Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce a fost primit Cioloş cu căldură de liderii Europei?

92
20 Dec 2015 15:04:09
Teodor Răileanu-Olariu
Primire călduroasă a lui Cioloş sau a Premierului României?
Primire călduroasă a lui Cioloş sau a Premierului României?

Am avut posibilitatea cu toţii să urmărim imaginile cu Dacian Cioloş, prim-ministrul României, primit cu (cel puţin) căldură la Consiliul European. O schimbare categorică de atitudine a Europei, dar faţă de România sau faţă de omul Cioloş?

Cetăţenii României au avut posibilitatea, graţie postării pe pagina personală de Facebook de către Dacian Cioloş însuşi, să vadă cu ochii lor cum Prim-Ministrul României este primit cu căldură, curtoazie, chiar prietenie de marii lideri europeni. Juncker, Hollande, Merkel, Martin Schultz chiar Viktor Orban s-au salutat cu Cioloş şi chiar s-au luat în braţe. Putem observa o schimbare categorică a modului de raportare a liderilor europeni faţă de un prim-ministru al României. Evident, comparaţia o facem vizibil cu modul jalnic în care Traian Băsescu cerşea practic cu mâna întinsă un salut de pe la vreun premier străin. Chiar fostul premier, Victor Ponta, cu toate eforturile de PR, era un personaj ocolit, evitat şi ignorat de liderii europeni.

Înainte să interpretăm atitudinea liderilor UE, trebuie făcute două menţiuni importante: în primul rând, premierul a fost delegat de preşedintele Statului să meargă la Consiliul European fără scandal şi cu un mandat coerent şi concordant cu principiile politice externe ale României enunţate şi acceptate anterior. Nici presa nu a avut nimic de obiectat tocmai din cauza aerului de normalitate a acestei mandatări.

În al doilea rând, nu putem să nu ne întrebăm de ce premierul tehnocrat şi cu mandat tehnic limitat a postat pe cea mai utilizată reţea de socializare imagini despre cum a fost el primit la Consiliul European! De-a lungul carierei sale, Dacian Cioloş a fost un înalt funcţionar român şi european destul de discret şi cu ieşiri publice doar atunci când a fost necesar şi pe probleme tehnice, profesionale. Postarea de acum, cu siguranţă preluată de tot mediul audio-vizual din ţară, a avut un clar caracter de imagine, de PR politic înainte de toate! Iar acest câştig important de imagine al premierului Cioloş nu poate avea alt scop decât pregătirea lui de acumulare de capital politic. Iar acest fapt, la rândul lui, nu face decât să aducă o confirmare în plus faptului că intenţia preşedintelui Iohannis de a avea „guvernul meu” este extinsă în pregătirea unui partid prezidenţial, cu mult lăudatul tehnocrat în fruntea-i!

Revenind la imaginile sugestive de prietenie între liderii europeni şi Dacian Cioloş, o primă întrebare răsare în minte: europenii se bucură că îl văd pe premierul României, ţară parteneră, sau pe omul Dacian Cioloş? Prin gesturile şi zâmbetele sincere (un om când nu zâmbeşte sincer, ridică doar colţurile gurii, fără a ridica colţurile ochilor!) liderii europeni par a se bucura de prezenţa omului Dacian Cioloş, ajuns printr-o fericită coincidenţă la Consiliul European. Faptul în sine nu este rău atât timp cât relaţiile personale, extrem de importante, se vor răsfrânge pozitiv asupra României şi a traseului ei în dezvoltare.

Totuşi, există o nuanţă de ierarhizare în aceste relaţii şi manifestările lor. Dacian Cioloş a fost mulţi ani un funcţionar european, culminând cu un mandat reuşit de comisar european, un fel de ministru al Europei. Prin urmare, funcţia sa, mai înaltă sau mai joasă în ierarhia funcţionarilor europeni, a fost una executivă. Funcţia executivă, deşi importantă, este privită ierarhic inferior celei decizionale politice, fiindcă un funcţionar este, până la urmă, un executant aflat în slujba decidenţilor politici, la rândul lor, reprezentanţii cetăţenilor.

Considerând cele de mai sus, da, Cioloş a fost primit cu căldură şi prietenie de liderii Europei tocmai fiindcă îl cunoşteau din cercurile înalte şi fiindcă se mai întâlniseră şi lucraseră cu el. Însă nu putem ignora faptul că este posibil să se fi bucurat ca şi cum au revăzut unul dintre funcţionarii pe care îi cunoşteau din aparatele administrative, aflate la dispoziţia deciziilor lor politice.

Cred, prin urmare, că deşi primirea călduroasă a lui Cioloş, temporar prim-ministru, este un prim pas bun pentru ţara noastră şi relaţiile ei externe, România mai are cale lungă până să ajungă o voce solidă şi serioasă la masa marilor decidenţi.

Dacian Cioloş la Consiliul European 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

92 Comentarii

miron miron
20.12.2015, 15:50:04

Fie ca europenii se bucura ca-l vad pe premierul Romaniei sau pe omul Ciolos,pentru mine e tot aceias, e al nostru roman si ne mandrim. In ultimii ani am avut parte doar de o nulitate ca Ponta sau un Basescu cu o prezenta stearsa, stinghera.

+10 (26 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.12.2015, 17:57:15

"De ce a fost primit Cioloş cu căldură de liderii Europei?" Un "yes man" docil, e pretutindeni, intotdeauna si de catre oricine.."primit cu caldura"..!

-10 (30 voturi)
Mandy
20.12.2015, 18:33:38

Cu ce ma incalzeste pe mine ca cetatean al Romaniei ca dl. Ciolos a fost primit cu caldura la Consiliul Eurpoean, daca a preluat fara sa cracneasca bugetul iresponsabil al lui Ponta, cu investitii taiate mai rau decat ce-a avut la investitii Romania in cel mai rau an de criza al ei ..?! Si ce mai conteaza zambetele care l-au primit la CE, daca face compromisuri in lant, cum ar fi sa-si declare sustinerea pentru lepra de Corina Cretu, si a accepta tot fara sa cracneasca ca ministru de interne un plagiator mai mare decat Ponta..?? ?..Si, domnu' psiholog, cum puteti minti fara rusine privind "modul jalnic în care Traian Băsescu cerşea practic cu mâna întinsă"..?! Ce politician a facut pentru Romania mai mult decat el, domnu' psiholog fara rusine, dar cu cariera jurnalistica..? Cat de mult e pretuit Basescu s-a vazut la lovitura de stat din 2012, cand lumea civilizata a reactionat intr-un mod surptinzator pentru "strategii" din coalitia antinationala USL..! Cand totul in tara merge ca si cum Ponta n-ar fi plecat, ce mai conteaza ca avem acum "tehnocrati" in tablou?.. Nu putem fi mandri de niste zambete de fatada, festivismul nu tine loc de crestere economica, si nici "mandria de a fi roman"..! S-a umplut tara, tata, de experti, analisti si de specialisti... cu cariera jurnalistica, bineinteles...

-9 (25 voturi)
Iulian Arion
20.12.2015, 21:28:28

În poză baba "e prinsă" cu spatele.

-3 (11 voturi)
Teodor Răileanu-Olariu
21.12.2015, 01:12:18

In prmul rand, aveti dreptate cu multe din precizarile dumneavoastra, cu o mica exceptie: va asigur ca nu am mintit cu nimic cand am afirmat ca Basescu statea cu mana intinsa dupa salut. Exista filmari cu Basescu la Consiliul European si cand restul liderilor ii intorceau efectiv spatele. Va sigur, de asemenea ca am rusine, mai ales resimtita cand inaltii reprezentanti ai Romaniei se fac de ras in Europa. Vizavi de momentul 2012, lumea civilizata a reactionat la un principiu al statului de drept incalcat de USL (cu suspendarea presedintelui) si nu au reactionat la "omul" Traian Basescu. Putea fi oricine in functie, reactia a avut loc la atacarea unui principiu democratic nu a unui om. Sper ca am lamurit macar o parte din neclaritatile, nelamuririle si nelinistile dvs.

+1 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (92)

Modifică Setările