Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce huliganismul maghiar nu are legătură cu sportul

13
13 Dec 2013 14:31:35
Bogdan Diaconu
Fanii maghiari în Serbia, întorşi cu spatele la imnul României şi arătând semne jignitoare
Fanii maghiari în Serbia, întorşi cu spatele la imnul României şi arătând semne jignitoare

Felul în care se comportă suporterii echipelor Ungariei atunci când acestea sunt pe teren cu sportivii români nu are nicio legătură cu sportul, ci cu atmosfera de extremă dreaptă care bântuie Ungaria. Balamucul provocat de huliganii Ungariei la Bucureşti şi recentele jigniri aduse în Serbia de suporterii handbalului maghiar au un numitor comun: ura faţă de străini şi îndeobşte faţă de români, devenită politică naţională în Ungaria.

Dacă gesturile scandaloase ale maghiarilor faţă de România ar avea loc doar pe stadioane, le-am putea pune pe seama unui val de emoţii de moment. Acest lucru nu le-ar face mai puţin grave, dar situaţia nu ar fi la fel de îngrijorătoare. Atunci însă când ura maghiară faţă de români se propagă pe toate canalele şi cu toate ocaziile, e momentul să spunem public că acest gen de comportament este încurajat la nivel de societate şi de politică, şi, din păcate, nu doar în Ungaria, ci şi în cadrul unor curente de opinie maghiare din România.

Manipularea extremistă, atent construită în Ungaria, nu umple aşadar numai stadioanele, ci şi pieţele publice, acolo unde se ridică statui închinate lui Horthy sau la manifestaţiile în care este deplâns Trianonul şi agitat stindardul recuceririi de teritorii străine pentru Ungaria. Pe asemenea direcţie evoluează o bună parte din clasa politică din Ungaria, susţinătorii lor deloc puţini, precum şi coloana a V-a a Budapestei din România.

În loc să repună Budapesta pe drumul normalităţii, dacă tot emit pretenţia de a fi gardienii democraţiei europene, statele puternice din UE au luat-o şi ele pe calea respingerii ”străinilor”, deveniţi ţapi ispăşitori pentru nefuncţionalităţile tot mai dureroase. 

Ura de români a ajuns să ţină loc de identitate naţională în Ungaria sau la politicienii maghiari din România. Chiar aşa, prin ce se defineşte marea moştenire culturală şi naţională a Ungariei sau a comunităţii maghiare din România, în esenţă? Prin deplângerea vremurilor în care îi asupreau pe alţii, şi nu doar pe români. O identitate de stat construită şi menţinută prin xenofobie şi pretenţii asupra teritoriilor altor popoare. Când ai ceva valoros de oferit lumii, o faci construind şi evidenţiind calităţile şi faptele tale, nu urându-i pe vecini ca şi cum ei ar fi de vină că nu ai devenit ce ţi-ai fi dorit să ajungi. Dacă, de exemplu, vrei să fii valoros în sport, drumul corect este să îţi dovedeşti pregătirea pe teren, nu să devastezi oraşe sau să umpli tribunele de ură, ca şi cum acest lucru ar înlocui calitatea actului sportiv al echipei pe care o susţii.

Anul 2014 este însă un an electoral esenţial pentru supravieţuirea regimului de extremă dreapta de la Budapesta, aşa încât acest gen de construcţie identitară pe bază de ură faţă de ceilalţi va fi încurajat să crească în intensitate. În Ungaria, vor câştiga alegerile cei care promit mai multă ură la adresa românilor, dar şi a altor categorii identificate ca ”duşmani” ai rasei şi supremaţiei maghiare. Un scenariu care, de altfel, a prins rădăcini şi în alte ţări din Europa. Şi în Franţa un partid extremist de dreapta e pe primul loc în sondaje, iar în Marea Britanie campania anti-români a luat proporţii groteşti. 

Am fost naiv când ceream ca statele europene cu democraţii mai vechi să potolească Ungaria din drumul ei spre xenofobie. În loc să repună Budapesta pe drumul normalităţii, dacă tot emit pretenţia de a fi gardienii democraţiei europene, statele puternice din UE au luat-o şi ele pe calea respingerii ”străinilor”, deveniţi ţapi ispăşitori pentru nefuncţionalităţile tot mai dureroase. Aşadar, cine să mai corecteze deviaţiile Ungariei, când acestea par să fi devenit model de comportament politic? Nu avem decât să ne apărăm singuri. Sprijinul Europei în faţa extremismului a devenit sprijinul Europei pentru extremism. Dar am mai văzut povestea aceasta când Imperiul Otoman ne stătea în coaste, iar Europa Occidentală ne trimitea postavuri şi felicitări pentru lupta în apărarea creştinătăţii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Florin Georgescu
13.12.2013, 14:42:49

Maghiarii au si ei o scuza.Nu au familii de popoare inrudite cu ei iin Europa.Sunt iruditi mai pe departe cu finlandezii si estonienii...Nu au prieteni...nu au rude...si au si o mostenire genetica din marginea Europei(Muntii Urali).Au fost un imperiu(cam dualist,e drept !) si au ajuns ciuca batailor ...si la handbal.Si la fotbal.Daca un partid de la putere nu poate oferi paine ofera circus.Nu e o reteta noua.Nu mai credeam ca e posibil acest lucru in anul 2013 de la nasterea Domnului.Adevarul e dureros pt. maghiari dar ei au hotarit sa lupte si nu sa se vaite....

+1 (7 voturi)
Kiraly Attila
14.12.2013, 14:02:58

Ciuca batailor...la handbal??? Cine a eliminat Oltchimul din Champions League la handbal ??? Cine a castigat CH.L. ultima oara??? Care e cea mai buna echipa feminina de hanbal di Europa ??? GYORI AUDI ETO ! Mai documenteaza-te...

+2 (2 voturi)
Kiraly Attila
14.12.2013, 14:12:05

Campioana Mondiala la Polo barbati 2013-UNGARIA !!! Sa-ti mai caut cateva exemple de succese maghiare in 2013 ??? La fotbal,ai dreptate...

+1 (1 vot)
Emil Racovitan
13.12.2013, 22:29:34

Mare scofală, vai ce ne-au jignit. Toate naţiile au uscături, nu e nimic nou sub soare. Greşelile mari se fac atunci când de la un grup restrâns de ultraşi generalizăm la nivel de regiune, tară,continent. Intrând de o vreme pe acest site şi citind articole asemănătoare, nu mă mir de ce este atât de mult criticată media, sau articolele făcute la plezneală. Lipsa comentariilor însă mă bucură, poate ne maturizăm şi noi o dată, deşii tema e la modă, favorizată de mulţi care n-au altceva de spus sau mai ales, de făcut! PS. Acum am găsit pe net cine este defapt autorul. Politician PSD, 34 de ani, mun. Bucureşti... nu mai am nici o întrebare, ba, am una: În m. Bucureşti nu a mai rămas nimic de făcut? Poate ne-ar interesa mai mult rezultatele obţinute până acum, viziunea domnului politician privind economia, curăţenia smd.

+2 (2 voturi)
Engeland Heidemarie
14.12.2013, 11:50:40

O mica corectare daca-mi permiteti, in general huliganismul este un comportament necivilizat si condamnabil care nu are nimic sau mai bine zis nu ar trebui sa aiba de a face nimic cu sportul. Daca huliganismul maghiar este un fenomen deosebit si aparte ? Dati-mi voie sa ma indoiesc de acest lucru. Eu nu ma consider expert al huliganismului maghiar care apare in articolol Dvs. sub forma unui pericol iminent asupra romanilor de rand care sant orbi, naivi si nu vad amenintarea in general din partea maghiarilor. Poate aveti informatii mai profunde si ati fost la fata locului ? Poate a-ti stat de vorba cu unii din ambele tabere sa informati cititorii cat mai corect ? Dati-mi voie sa am iarasi indoieli. Mai degraba cred ca v-ati bucurat ca aveti la dispozitie o munitie impotriva patriotismului ieftin si nu a-ti vrut sa ratati nici aceasta ocazie. Citind articolele Dvs. apare subtil sau grosolan aceasta "amenintare" . In loc sa vorbiti despre 20-50 de imbecili (am numarat dupa poze publicate in presa romana) care arata lipsa de respect fata de un imn national si restul de sute care nu au facut asa si s-au comportat normal despre ei nici un cuvant. In schimb in general despre pericolul maghiar - cred ca oficial se cheama "vinovatie colectiva". Nu stiu cate stiti despre etica jurnalistica cu principii fundamentale ? Daca nu va orientati dupa asemenea principii "minore" v-as recomanda "Sine ira et studio" - pe romaneste "Fara ura si partinire" (Tacit). El (adica Tacit) nu avea cum sa aiba de a face cu nationalismul romanesc care sta peste adevarul istoric si este calauzit de emotii care bate complet ratiunea.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările