Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce este iraţională atitudinea USR-PLUS, în actualul context politic

70
21 Oct 2019 07:50:40
Ştefan Vlaston

Dan Barna şi Dacian Cioloş nu înţeleg faptul că nu sunt posibile alegeri anticipate. Lucrul este grav, la un asemenea nivel politic! Au votat moţiunea de cenzură, guvernul Dăncilă a devenit interimar, îi lipsesc şapte miniştri,  cei de la Justiţie şi Externe nu mai ascultă de Dăncilă, iar cei doi  vor să mai lase guvernul în funcţie 3-4 luni, până la alegeri anticipate. Cum să conducă ţară un guvern interimar, în asemenea condiţii?

Alegeri anticipate nu sunt posibile

Nici să ne explice cum ar fi posibile alegeri anticipate nu se deranjează Barna şi Cioloş. Mulţi analişti, ziarişti, foşti consilieri prezidenţiali, demonstrează că în România nu se pot organiza alegeri anticipate, pentru că ar însemna ca parlamentul să se dea jos singur. Ori mai nimeni, cu excepţia celor doi, nu crede că acest lucru ar fi posibil. Argumentul invocat, totuşi, de cei de la USR-PLUS,  este de tot râsul.

„Partidele care au votat azi moţiunea de cenzură au obligaţia morală să continue să respingă în Parlament două propuneri de prim-ministru şi să revină în faţa cetăţenilor români care să voteze o nouă majoritate legitimă”.

Să discuţi în politica românească de „obligaţii morale” ar fi o glumă proastă, dacă nu ar veni de la conducerea unui partid cu scor foarte bun la europarlamentare. Şi chiar dacă şefii partidelor ar accepta asemenea „obligaţii morale”, de unde garanţia că parlamentarii de rând ar respinge două propuneri de guvern, iar apoi să plece acasă?

Iraţinonalul din atitudinea USR-PLUS

Aici apare iraţionalul în atitudinea USR-PLUS. Pe care nu face niciun efort să-l lămurească. Din păcate pentru ei. Alegătorii lor sunt persoane inteligente şi informate, nu înghit gogoşi precum fac alegătorii altor partide. La Iaşi, dl Barna a fost confruntat de un simpatizant exact cu această întrebare: doar calculele dv electorale contează? Dar noi, cetăţenii, nu contăm?

Iarăşi un calcul greşit, nepermis la asemenea nivel. Şefii USR-PLUS nu realizează că-şi pierd electoratul. Votează moţiunea de cenzură pentru plecarea lui Dăncilă, apoi declară că ar fi bine  să mai stea Dăncilă încă 3-4 luni, să facem alegeri anticipate. De ce ati mai votat moţiunea de cenzură?

  Premierul Dăncilă a şi precizat faptul că, fiind guvern interimar, nu poate alcătui bugetul pe 2020. Examenul de rezidenţiat nu se poate susţine fără Ordin semnat de ministrul Educaţiei, care nu există, lipsesc şapte miniştri din guvern, nu se pot adopta măsuri esenţiale pentru activitatea în economie, educaţie, sănătate, ordine publică (nici ministru de interne nu avem),  şi USR-PLUS vrea ca guvernul Dăncilă să rămână încă 3-4 luni în funcţie. De fapt până la viitoarele alegeri parlamentare. Să organizeze şi trei rânduri de alegeri!

USR-PLUS şantajează viitorul guvern Orban să adopte în parlament legea alegerii primarilor în două tururi, luni sau marţi. Iarăşi o dovadă de iraţionalitate. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, dominat de PSD, nu  pune pe ordinea de zi această propunere legislativă. Care nu are şansa să treacă, chiar dacă ar intra în dezbatere, pentru că PSD şi UDMR se opun. Atunci ce rost are să vii cu astfel de condiţii ultimative? Propunerea „fără penali în funcţii publice” necesită schimbarea Constituţiei, pentru că ţine de drepturile omului. (Apropos, dacă eşti „penal” pentru că ţi-a cedat frâna de la maşină şi ai produs un accident, tot nu ai voie în funcţii publice?).

Premierul Dăncilă este total depăşit de situaţie, dacă declară că ia în calcul suspendarea preşedintelui Iohannis. Cu două săptămâni înainte de primul tur al prezidenţialelor. Un hohot de râs a cuprins mai toată presa. Şi acest premier să rămână în funcţie încă un an? Aşa ne propune USR-PLUS.

Ţara trebuie guvernată de un guvern responsabil

Chiar şi fără majoritate în parlament, un guvern valid trebuie să avem. Majorităţile se mai schimbă, cum spuneam aici. După alegerile prezidenţiale conducerea PSD va fi decapitată, şi mulţi parlamentari vor emigra spre alte partide, care le-ar putea asigura un viitor mandat în parlament. Chiar şi aşa, un guvern responsabil are multe pârghii care nu depind de parlament: Ordonanţe simple, Ordonanţe de Urgenţă, HG-uri, Ordine de ministru, asumări de răspundere în parlament. Nu se pot face reforme profunde, dar acestea mai pot aştepta un an. Ca USR-PLUS nu intră la guvernare, se poate înţelege. Are propriile calcule electorale. Uniunea Salvaţi România lasă pe alţii să salveze România. Ei vin la guvernare când ţara este gata salvată. Dar să nu voteze guvernul Orban, nu mai este de înţeles. Guvernul de tranziţie Orban are câteva sarcini precise, mari şi late: să plece guvernul impotent Dăncilă, să deparaziteze instituţiile statului de clientela politică a PSD, să prevină criza bugetară ce se conturează a fi una extrem de gravă şi nociva pentru România, să organizeze în bune condiţii alegerile ce urmează. Cine să organizeze alegerile, guvernul Dăncilă? Am văzut ce s-a întâmplat în diaspora cu o astfel de organizare.

În concluzie

Până şi Tăriceanu recunoaşte: „Ce facem, prelungim această criză politică, pentru că ea va avea consecinţe foarte grave în ceea ce priveşte situaţia economică deja afectată". Aceasta e realitatea politică a momentului, pe care mai toţi actorii politici o cunosc. Mai puţin liderii USR-PLUS. Cum spuneam, la nivel de conducere a unor partide importante este greu de înţeles,  acceptat sau tolerat aşa ceva. Că vor plăti la viitoarele alegeri această poziţie iraţională este o pedeapsă care nu consolează pe nimeni în momente de criză politică, precum cele actuale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

70 Comentarii

LochRoagPM
21.10.2019, 08:05:35

Îi va împăca pe toți preacinstitul petrov yasin că acu vine iarna șî cu barna ...”iar n-ai bani”. Klonele KoKalare și proletarii digitali johanniști vor pune șî ei umărul ca să ” să facă ăla ca cvorumul vieții”! Altfel cam toți vor fi atinși de febra galbină șî de bășinasasului penal dîn dial. Scăpați țara dă ruși!

-12 (14 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.10.2019, 09:06:28

((Motto: gasca de smenari si cocalari care-si spun ”liberali” si ”opozitie de dreapta” o fac ”la fonfleu”, pentru ca in mod real (si stim totii asta asta) gainarii astia politici din ”partidul meu” si escrocul imobiliar cu cap de neamț..mioritic care o face pe fuhreru-lul lor suprem nu le au nici cu liberalismul si nici cu dreapta politica, ba chiar au dovedit in repetate randuri ca-i doare taman in dos si de una si de alta, pentru ca mult mai ..rentabile pentru ei au fost (si inca mai sunt prin primariile si consiliile locale din teritoriu) cârdasiile ”mai prin fata mai prin dos”, cu fratii lor intru devalizarea avutiei nationale si a babuinizarii romanilor, mafiotii pesedisti..!) Se vede si din avion ca gruparile de interese politico-mafiote care l-au plantat pe Iohannis la Cotroceni, utilizand vechea reteta de tip securist, au asmutit si alte marionete plantate de catre ei in fruntea unor institutii ale statului, pentru ”a-l decapa” pe Dan Barna..! De ce..? Pentru ca Alianta 2020 si Dan Barna refuza sa pocneasca din calcaie in fata Sistemului National Mafiot - aripa iohannist-liberala, refuza sa intre in cârdasie cu mafiotii si escrocii care se pretind ”liberali” si ”opozitie de drepta” , tocmai pentru alintele pentru guvernare si legiferare pe care l-au facut acesti mafioti ”liberali” pana acum cu mafiotii pesedisti, demostreaza clar si fara echivoc ca n-au nicio treaba cu liberalismul sau cu dreapta politica asa cum au fost ele consacrate de doctrine si practica guvernamental-legislativa, in Occident..! Da, e limpede pentru toata lumea ca mafia iohannist-liberala a ordonat trepadusilor pe care are prin institutii de stat (SRI) si mass media sa treaca la ”nivelul al doilea” de denzinformare, intoxicare si manipulare a populatiei, ”decredibilizand-ul” pe Dan Barna cu tot fel de..”anchete oficiale”, toate niste fake-uri de ce mai joasa speta si fara nici un fel de acoperire in fapte reale si probe, ”facaturi” securitico-sereiste destinate exclusiv mass media, pentru ca nu ar rezista in fata niciunei instante judecatoresti. Sigur ca da, toate menite a-l ”scoate din joc” pe Dan Barna, principalul contracandidat al marionetei lor docile Klaus Iohannis..! Pur si simpu mafia iohannist-securistica si propagandististii ei vor incerca sa-si bata joc in continuare de inteligenta voastra..! Inca un motiv sa mergeti la vot si sa votati candidatul Aliantei 2020..!

-12 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.10.2019, 09:10:43

(Motto: Nimeni nu-i infailibil..! Toti se se mai inseala uneori, cu atat mai mult atunci cand sunt bombardati cu ”facaturi” securistice de catre propagande..! Insa la oamenii inteligenti minciuna , ”facaturile” propagandelor”, nu tin mult..Iar in plus, barbatii adevarati au suficienta demnitate si tarie de caracter pentru a-si recunoste greselile si pentru a le INDREPTA. Sigur ca da, asta fac doar oamenii puternici, cinstiti si inteligenti..! Numai imbecilii sadea, babuinizatii si troli lichelelor din politica persista in greseala..!:) Ii recunoasteti lesne pe forum..! Sunt limbăii celor doua mafii, pesedista si iohannista..! Nulitati ca forumisti, nulitati si in viata reala..!:)) Romani, nu va mai lasati prostiti si mintiti de propagandistii celor doua mafii nationale, PSD si PNL..! Nu mai votati niciunde, nicicand candidatii duetului hegemonic mafiot PSD+PNL, care, in cei 29 de ani de monopol postdecembrism avut pe jafuri si devalizari ale bugetelor si avutiei nationale v-a jefuit si batjocorit ori de cate ori ei, mafiotii pesedisti si penelisti, au guvernat si legiferat impreuna, sau separat, au falsificat statul de drept si actul de justitie, au facut din Romania ”ultima gaina” a UE..! Romani, nu mai trebuie sa votati ”raul cel mai mic”..! Acum puteti vota ”binele”..! Faceti-o..! Votati ”binele” pentru țară, pentru voi, pentru copiii vostri..! SUSTINETI SI VOTATI Alianta 2020 si candidatii ei..! Stiu ca la fel ca si mine, o perioada ati crezut in minciunile propagandei iohanniste-securistice, care ii prezenta si continua sa-i pezinte pe liderii Aliantei 2020 ca fiind la fel de ”penali” ca insusi escrocul imobiliar cu 17 dosare ”clasate”, marioneta cu ”cap de neamț si sentimente antiromanesti, care a fost plantata sa faca figuratie la Cotroceni..! Toate insa s-au dovedit calomnii fabricate in laboratoarele Noii Securitati, aripa iohannist-liberala, pentru ca, in mod evident, adevaratul pericol pentru Iohannis si mafiotii PNL il reprezinta cei de la Alianta 2020, care au reusit sa ”fure” din votanii cinstiti ai PNL si sa spulbere la urne cele doua mafii nationale (PSD si PNL) in Diaspora si in cele mai inteligente judete si localitati din tara..! La bulau cu ..gunoaiele politico-infractionale ale celor doua mafii nationale PSD si PNL cocotate in cele mai importante functii in statul roman..! Romani, votand candidatii Aliantei 2020, votati pentru o Romanie noua, prospera, cu adevarat europeana in mentalitate si comportament, o Romanie condusa de oameni noi si tineri, proveniti din sistemul privat al economiei si nu din mafia transpartinica pe care o reprezinta si-i apara privilegiile nesimtite ”alesi” bugetari precum Klaus Iohanis sau alti escroci imbogatiti din eterna postura de ”simbriasi” ai statului..! La bulau cu ..gunoaiele politico-infractionale ale celor doua mafii nationale PSD si PNL cocotate in cele mai importante functii in statul roman..! Votati Dan Barna si Alianța 2020 si bagati-i in doliu pe mafiotii PSD si PNL..!

-11 (15 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.10.2019, 09:18:30

Si apropo de candidatul ”dreptei” la presedintie, ferocele luptator anti-pesedist ”din principiu”, Klovnis iohannis..! Doar politrucii si trolii lui ”au uitat” cum in anul 2009, mafiotii pesedisti (impotriva carora Iohannis lupta din principiu, nu?), au depus o motiune de cenzura impotriva guvernului de dreapta de atunci, in incercarea de a o planta apoi premier (de la Grivco) pe marioneta lor „anti-pesedista din principu”, Klovnis Iohannis..! Asta ca sa stie toata lumea cat de ”anti-pesedist din principiu” si cat de ”dreapta” sunt ..cocalarii si smenarii care-si spun ”liberali”, precum si ferocele ”anti-pesedist” si ”neprihanitul” escroc si mic mafiot provincial anchetat in cel putin 17 dosare penale, Klovnis Iohannis..! Asa ca, daca Iohannis si Sică Mandolinu vor voturi pentru investirea guvernului de cocalari si smenari ”liberali”, sa faca bine si sa le cerșeasca vechilor lor parteneri de guvernare si frati intru devalizarea economiei si tunuri trase bugetelor, mafiotii pesedisti..!

-11 (13 voturi)
Depeter
21.10.2019, 09:17:35

Dl. Vlaston, Daca electoratul usr credeti dv, ca se scurge inspre alte poluri, avantajand Pnl-ul desigur, de ce nu-i lasati sa se autodistruga?! Tot o dati cu bugetul, cu Tara inca 3-4 luni in mana PSD-ului... dar altfel va fi la mana lui Tarliceanu, Ponta, Hunor. Astia sunt acum frecventabili?! Toata situatia asta e calculata de dl. Iohannis si daca nu ar fi urmarit numai mentinera in functie ar fi actuat mai din timp.

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (70)

Modifică Setările