De ce m-am înscris în PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am hotărât să mă implic în politică. Hotărârea a venit ca o consecinţă a eforturilor benevole pe care le desfăşor de când locuiesc în Franţa. Dintre acestea fac parte şi publicaţiile pentru ziarele din România, acest blog din Adevărul fiind cel mai vechi, din 2014.

Am fost temător faţă de această activitate. Bănuiesc că este un sentiment familiar celor din generaţia mea. Am foarte puţini foşti colegi, de studii sau de serviciu, care să fie activi în politică. Suntem însă spectatori atenţi şi nemulţumiţi de calitatea celor care conduc treburile cetăţii. 

Este un paradox aici: este general acceptat că politicienii actuali sunt, în număr mare, nedemni de funcţiile pe care le deţin. Era să scriu demnităţi publice, dar ar fi sunat ironic. Dar oamenii bine pregătiţi profesional, cu studii solide şi un minim de morală personală se feresc să le ia locul. Este un cerc vicios, astfel politicienii rămân între ei. Şi iar suntem nemulţumiţi.

Soluţia pe care o văd este să cobor în agora. Nu cred că poate cineva mătura în dreptul porţii mele, mai bine decât o pot face eu. 

Ce îmi doresc să obţin din politică? Un stat care să îşi respecte cetăţenii, care să aibă o birocraţie redusă la minim, să respecte Domnia legii, să creeze condiţii echitabile pentru ca fiecare să îşi poate urmări proiectele individuale. Un stat cât mai puţin intervenţionist, care să respecte contractul social, nu să educe cetăţenii. Să sprijine economia de piaţă şi să desfiinţeze orice formă de „pensie specială“ sau de alte privilegii pentru politicieni. Cred că România trebuie să aibă un rol important într-o Uniune Europeană care nu îşi va uita valorile fondatoare. Cred că o problemă nerezolvată a societăţii este despărţirea de comunism şi de moştenirea sa. 

Aţi recunoscut, până aici, valorile liberale clasice, reprezentate în UE de către Partidul Popular European. 

Am fost pentru prima dată în politica atunci când Traian Băsescu, în mod neaşteptat, a adoptat această doctrină pentru PD, până atunci partid social-democrat. Era prin 2008, eram un tânăr universitar cu studii de filosofie politică. Am luat în serios această schimbare, m-am implicat o perioadă în activitatea organizaţiei de tineret din Ploieşti. Partidul însă a devenit un spaţiu de joacă pentru EBA, Elena Udrea, Monica Ridzi etc. Nu aveam ce să fac acolo. 

Astăzi, aceste valori le regăsesc la Partidul Naţional Liberal, singurul partid istoric care a rezistat asaltului neocomuniştilor de după Revoluţie. A reuşit să iasă, aproape cu bine, şi din capcana care a fost  USL. 

Cred că este partidul care poate contribui la dezvoltarea organică a României, bazată pe tradiţia ante-comunistă şi pe valorile clasice ale democraţiei, adaptate la societatea contemporană. 

Sper să ne redevină dragă România. Sunt convins că, prin intrarea în politică alături de PNL, rămân de partea bună a lucrurilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite