De ce l-au executat pe Ţuţuianu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţuţuianu a fost sacrificat, dar rămâneun om al partidului
Ţuţuianu a fost sacrificat, dar rămâneun om al partidului

Adrian Ţuţuianu a spus că, până la rectificarea bugetară, Ministerul nu poate plăti toate drepturile angajaţilor, drepturi salariale plus sporurile. În urma acestei comunicări şi-a pierdut funcţia. Înainte, fostul ministru încercase în mod disperat să mute nişte bani ai Ministerului dintr-o parte în alta, pentru a face plăţile pe luna în curs, dar aşa ceva nu se poate pentru că legea interzice.

De când este la putere, PSD nu a făcut decât să genereze un şir lung de crize. Partidul îşi bate câte un cui în talpă, după care îl scoate şi spune că îi este atât de bine. Politica guvernării prin haos încearcă să amâne efectele inevitabile ale unui program bazat pe măsuri nesustenabile, efecte care înseamnă de fapt tocmai incapacitatea de a plăti pensii şi salarii.

Era normal să se întâmple acest lucru dintr-un motiv simplu. Prin legile intrate în vigoare, cheltuielile de personal, inclusiv cu pensiile speciale, au crescut. Până acum, s-a ajuns cu cheltuielile de personal la peste 70% din bugetul Apărării şi abia am trecut de jumătatea anului. Pentru ca aceste cheltuieli să poată fi onorate, este nevoie de o suplimentare a bugetului ministerului cu 500 de milioane de lei, după cum a declarat fostul ministru Ţuţuianu. Aceşti bani nu există pentru că nu s-a făcut rectificarea pozitivă de care vorbeşte premierul Tudose.

De ce a întârziat rectificarea pozitivă? Pentru că nu se poate să dai mai mulţi bani atunci când ai un deficit bugetar de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu sunt bani la buget care să acopere creşterile promise, ţinând cont că, în acest moment, deficitul bugetar este de şase miliarde de lei.

Pe ce s-a bazat Tudose când a promis rectificare bugetară pozitivă? În primul rând, pe banii din Pilonul II de pensii. Acolo sunt 7 miliarde de euro. Naţionalizarea Pilonului II sub diverse pretexte ar fi asigurat banii necesari pentru acest an şi pentru prima parte a anului viitor. S-a mai bazat pe impozitarea cifrei de afaceri sau pe introducerea de noi taxe. Dar toate acestea s-au dovedit nişte iluzii.

Guvernul Tudose se apropie de momentul de impact. Trebuie să plătească ceea ce a promis şi nu are cu ce.

În cele din urmă, tot ceea ce mai poate face guvernului pentru a mai aduce nişte bani este să introducă supra-acciza pe carburanţi. Dar asta nu va acoperi deficitul şi nu are nimeni certitudinea că va avea efecte bugetare pozitive. Scumpirea carburanţilor a dus, pe vremea guvernării Ponta, la scăderea consumului, deci veniturile, în loc să crească, au scăzut.

Guvernul Tudose se apropie de momentul de impact. Trebuie să plătească ceea ce a promis şi nu are cu ce. Până acum a funcţionat reţeta tăierii investiţiilor publice. Dar nici această supapă nu mai funcţionează, din moment ce cheltuielile de investiţii sunt la jumătate faţă de anul trecut.

Creşterea economică reală nu poate acoperi promisiunile unei guvernări populiste şi incompetente. Ţuţuianu nu este un tehnocrat sau un proaspăt învârtit în partid. El face parte din osatura baronilor PSD. Ştiind prea bine modul de reacţie al partidului, el şi-a asumat întreaga vină pentru a rămâne pe mai departe în fotoliile din faţă ale PSD. Dar execuţia sa nu salvează problema de fond a guvernării, nesustenabilitatea programului PSD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite