De ce i-a tăiat Iohannis de pe lista de premieri pe Dragnea, Ponta şi Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea au o relaţia îngheţată FOTO Cosmin Iftode
Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea au o relaţia îngheţată FOTO Cosmin Iftode

Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, un condamnat şi doi urmăriţi penal, nu corespund criteriilor de integritate anunţate de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. Liderii PSD au ieşit la atac.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va respecta Constituţia şi va desemna un premier care să provină de la partidul care reuşeşte să adune o majoritate parlamentară, însă în niciun caz nu va gira prin semnătură un premier penal. „Indiferent de la cine vine propunerea, eu, preşedintele Românei, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal. Va fi un criteriu eliminatoriu. Trebuie să avem politicieni curaţi“, a explicat Klaus Iohannis.

Trei dintre numele intens vehiculate pentru funcţia de premier din zona de stânga – Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu- pică la testul de integritate al preşedintelui Klaus Iohannis. Liderul PSD Liviu Dragnea, prima opţiune a partidului pentru funcţia de premier, este condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul „Referendumul“. Tot Liviu Dragnea a fost şi primul care a reacţionat. „Să ieşi înaintea alegerilor, să spui pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloş, şi pe cine nu ai pune asta încalcă grav Constituţia. Şi dacă mai e supărat poate să mai pună nişte copoi pe noi. Îi aşteptăm. Din instituţiile statului. Să nu creadă că suntem nişte proşti pe aici prin ţară “, a comentat Liviu Dragnea.

„Îl plagiază pe Băsescu“

Preşedintele Klaus Iohannis nu a pronunţat vreun nume, ci a spus, ca o regulă generală, că nu va nominaliza un premier cu probleme penale, indiferent de la partidul din care provine. Un alt nume pe care PSD trebuie să-l taie de pe lista de premieri este Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul „Turceni-Rovinari“ şi urmărit penal în dosarul finanţării vizitei lui Tony Blair în România. Fostul premier crede că Iohannis îşi va încălca promisiunea, aşa cum a făcut-o şi fostul preşedinte Traian Băsescu în cazul său. „Cam de o mie de ori a zis că nu mă desemnează prim-ministru şi m-a desemnat cred că de trei ori. Câţi bani am dat pe ce zicea Băsescu, tot atâţia bani dau şi pe Iohannis.  Neamţul, care el e altfel decât Băsescu, îl plagiază pe Băsescu“, a spus Ponta.

Nici fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, liderul partidului cu care PSD vrea să intre la guvernare, nu corespunde criteriilor de integritate ale lui Iohannis. Şeful Senatului este urmărit penal de DNA Braşov, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa.

„Un prim-ministru din rândul al 7-lea“

De partea cealaltă, preşedintele PNL Alina Gorghiu îi ia peste picior pe social-democraţi. „Dacă mă uit în curtea PSD, nu ştiu dacă mai are cineva capacitatea să fie prim-ministru pe teoria asta - că ar trebui să îndeplinească rigori de integritate. Pentru că - luaţi trei sferturi din conducere - o să ajungă probabil să desemneze un eventual prim-ministru din rândul al 7-lea de la geam. Efectiv toată conducerea are probleme de genul acesta“, a spus Alina Gorghiu.

„Nu veţi găsi aceste jocuri la mine“

Potrivit Constituţiei, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament ori a partidelor reprezentate în Parlament“. În cazul în care Iohannis nominalizează un alt premier decât cel propus de o majoritate parlamentară, premierul desemnat riscă să pice la votul Parlamentului. În momentul acela are loc un blocaj instituţional. După respingerea a două solicitări de învestitură, „preşedintele poate să dizolve Parlamentul“.

Iohannis a spus că va respecta Constituţia şi va numi un premier al partidului câştigător în alegeri, dar care să nu aibă probleme penale. „Cu siguranţă voi desemna premier o persoană ţinând cont de prerogativele constituţionale ale României. Asta înseamnă să desemnez o persoană care întruneşte o majoritate în Parlament şi este competentă să conducă un Guvern. Nu am de gând să nominalizez pe cineva care apoi pică în Parlament. Aceste jocuri nu le veţi găsi la mine“, a spus Iohannis.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite