine politică. A fost, un „netz“, că tot îi place tenisul de picior, adică mingea a „pişcat fileul“. A preferat-o pe doamna Viorica Dăncilă, după o discuţie confidenţială cu soţul ei, Cristinel Dăncilă. Aici, Liviu Dragnea „a dat-o direct în fileu“.

Astfel, Liviu Dragnea a comis o greşeală majoră. Ambele personaje sunt docile (un avantaj aparent), dar tocmai în această docilitate stă slăbiciunea opţiunii politice a lui Liviu Dragnea. Ambele doamne pot să afirme, în caz de forţă majoră, că au fost constrânse de Liviu Dragnea „să facă şi să dreagă“. De fapt, domnul Cristinel Dăncilă (manager important în cadrul OMV-Petrom) i-a bătut obrazul lui Liviu Dragnea în cel mai teleormănean mod posibil, aşa cum s-a prezentat anterior în presă: „Ţi-ai bătut joc de noi, Liviule, nu ne-ai spus că o aduci de la Bruxelles să facă puşcărie! Asta ce prietenie mai e? Spune tu, asta am vorbit noi că face Viorica dacă vine la Guvern?

Atunci, s-a văzut clar că la „momentul T0“ Viorica Dăncilă nu a fost de acord cu aprobarea „amnistiei şi graţierii“, iar atunci PSD stătea ceva mai bine decât astăzi. Din ultima victorie a meciului Preşedintele României-Preşedintele Camerei Deputaţilor, retragerea candidaturii la un fotoliu ministerial a Liei Olguţa Vasilescu, apoi a lui Mircea Drăghici, Liviu Dragnea a pierdut, însă Viorica Dăncilă trece în ochii lumii drept politicianul disciplinat care nu iese din vorba şefului, deşi poate că, personal, ea ar fi fost de acord să propună alte persoane pentru nominalizare.

Doamna Carmen Dan nu are deocamdată pe nimeni care să îi bată obrazul şefului său pe linie de partid, dar asta nu înseamnă că doamna Dan nu caută.

V-aş propune, dragi cititori, să vă gândiţi puţin la cazul Anei Pauker. Aceasta şi-a sacrificat tot pentru cariera politică. Nu a mişcat un deget când soţul ei, Marcel Pauker, a fost executat de Stalin, la Moscova. Asta nu a scutit-o de epurarea ordonată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, tovarăşul ei de luptă, care dorea să îi scoată din cărţi pe activiştii „liniei moscovite“ a comuniştilor români. Deşi atunci nu era situaţia de acum, Ana Pauker, sursa multor nenorociri comuniste, a ajuns pentru mulţi un obiect al compătimirii. Mulţi au considerat că „Toarşu Ghiţă“ se spală pe mâini ca „Pilat din Pont“ şi că multe din nelegiuirile al căror autor a fost au trecut la Ana Pauker.

Doamna Vasilica Viorica Dăncilă acţionează, aparent, ca un supus necondiţionat al lui Liviu Dragnea. Spun aparent pentru că de fiecare dată ea lasă să se înţeleagă faptul că „face tot ceea ce i se spune“. Viorica Dăncilă joacă rolul bufonului, personajul nonconformist de la curţile domneşti medievale (ambianţa dorită de teleormăneanul nostru sud-american), însă un atu pe care îl are bufonul, pe lângă faptul că amuză pe toată lumea, este acela că bufonul face mişto chiar de domnitor. Am văzut acest lucru în logica unui film american cu Walter Matthau (The Incident - 1990), în care personajul interpretat de celebrul actor, un avocat de provincie, fusese ales să joace rolul bufonului într-un proces regizat de americani contra unui prizonier german de război (procesul era regizat ca factor de presiune fiindcă o serie de piloţi americani căzuseră în mâinile germanilor), numai că „bufonul-avocat“ determină triumful Justiţiei americane, chiar dacă aceasta însemna ca un ofiţer american să ajungă condamnat pentru sperjur.

Practic, doamna Viorica Dăncilă ştie ce face. După cum şi doamna Carmen Daniela Dan ştie ce face. Liviu Dragnea este în agonie din punct de vedere politic. Popularitatea sa este foarte scăzută, este prima oară când un lider PSD este sub scorul partidului. Chiar dacă greşesc doamnele Viorica Dăncilă sau Carmen Dan, cel care decontează şocul este tot Liviu Dragnea. Femeile Social Democrate, organizate în OFSD, o urăsc pe Laura Codruţa Kovesi, dar îl urăsc pe Liviu Dragnea fiindcă, iată, două piese grele, doamnele Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu, au pierdut prim-planul. Ele erau foarte populare, iar fanii PSD din Bucureşti şi Craiova, cele mai mari oraşe din Muntenia, respectiv Oltenia sancţionează în primul rând prin vot. Doamnele Viorica Dăncilă şi Carmen Dan sunt populare la ele în Teleorman, judeţul la care se reduce PSD, ca într-un soi de fortăreaţă medievală.

Cred că doamna Viorica Dăncilă are un plan pentru a prelua şefia PSD, în timp ce „o face pe proasta“, spre descreţirea mustăţii albite a lui Liviu Dragnea. Să nu uităm că „puciştii“ o doreau pe ea „interimar“ la PSD. Doamna Viorica Dăncilă este căsătorită, deci are sprijin consistent în familie. Doamna Carmen Dan este şi mai docilă decât Viorica Dăncilă, dar şi docilitatea extremă duce la o revoltă oarbă, a omului care nu mai are ce pierde. Ca şi Adrian Năstase sau Mircea Geoană, doamna Viorica Dăncilă are un electorat captiv, devotat. Fiţi siguri că dacă Pro România îi oferă un mandat de parlamentar în 2020, pe Viorica Dăncilă o veţi vedea în Parlament. Sau chiar poate primăriţă la Videle. Până una alta, şi chiar dacă ea ar greşi personal, decontul se face tot la Liviu Dragnea. Am curaj să spun că dacă se decide să candideze la europarlamentare în acest an, demisionând de la Guvern, ajunge europarlamentar numai fiindcă a avut curaj să îi zică „Nu“ în plan politic lui Liviu Dragnea. Multe femei din PSD ar vota-o fiindcă au mai votat-o de două ori, fiindcă solidaritatea feminină nu ţine cont, întotdeauna, de logică. Să nu uităm că, în topul europarlamentarilor români, doamna Viorica Dăncilă a fost, la un moment dat, cotată pe locul 14 din cei 32 de europarlamentari. Deci, nu a fost „fruntea“, dar nici n-a rămas „coada“.

Văzând că judecătorii şi procurorii au început protestele, premierul Viorica Dăncilă încearcă să discute cu adversarii, ceea ce, evident, lui Liviu Dragnea nu-i prieşte, nu-i foloseşte, zburlindu-i mustaţa şi obligându-l să fumeze iar, nervos, „Camel“ netimbrat, că taxele sunt pentru fraieri, nu pentru ditamai liderul de partid cu pretenţii de socialist. Nominalizarea, pentru nu mai contează a câta oară, a lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor (acceptată de Preşedintele Klaus Iohannis) s-a făcut, aşa cum afirmă sursele politice pentru „Adevărul“, cam în zgomot de pistoale armate pe sub masă, fiindcă se zvonea că şi alţi membri marcanţi ai PSD aveau de gând să plece spre zări ceva mai albastre în politica dâmboviţeană. 

Astă-seară, în Piaţa Victoriei se anunţă din nou proteste, care se doresc a fi cele mai importante după data de 10 august 2018. FCSB are meci cu CSU Craiova, iar numărul suporterilor pe străzile Capitalei va fi foarte mare. Deja, pe reţelele de socializare, pe lângă primele imagini de la nunta Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Claudiu Manda, circulă imagini cu microbuze albastre ale Jandarmeriei îndreptându-se spre Bucureşti.

În plus, revenind la subiectul din titlu, doamna Viorica Dăncilă nu are dosare penale deschise pe numele său. Poate părea paradoxal, dar niciun dosar de corupţie nu o vizează până acum, Nu e cazul Gabrielei Firea, căreia i s-a negat în instanţă legalitatea înfiinţării Companiilor Municipale, nu e cazul Olguţei Vasilescu. Carmen Dan e implicată până dincolo de creştet în „Afacerea 10 august“, alături de Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă era în concediu de odihnă, deci avantaj Dăncilă pe serviciul lui Dragnea, că „aşa e în tenis“. Nu mai are rost să vorbim de problemele penale ale lui Liviu Dragnea. Ultima mişcare a acestuia de „contrare“ a Laurei Codruţa Kovesi o va apropia şi mai mult pe aceasta de funcţia dorită. Când nemţii vor ceva, când alte forţe europene vor ceva la ei acasă, vor obţine cu siguranţă. Să ne uităm la cazul lui Donald Tusk, pe care tocmai lipsa de sprijin a Poloniei natale l-a propulsat la conducerea Consiliului European.

Liviu Dragnea va rămâne în viaţa politică alături de Viorica Dăncilă. Aici şi doamna Viorica Dăncilă are de ales: fie cedează şi se retrage din fruntea Guvernului, fie va rămâne în guvern, acceptând fără rezerve tot ceea ce dictează Liviu Dragnea.

Chiar şi în cazul colapsului PSD şi al prăbuşirii guvernului, Vasilica Dăncilă nu va deconta eşecul aşa cum se va întâmpla în cazul lui Liviu Dragnea.

Aşadar, Liviu Dragnea ar trebui să se teamă mai mult de Viorica Dăncilă, decât de Laura Codruţa Kovesi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite