Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 trebuie desfiinţat

13
30 Mar 2021 06:59:10
Alina Gorghiu

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a scăpat de desfiinţare printr-o decizie a Curţii Constituţionale. Dar nu ne lăsăm, voi formula o nouă propunere legislativă pentru a desfiinţa această insultă la adresa memoriei colective!

Este singura soluţie pentru a fi în deplin acord cu solicitarea Societăţii Timişoara, reprezentanţii celor care au declanşat, în urmă cu mai bine de 30 de ani, evenimentele care au dus la sfârşitul perioadei ceauşiste.

Lideri numiţi pe viaţă, 70% din buget scurs în buzunarele salariaţilor, impostură ştiinţifică şi concerte pop pentru comemorarea victimelor Revoluţiei din 1989 – acesta este tabloul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD), una din cele mai notorii sinecuri ale aparatului de stat şi instrumentul politic favorit al lui Ion Iliescu pentru muşamalizarea evenimentelor din 1989.

Institutul s-a născut prin Legea 556/2004 şi ar avea drept obiect analiza socio-politică a premiselor, a desfăşurării şi efectelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Prin Decretul 1151, Ion Iliescu, pe atunci preşedinte al României, a numit în Colegiul Director al IRRD 25 de personalităţi controversate ale Revoluţiei din 1989; Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Cazimir Ionescu sunt doar câteva nume. Problema este deja clară!

Dintre cei trei inculpaţi în „dosarul Revoluţiei” pentru crime împotriva umanităţii, doi conduc IRRD, Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. Nu este de mirare că lucrările de cercetare, semnate IRRD, despre morţile tragice a peste o mie de români evită cu sârguinţă să numească autorii crimelor. În numeroasele lucrări ale IRRD există laitmotivul utilizării abuzive a noţiunilor de tip cauză şi efect, o descriere punctuală a faptelor evidente şi excluderea dogmatică a autorilor instituţionali ai crimelor din logica desfăşurării evenimentelor.

Activitatea politică a laboratorului de propagandă „fesenistă” este, din nefericire, complementată de instrumentarea deficitară a tuturor dosarelor relevante tragediilor din 1989. Au trecut 10 ani de când CEDO a solicitat României o anchetă efectivă referitoare la evenimentele din Decembrie 1989. IRRD ar fi trebuit să se evidenţieze drept un actor esenţial în promovarea rezolvării „dosarului Revoluţiei” şi să fi iniţiat numeroase anchete. În schimb, IRRD a ales să tacă mâlc. Ca şi atunci când Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) deschidea anchete privind activitatea lui Teodor Meleşcanu din decembrie 1989, torţioniştii, frontieriştii şi crimele de la Revoluţie. Pentru că IRRD avea alte proiecte.

Concertul dedicat împlinirii a „30 de ani de libertate”, proiect iniţiat de institutul lui Iliescu, în fapt o altă sfidare a sacrificiilor victimelor revoluţiei, a arătat că ceva este profund în neregulă cu priorităţile IRRD. Ca şi momentul în care Ion Iliescu a refuzat, fără niciun temei legal, să predea portofoliul IRRD IICCMER-ului. Sunt fapte care ar trebui să ne convingă, o dată pentru totdeauna, că adevăratul obiectiv al IRRD nu a fost vreodată analiza evenimentelor din Decembrie 89. Românii nu au nevoie de o instituţie a statului care nu îşi face treaba. Guvernul PNL a ţinut cont de asta şi, în continuare, liberalii vor acţiona în acord cu dorinţa românilor.

Fesenismul este un fenomen post-totalitar cât se poate de firesc, specific tranziţiei politice de la comunism la democraţie. Îi întâlnim corespondentul în curentele politice post-revoluţionare din majoritatea statelor din fostul lagăr socialist. Însă, atâta timp cât în România anului 2021 încă mai există o platformă politică, subvenţionată din banii publici, pentru distorsionarea şi falsificarea evenimentelor din timpul Revoluţiei, ţara noastră nu va afla niciodată adevărul despre cele întâmplate atunci şi nici nu va putea privi cu încredere în viitor!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Utilizator Adevărul
30.03.2021, 07:46:42

Comentariu considerat abuziv.

Pano
30.03.2021, 08:09:10

Nu ar putea fi comasat cu Institutul Levantului?

+8 (10 voturi)
Camelian Propinatiu
30.03.2021, 11:16:38

Precum dosarul represiunii din 12 august 2018 Gazarea Diasporei s-a închis, tot aşa par a sta jocurile şi cu al înscenării teroriste de la Revoluţie sau al Mineriadei. Dispariţia Institutului Revoluţiei pare atunci o anexă la politica de lichidare a discuţiilor. De închis Institutul Levantului e la fel de uşor, pe când Franţa are la doi paşi de Notre-Dame un uriaş "Institut du monde arabe" cât la noi Biblioteca Naţională cu Ministerul Culturii cu tot. Soluţia corectă este îmbunătăţirea acestor Institute, nu aplicarea metodei comode prin care clasa politică a distrus economia veche ca să trăim azi din importuri.

-2 (4 voturi)
LazyBear
30.03.2021, 08:49:57

Dna Ghorghiu, sunteți oportunistă. Dar așa-s avocații, nu? Dumneavoastră, Predoiu... Nu vă contest ideea, doar mă-ntreb de ce nu v-am mai auzit niciodată până acum combătând pe tema asta. În urma președenției dezastruoase pe care ați avut-o la cârma PNL-ului, ați fost trasă pe dreapta și ați intrat în con de umbră. Cum altfel putea fi, după ce ați adus la cârma României calamitățile Dragnea, Iordache, Nicolicea, Dăncilă, samd? Acum ați găsit în sfârșit o cauză bună, și recunosc că dacă reușiți să desființați cuibul ăla de bolșevici reșapați vi se curăță imaginea binișor. Nu pot decât să vă doresc succes, însă lăsați-o mai moale cu faptul că nu mai dormiți noaptea de grija insultei la adresa poporului român care este acest institut. Sunt zeci de ani de când există și nimeni n-a zis nici pâs până acum.

-1 (5 voturi)
Eduard
30.03.2021, 11:07:54

Pentru ca nu trebuia infiintat. Dar vedeti ca mai sunt zeci de entitati asemanatoare mancatoare fara rost de bani publici in plina pandemie.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările